Kontrolka ABS i ręcznego zapalona na stale po odpalaniu z kabli

• Autor wątku Autor wątku konradkola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konradkola

Guest
Witam. Mam problem :( po przymrozkach padła mi bateria i dziś odpalałem alfę na krótko kolega użyczył mi prądu . Po tym zabiegu zapaliła mi się kontrolka ABS i ręcznego .
Sprawdziłem bezpieczniki przy klemie, kupiłem nowy akumulator i nic ,kontrolki świecą się dalej... i abs nie działa. Kiedyś miałem podobny problem i przyhamowałem z dużej prędkości parę razy i się uspokoiło ( kombinowałem wtedy przy aku ). Tak jak wspomniałem przejrzałem bezpieczniki przy klemie. Są może jeszcze gdzieś inne, albo jakąś poradę jak mógłbym bez podłączenia pod kompa najpierw sam zdiagnozować usterkę. Jednego jestem pewny ta usterka pojawiła się dziś przy próbie odpalenia przez kable.
Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi.....

Ostatnia edycja:
WITAM!Objawy zdecydowanie sugerują uszkodzenie bezpiecznika przy klemie.Sprawdź dokładnie miałem to samo.

wyjmowałem bezpiecznik przy klemie i nawet włożyłem inny w jego miejsce ;/ ten od ABS to 50 czerwony tak??

Witam ,
Miałem to samo i wymiana akumulatora pomogła układ wyczuwał spadek napięcia i wywalało mi błąd na czujniku ABS...

Wczoraj kupiłem nowy akumulator ;/ i to nic nie dało świeci się cały czas...

Weź do chaty akumulator i podłącz go do prostowika na całą noc. Może ten kupiony (jak to zwykle bywa) stał trochę i się rozładował, a alternator nie może go doładować.

Może ten kupiony (jak to zwykle bywa) stał trochę i się rozładował, a alternator nie może go doładować.

No bez przesady, nowy aku nie może mieć aż tak małego prądu żeby powodować zapalanie się kontrolki ABS.

Podjedź gdzieś, gdzie sprawdzą Ci profesjonalnym sprzętem ten aku, zobaczą jak trzyma prąd i czy przypadkiem nie kupiłeś jakiegoś felernego :)

Chyba jednak nie wymieniłes własciwegoi bezpiecznika przy plusowj klemie są czasem 2

Spróbuj skasować błędy kompem i wo gule zobaczyć co to są za błędy (bo może wogule z sprawą aku nie związane)
Jak nowy aku po staniu w nocy na przymrozkach kręci dobrze rozrusznikiem to jest raczej dobry
Te kontrolki się świeca jak aku ma jakieś 11 woltów a wtedy rozrusznik ledwo idzie, bezpiecznik raczej od podpięcia drugie aku sie nie palą, ale weź instrukcje i poszukaj gdzie u ciebie jest główna skrzynka bezpieczników gdzie jest ich więcej w jtd jest razem z + klema

I nie doładowuj nowego akumulatora z prostownika. Chyba, że chcesz szybko kupić jeszcze nowszy.

Chodzi o to że obniżasz w ten sposób żywotność baterii. Nowa bateria, nieużywana powinna być w pełni sprawna. Zdanie elektromechanika który niedawno wymieniał mi akumulator.

Bezedury. Nie chce mi sie nawet tłumaczyć. Odsyłam do gugla.

Amortyzatory
Powrót