Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Deska rozdzielcza,stukanie 156

Gino
    Gość

Domyślnie Deska rozdzielcza,stukanie 156

Może ktoś wie w czym rzecz i mi podpowie otóż jak autko jest zimne (rano) w trakcie jazdy po nierównościach coś stuka w desce rozdzielczej od strony kierowcy ( tak mi się wdaje). Jest to odgłos jakby coś było luźne taka cicha ,,grzechotka" stukanie małego łańcuszka o plastik. Co ciekawe jak autko się rozgrzeje to cichnie :shock:. Osobiście stawiam na plastikowe elementy wewnątrz deski działające pod wpływem temperatury wnętrza niemniej pytam bo może ktoś miał podobnie i wie gdzie zajrzeć? Dodam że nie jest to nawiew powietrza czy jakiś silniczek itp. Bardzo jest to denerwujące! :shock: Pozdrawiam :!:

simeone
    Gość

Domyślnie

Mam to samo w 145. W zimne dni w czasie jazdy słychać (z okolicy zegarów) coś w rodzaju stukania. Mnie to przypomina odgłos uderzenia kamyczka w szybę. Również jak jest cieplej (lub zagrzeje się w srodku) odgłosy zanikaja (chociaż czasem cos stuknie)

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie Re: Deska rozdzielcza,stukanie 156

Cytat Napisał Gino
    Może ktoś wie w czym rzecz i mi podpowie otóż jak autko jest zimne (rano) w trakcie jazdy po nierównościach coś stuka w desce rozdzielczej od strony kierowcy ( tak mi się wdaje). Jest to odgłos jakby coś było luźne taka cicha ,,grzechotka" stukanie małego łańcuszka o plastik. Co ciekawe jak autko się rozgrzeje to cichnie :shock:. Osobiście stawiam na plastikowe elementy wewnątrz deski działające pod wpływem temperatury wnętrza niemniej pytam bo może ktoś miał podobnie i wie gdzie zajrzeć? Dodam że nie jest to nawiew powietrza czy jakiś silniczek itp. Bardzo jest to denerwujące! :shock: Pozdrawiam :!:
    deska mojej alfy też żyła swoim życiem w zimne dni i nie wiedziałem dlaczego do czasu, gdy nie rozebrałem osłony kolumny kierownicy. Są tam przy manetkach takie małe śrubki, jedna z nich (przy kierunkowskazie) się wykręciła i jak było zimno głośno się tłukła. Teraz mam spokój i mam nadzieję że to było to.

Gino
    Gość

Domyślnie

Dzięki Kali być może to jest to ale zastanawia mnie fakt a mianowicie jeśli były poluzowane śrubki to powinno cały czas się odzywać? A tu cichnie jak się rozgrzeje? Hmm... przy okazji sprawdzę a może ten typ tak ma?

SzybkiLopezLublin
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Gino
    Dzięki Kali być może to jest to ale zastanawia mnie fakt a mianowicie jeśli były poluzowane śrubki to powinno cały czas się odzywać? A tu cichnie jak się rozgrzeje? Hmm... przy okazji sprawdzę a może ten typ tak ma?

A słyszałeś kiedyś na fizyce w szkole o czymś takim jak rozszerzalność cieplna????

Gino
    Gość

Domyślnie

Nie miałem w szkole fizyki! No cóż nie każdy jest taki lotny i szybki jak LOPEZ... Gratuluję

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Moja cierpi na to samo..tez czasami słysze deliktane stuknięcia w okolicach zegarów jakby jakis luźny kabelek albo złączka pukała o cos plastikowego...musze się chyba zebrac i rozkrecić zegary, ale najpierw sprawdzę te srubki przy kierunkach bo może sie rzeczywiście nieść ten dźwięk...

Pozdrówki
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków

Domyślnie

...Szybki ma racje z tym rozszczelnianiem cieplnym itd ...156 ma tak ze w zimie klepie a wlecie nie a przynajmniej duzo mniej ...temp spada ponizej kilku stopni plus i zaczynaja sie budzic swierszcze i tak jest i tak ma byc...

SzybkiLopezLublin
    Gość

Domyślnie LOL

gino poczytaj to ---> Rozszerzalność Cieplna