Witam.
Mam problem w mojej Belli GT. Mianowicie nie świeci lampka w bagażniku, wymiana żarówki nie pomogła, podejrzewam, że padł czujnik otwierania klapy bagażnika. Wie ktoś gdzie go szukać w Belli i jak wymienić ? Z góry dzięki za podpowiedzi.
Witam.
Mam problem w mojej Belli GT. Mianowicie nie świeci lampka w bagażniku, wymiana żarówki nie pomogła, podejrzewam, że padł czujnik otwierania klapy bagażnika. Wie ktoś gdzie go szukać w Belli i jak wymienić ? Z góry dzięki za podpowiedzi.
Możesz się upewnić czy to czujnik poprzez otwarcie klapy i sprawdzenie czy wyświetla Ci się informacja o tym na zegarach. Stycznik podejrzewam, że jest standardowo wbudowany w zamku.
ex Alfa Romeo GT JTD Q2 http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/98036-gt_1_9jtd_q2_kompot.html
A więc: ten czujnik jak jest niesprawny nie wywala błędu, spróbuj powciskać palcem ten trybik w zamku, może coś nie kontaktuje, jesli jesteś pewny, że to czujnik to trzeba wymienić cały zamek, opearcja jest dość prosta - kilka śrubek (krzyżak), zdejmujemy plastik tylnej klapy (śmiało, to jest na zatrzaski), potem chyba 2 kolejne śrubki (tu już chyba trzeba miec nasadowy o ile dobrze pamętam) trzymające zamek. Radzę się przyjrzeć jak idzie sznureczek do awaryjnego otwierania klapy oraz jak idą kable do kostek, żeby potem nie było kolejnego "dochodzenia", potem wypinasz kostkę i gotowe, można montować nowy. Co bym ci radził to znajdź używkę na Allegro, ale nie szukaj w kategorii GT tylko kup z Alfy 147 która ma identyczny zamek tylko zamiast 150 zł zapłacisz 30operacja jest banalnie prosta.
Ostatnio edytowane przez khad ; 04-12-2013 o 09:21
To jest czujnik, ponieważ nie wyskakuje nic na konsoli jak otwieram bagażnik. Dzięki za podpowiedziw takim razie szukam używki i będę działał !!!