Strona 114 z 182 PierwszyPierwszy ... 1464104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123124164 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,131 do 1,140 z 1819

Temat: Alfa Giulia w 2014?

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    rybak, weź poprawkę na to że większość tych silników jest przestarzałych
    Mechanicznie i owszem,ale osprzęt to różnica lat świetlnych.

3 silniki on i PB to jak najbardziej wystarczająco.Do tego kilka wariantów mocy każdego z nich i mamy piękną paletę jednostek.Jestem za,ale to fiat już musi mieć,a nie ewentualnie rozważać.

1.6-2.0 to najpopularniejsze pojemności zgadza się.Dodać do tego jakies v6 i mamy fajny przekrój silników.Niczego więcej nie potrzeba,no może odrobinę ich bezawaryjności.

CDTI w insygnii to to samo co 2.0 JTDm z jedną różnicą: inne ,mniej wydajne wtryskiwacze.Fakt faktem,insygnia ma dosyć głośny sinik,trochę poskąpili na jego wyciszeniu pod maską.Miałem 1.9 140 i 1.9 150,teraźniejsze 2.0 jest cichsze,aczkolwiek kulturą pracy jakoś nie grzeszy przesadnie.

Zawsze się znajdą przeciwnicy i sympatycy elektronicznych nowinek.Nauczyłem się ,że nie można zajmować skrajnego stanowiska,póki sam człowiek nie wyrobi sobie zdania po spraktykowaniu.Są bajery nie przydatne czy irytujące,ale jest i kilka ciekawych rozwiązań.Nawigacja na szybie,jak dla mnie świetna sprawa.Podgrzewana kierownica,dobry asystent parkowania,czujnik osi jezdni jest super sprawa dla kogoś kto jeździ nocą,inteligentne doświetlanie zakrętów,aktywny tempomat to bajka na szybkiej trasie etc etc.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 06-12-2013 o 01:28

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał szybka Zobacz post
    W sumie te wszystkie gadżety tylko mnie wpieniają,automat dla mnie to męka i systemy niby ułatwiające jazdę jak dla debili,pod górę to i w zimę ruszę na śniegu czy inne ESP,który dla mnie wręcz jest niebezpieczny.Tylko elektronika i elektronika i miejsca na kubki.
    Nie kazdy jest tak dobrym kierowca jak Ty (i mowie to bez ironii). Wez poprawke na mase ludzi, ktorzy traktuja samochod glownie jako narzedzie do przemieszczania sie. Ja sie ciesze z tych wszystkich gadzetow, ktore poprawiaja bezpieczenstwo na drodze, bo o ludzi niemyslacych na drogach nie trudno. Hold assist akurat jest super, bo ile osob powodowalo kolizje tylko dlatego, ze nie zdazyli ruszyc i auto sie stoczylo albo tamowali ruch bo im auto gaslo...
    Dlaczego nowe automaty sa dla Ciebie meka? I chyba nie powiesz, ze ESP/ABS/ASR itp. to zbedna elektronika?

Po za tym rybakmj dobrze napisal, najlepiej sie samemu przekonac najpierw co jak dziala a potem ewentualnie krytykowac. Jeden przyklad: do tej pory bezdotykowy dostep do auta uwazalem za zbedny bajer, co za problem przeciez wcisnac z pilota guziczek. Teraz go mam i uwazam to za genialne rozwiazanie. Tak sie przyzwyczailem, ze kolejne auto na pewno bedzie musialo miec takie cos.
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    Nie kazdy jest tak dobrym kierowca jak Ty (i mowie to bez ironii). Wez poprawke na mase ludzi, ktorzy traktuja samochod glownie jako narzedzie do przemieszczania sie. Ja sie ciesze z tych wszystkich gadzetow, ktore poprawiaja bezpieczenstwo na drodze, bo o ludzi niemyslacych na drogach nie trudno. Hold assist akurat jest super, bo ile osob powodowalo kolizje tylko dlatego, ze nie zdazyli ruszyc i auto sie stoczylo albo tamowali ruch bo im auto gaslo...
    Dlaczego nowe automaty sa dla Ciebie meka? I chyba nie powiesz, ze ESP/ABS/ASR itp. to zbedna elektronika?
    Ten medal ma dwie strony. Ludzi elektronika rozleniwia, bo myślą, że pomyśli za nich, a tak nie jest. Dodatkowo, jak ktoś ma kłatro, ESP itp. to jest przecież niezniszczalny i może ciąć po 160 po miastach i wioskach, prawda?
    Hill holder mam w Julce i nawet nie wiem, jak to działa. Ruszam standardowo, z ręcznego... Taki system mi nie przeszkadza, bo mnie nie drażni.
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 06-12-2013 o 09:03
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarna AR 156 1,8T.S. S.W.

Domyślnie

Właśnie po jeżdzie kilkoma nówkami z pełną opcją gadżetów i to setki km /BMW,Honda,itp/.Mocno opadł mój entuzjazm do tych nowych wozidełek za 100-150tys.zł. wolę normalną awaryjną 156 czy jaki bądż w dobrym stanie pojazd,wyprodukowany przed 2005r. z normalnym np.2,0l benzyną, a nie te silniczki od pralki z turbiną,wyżyłowane do niebotycznej mocy. W lato z dobrym kolegom pojechaliśmy nad Balaton, w 1 stronę ponad 800km.Mieliśmy jechać jego wypasionym na maksa autem /full opcja/,przed wyjazdem padła skrzynia automat.Bójneliśmy się moją 156,on straszny gadżeciarz,po powrocie,był bardzo zdziwiony, że auto w cenie jego dwóch kół,może szybko i sprawnie dowieść do celu.Sam przyznał,że układ jezdny w Alfie to mistrzostwo.Nie będę pisał jaka to marka jego auta, po prostu topowy helmut łącznie z masażem w siedzeniach,itp.Aha skrzynia zaraz po gwarancji,po znajomości, wybulił 5 tys.zł.

Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Zgodze sie co do niektorych gazdetow. Np. assystent zmiany pasa, czy kontroli martwego punktu, ktos zacznie tylko na tym polegac, a wystarczy, ze chociaz raz nie zadziala jak powinien i o tragedie nie trudno. Tak samo instalowanie facebookow, internetow w aucie - to przeciez tylko rozprasza. Ja mowie o rzeczach naprawde przydatnych lub pomocnych (np. taki wyswietlacz HUD, bajer fajny

No i nie mowcie mi, ze ESP to zbyteczna rzecz, bo sie chyba juz troche zagalopowaliscie! Moze ABS tez nie potrzebny i lepiej zahamujecie bez niego?!
    Akurat 4x4, esp przydaje sie na sliskiej nawierzchni i w sytuacjach zagrozenia. Oczywiscie znajda sie idioci co zapominaja, ze quattro na mokrym/sniegu przyspiesza jak zaden, ale hamuje jak kazde inne. No i gdzie ja pisze, ze te technologie usprawiedliwiaja szybsza jazde? Dopuki poprawia to bezpieczenstwo jestem jak najbardziej za!

Wy tu piszecie o skrajnosciach. Pewnie, ze automat moze sie zepsuc, rownie dobrze szybciej zabijesz dwumas w aucie z reczna skrzynia. W GT musialem 'programowac' szyby co pewien czas, to znaczy, ze korbka bylaby lepsza?
    Pozdro,
    Bartas

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Ja nigdy nie powiem, że ABS albo ESP są zbyteczne. Ale o to, że takie rzeczy będą w Giulii, raczej nie ma się co martwić, co?

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarna AR 156 1,8T.S. S.W.

Domyślnie

ABS na pewno bardzo potrzebny,ESP nie koniecznie.Najlepszym nauczycielem prowadzenia auta z perspektywy lat to był duży fiat i maluch.Nic nie zastąpi doświadczenia i dobrych nawyków.Te wszystkie udogodnienia,tylko utwierdzają ludków,że auto wszystko wybaczy i za niego pomyśli. Z tą korbką, to może masz rację,tylko jeszcze pierdoła do popsucia.Dla mnie osobiście w aucie powinien być ABS,klima i wspomaganie,resztę nie koniecznie.Aha, szyberdach fajna rzecz.Wiem,wychodzę na zacofańca.To wszystko przez doświadczenie życiowe i spędzenie za kółkiem kilkunastu lat i człowiek z dystansem zaczyna podchodzić do pewnych rzeczy,nic nie zastąpi myślenia i samodzielności.

Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Ale o to, że takie rzeczy będą w Giulii, raczej nie ma się co martwić, co?
    No ja mysle!
    Jak juz piszemy liste zyczen, to ja bym chcial w nowej Giulli silnik V6/R6 (diesel/benzyna), dobry automat (moze byc ten ZF 8-biegowy), naped RWD albo AWD. Wtedy biore w ciemno

szybka, wspomaganie? Ale wtedy tez nie masz juz tak bezposredniego czucia Zauwaz, ze kiedys auta wazyly mniej i wspomaganie nie bylo az tak potrzebne, teraz to mus. Tak samo kiedys auta byly slabsze i nie potrzebowaly tej elektroniki do kontrolowania trakcji/mocy, teraz w Yarisie mam wiecej mocy niz w duzym fiacie i maluchu razem wzietym
    ESP na codzien jest bardzo przydatne, tzn. w sytuacjach awaryjnych. Nie dasz rady przyhamowac jednego kolo tak jak robi to elektronika. Juz pisalem, dopuki te systemy poprawiaja bezpieczenstwo i komfort podrozowania to bede na tak.

edit:
    A propos klimatyzjacji. Niby banal, ale w Insignii w zimie raz mi sie spieprzyla i nagle zaczela tylko chlodzic. Akurat bylem w trasie i do celu mialem jeszcze jakies 200km. Na dworze bylo z -20c, a ja moglem sobie albo ja wylaczyc albo jeszcze bardziej auto schlodzic. Nie musze chyba mowic jak szybko auto sie schladza przy takich mrozach i jezdzie, nie wiem do ile zeszlu, raczej nadal powyzej zera bo woda nie w aucie nie zamarzla A nastepnego dnia zaczela dzialac jak gdyby nigdy nic... Ot technologia!
    Ostatnio edytowane przez bartas82 ; 06-12-2013 o 10:43
    Pozdro,
    Bartas

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Kiedyś czytałem wypowiedź Hołka o tym, jak mu ESP życie uratowało. Gdzieś na autostradzie w Niemczech się ślizgnął w środku nocy zrypany kompletnie długą jazdą na lewym pasie. Mówił, że on nie miał szans zareagować. Ja tam się nie czuję lepszym kierowcą .

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

4C nie ma wspomagania.
    Ja nie mam klimy, a mam skórę i jest dobrze, dmuchawa mi wystarcza
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA