Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Temat: Rzuca tyłem na nierównościach [166]

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 166, 136 KM , 2.4 JTD, 1998 r.

Domyślnie Rzuca tyłem na nierównościach [166]

Witam, dzisiaj kupiłem Alfe 166 2.4 JTD, miałem duże obawy przed kupnem bo wczoraj dużo czytałem o usterkach w zawieszeniu. Podczas jazdy próbnej nic nie wyczułem bo jeździłem po osiedlu a droga była w miare równa. Jednak już podczas powrotu do domu pojawił sie pierwszy problem, gdy najechałem na dziure lub wjechałem na nierówną drogę tyłem auta rzucał o na prawo i lewo. Czytałem na forum że może to być przyczyna opon, amortyzatorów lub bieżności tylnich kół. Jest opcja że do remontu moze byc kompletne zawieszenie? Musze przyznać ze nigdy nie miałem alfy i naprawde mi sie podoba, tylko przyprawia mnie o ból głowy jeśli pomyśle ze już po zakupie bede musial wydać ok 2 tys na zawieszenie...

Użytkownik Świeżak Avatar Cezy
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    166 2.4jtd 2001r

Domyślnie

Jak koła stoją w miarę pionowo to nie powinno być żle. Sprawdz w jakim stanie są opony, czy nie są zjedzone od środka. Może poprzedni właściciel dopiero co robił coś przy zawieszeniu? ja miałem takie objawy jak wymieniłem tuleje pływające na wahaczach (te największe) i koła już nie maiały zbieżności, a dokłednie były zbyt zbieżne. Nie dało się jechać na jakichkolwiek nierównościach. Więc tu bym szuał przyczyny. Bo widzisz w 166 głównym objawem zużycia tylnego zawieszenia są stojące tak koła /-\. Pozatym alfa będzie prowadziła się dobrze. Nawet na bardo zużytych tulejach nic nie będzie pukać, ani nie dopatrzysz się innych objawów. Na Twoim miejscu sprawdziłbym najpierw zbieżność tylnej osi, a jak tu nie znajdziesz przyczyny to wziąłbym się za tuleje tylnej belki. Są 4 i też mogą dawać takie objawy.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Miałem kiedyś to samo i potwierdzam - jeżeli koła nie są rozkraczone, to sprawdź/wymień 4 gumy tylnej belki (gumy tanie, ale trudna wymiana). Mi to pomogło. Guma pasują bodajże od poloneza?
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    166 2.4jtd 2001r

Domyślnie

W autosklepie i na alledrogo też dostanie.

Auto

Domyślnie

Dzieki za szybką odpowiedź, opony są raczej w porządku ale jeszcze jutro sprawdze dla pewności. Dzisiaj już nie zdążyłem ale w poniedziałek podjade na stacje diagnostyczną może tam coś wykazą. I zrobie też tą zbieżność, oby to było to. A mógbyś napisać orientacyjnie ile kosztowałaby mnie wymiana tych tuleji?
    I jeszcze takie pytanie, bo nie wiem czy to jest normalne w tym modelu, ale jakoś dziwnie przód auta jest siadnięty(mocniej nachylony w dól niż tył auta)?

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

1. Sprawdź to co napisali koledzy powyżej.
    2. Prawdopodobnie kłania się wymiana sprężyn z przodu. Zerknij w temat :
    http://www.forum.alfaholicy.org/166/...y_siadaja.html
    Tam masz opisane jakie powinny być wysokości do nadkoli i inne ciekawe rzeczy
    3. Sprecyzuj jaki masz model. Albo przed FL, czyli '98-'03, albo FL 03'-'07. Pomoże to później w razie problemów z elektryką (odpukać w niemalowane).
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    KUTNO/ Łódź
    Auto
    166 2,5v6 2002r.

Domyślnie

Po pierwsze bez stresu spokojnie i bez paniki To anjgorsza przypadlośc właścicieli alfy romeo. Jak coś nie tak to auto do remontu. Tak jak koledzy pisza kilka tulejek z tyłu i po kłopocie nic strasznego nawet jak koła się rozkraczą to też dwie tuleje więcej i wróca do normy. Jak obejrzysz zawiast z tyłu i będzie wyglądac ok to szarpnij się na zbieżność. Ja kiedyś zmieniłem zawias i jadąc na zbieżność wpadłem w szał bo zawias walił okazało się, że zbierznośc była tak rozjechana, że zawias stukał po ustawieniu cisza.powodzenia

Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    166 2.4jtd 2001r

Domyślnie

I jeszcze jedno... Jak będziesz jechał na stację diagnostyczną to dobrze się przygotuj. Poczytaj sobie na forum o zbierzności tylnej osi, a dokładnie jaki wartości trzeba przyjąć. I bardzo ważne jest to, żeby diagnosta wiedział, że jeżeli ustawiamy zbierzność na tylnej osi to wartości + są tak naprawdę - i na odwrót. Gdzieś na forum o tym było. Ja pojechałem na diagnostykę i mina diagnosty bezcenna jak mu to powiedziałem. Większość o tym nie wie, bo mało jest aut, w których trzeba ustawiać zbierzność z tyłu.

Auto

Domyślnie

Hm, nie wiem do końca jakie są różnice, ale sprzedawca zapewniał mnie że jest po FL (wygoglowałbym to ale pisze z tel i nie mam jak).
    Staram sie nie panikować, jak narazie to wasze opinie troche mnie uspokoiły. W poniedziałek sie odezwe jak juz zrobie zbieżność i odwiedze stacje diagnostyczna .

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Różnice są zasadnicze, szczególnie patrząc na przód auta
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77