Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Brera Warszawa (i okolice)

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Smile Brera Warszawa (i okolice)

Witajcie!

Powoli zbliża się ten moment, że zaczynam poważnie rozglądać się za Brerką. Fundusze zostały zapewnione, pora zapewnić wehikuł. Dotychczas głównie czytałem to forum, wątek Brery badam od dokładnie roku, więc miałem okazję poczytać o wielu, wielu tematach.

Wiem też, że jest wątek "Pomoc przy zakupie". Jednakże, mam nadzieje, że inne osoby poszukujące Brery w Warszawie (i okolicach) też mogły się tu wymienić swoimi pomysłami, wizjami lokalnymi albo obserwacjami (a ostatnio naliczyłem 2-3 takie osoby). Tak więc proszę o wyrozumiałość moderacji.

Trzy Brery
    Jako, że wątek ten jest w dziale k/nk chciałbym zaprezentować 3 aktualnie wystawione Brery, które jakoś tam podpadają pod moje oczekiwania (o tym niżej).

1. http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-2...C31473245.html
    W zasadzie bardzo podoba mi się ta oferta (zakładając, ze w opisie jest sama prawda). Kolor drzwi kierowcy mnie zastanawia. Nie wiem też o co chodzi z brakiem naklejki z numerem rejestracyjnym na szybie, a za to, na ostatniej fotce jest lekko wyfotoszopowana szwabska naklejka ekologiczna... Ale podobno zarejestrowana w PL. Numer telefonu nie handlarza/komisu. Chciałoby się napisać "trochę tanio", ale w końcu to nie cena wyznacza stan samochodu...

2. http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-C31210117.html
    Trochę drogo... Czy ta skóra wygląda na oryginalną? Czy bardziej plusowa Brera po obszyciu?

3. http://allegro.pl/alfa-romeo-brera-2...759835970.html
    Chyba Brera plusowa? Wydaje mi się, że też kolejna Brera pochodząca z Bydgoszczy od tego pana. Ta była wystawiona w maju-czerwcu za ok. 55kzł. Wcześniej (luty-marzec) miał "CB 4882S" wystawioną, ale nie wiem czy to jest ta sama, czy inna, cena ok. 62kzł.

Planuję oczywiście kupować z miernikiem lakieru (wprawdzie pożyczonym, ale koledze już zupełnie niepotrzebnym), ASO oraz interfejsem do komputera (gdy ustalę, który powinienem kupić, bo mam mętlik z tymi VAGami i KKLami).

Właśnie! Co sądzicie o Dukiewiczu jeśli chodzi o sprawdzenie przed sprzedażą? Ja miło ich wspominam osobiście z Fiatami, dobre położenie, ale wiadomo - może sprawdzają niechlujnie. T. Twardowski jest tak dobry jak mówią?

Czego tak w ogóle szukam:
    * Brera (ew. Spider - jest ich tak mało, ze nie nastawiam się na Spidera, ale jak się akurat ciekawy pojawi to kto wie) w naprawdę dobrym stanie.
    * 3.2JTS lub 1.75TBi (mógłbym się rozpisać czemu, ale po co).
    * Ucieszyłbym się jakby była po lifcie, ale wiem jak to jest... Po lifcie w zasadzie tylko na 1.75 mogę liczyć, a tych za dużo nie ma.
    * Kolor - kolorowy Nie szary, srebrny.
    * W miarę możliwości w (szeroko pojętej) okolicy Warszawy.

Jeśli chodzi o stronę finansową, to chciałbym wydać nie więcej niż te 60 kzł na samochód jako taki, a potem pewnie z 10 na jego przygotowanie (rejestracje, prewencyjne wymiany podstawowych elementów, płynów, whatever).

Ale priorytetowa nie jest cena, tylko, aby to była zadbana i sprawna sztuka. Wolę kupić ogarnięty (nawet droższy) egzemplarz niż potem co miesiąc odwiedzać serwis. Nie chodzi o koszty (żeby ktoś nie zaczął kalkulować, że lepiej kupić za 30 kzl a pozostałe 30 wydać na naprawy), chodzi o jako taką niezawodność. Powiedzmy, że nie gorszą niż moje obecne Palio. Co nie oznacza, że koniecznie chcę kupić najdroższy, bo to, że jest droższy nie oznacza automatycznie, że jest w dobrym stanie.

Ponadto ożywiłem mój system gromadzenia ofert z allegro, o którym kiedyś pisałem. Zamarł on w lipcu (bo połamałem obydwa nadgarstki i przez 2 miesiące byłem komputerowym warzywem), ale w końcu przysiadłem, uaktualniłem, wyrzuciłem spam i jest http://www.brera.waw.pl/ . Nie jest to super wygodne, ale popracuję nad tym.

Dziwne pytania:
    Mam też kilka pytań, które szczerze nie wiem, gdzie wrzucić, aby nie zostać posądzony o spamowanie...
    1. Na forum UK naczytałem się strasznych przejść ze sterownikiem szyb i "window safety not available". Wiem, że na jakiś czas przechodzi po "resecie" okien. Czy można jakoś sprowokować go do wywalenia błędu w czasie oglądania przed zakupem?

2. Pytanie filozoficzne: jak upierdliwa (w nocy) jest podświetlająca się ori nawigacja - czy wyłącza się ją jednym przyciskiem, czy trzeba się przebijać przez 10 poziomów menu.

3. Jaki interfejs do komputera polecacie (chętnie kupię i jeszcze zanim do ASO, sam przejrzę historię ECU). Interesuje mnie interfejs, który obsłuży wszystko co jest w Brerze (silnik, poduszki, abs, ale i osiowanie proxy, kasowanie inspekcji olejowej). Wiem, że polecanym sprzedawcą jest Viaken. Nie zależy mi na bluetoothie. Wiem, że MES to nowszy FES. Ale nadal nie wiem co wybrać, za dużo opcji dla mnie. (Bonusem by było jakby ten kabelek obsłużył też Punto2/Palio, ale to już zupełnie ekstra.)

4. Co z rozrządem w 3.2/1.75? Naczytałem się o rozrządzie w 2.2JTS. Wiem, że Yonashowi padła panewka (panewki) w 3.2, ale tematu o rozrządzie nie znalazłem. Tzn. czy one też padają jak muchy, i bez 2 twardych i zaolejonych dowodów sprzedającego, że wymienił nie kupować? 1.75 ma pasek, prawda?

Będę wdzięczny za wszelką pomoc i mam nadzieję, że wątek tutaj nie zostanie przegapiony i wspólnym wysiłkiem doprowadzimy ten proces do końca.

PS: Kiedyś muszę też wpaść na spot w Warszawie, żeby poprzyglądać się jak Brera *powinna* wyglądać!
    Ostatnio edytowane przez MiLykie ; 09-12-2013 o 19:51

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Na wstępie gratuluje chęci kupna Brery
    Co do ofert wskazanych przez Ciebie
    1)Ze zdjęć za dużo się nie zobaczy, trzeba podjechać oglądnąć aczkolwiek cena "atrakcyjna" plus ogłoszenie handlarza wskazana duża czujność.
    2)To jest egzemplarz ojca jednego z Alfaholików, na moje oko skóra oryginalna.
    http://www.forum.alfaholicy.org/sprz...lna_skora.html
    3)Jak ja kupowałem to ogłoszenie też przeglądałem i rzeczywiście pojawiało się od wakacji, wygląda na Brere plusową.

Z Dukiewiczem nie miałem nigdy nic wspólnego więc się nie wypowiem, natomiast co do Tomka Twardowskiego to mam jak najbardziej pozytywną opinię i jeżeli będziesz miał już wypatrzony egzemplarz to "przetrzepią" Ci samochód ze wszystkich stron .
    Z budżetem 60k pln wydaje mi się że można dorwać tylko plusową Brere z TBi, ewentualnie szukać na zachodzie ale może być ciężko. Sam miałem taki budżet przy kupnie Brery i doszedłem do wniosku że 2.2 jts mimo takich złych laurek będzie idealnym kompromisem ceny do dostępnych egzemplarzy na rynku.

Co do dziwnych pytań
    1) jak odłączysz akumulator to wywali błąd szyb i trzeba je ponownie skonfigurować, nie wydaje mi się że byłaby to jakaś wielka bolączka w Brerach.
    2)Nie odpowiem bo mam zwykłe radio z B&M.
    3)Viaken jak najbardziej polecam mam kabelek na "Niebieskiego zęba" oraz usb i wszystko ładnie śmiga.
    4)Gdzieś na alfaowner był temat z rozciągniętym łańcuchem w 3.2, nie ma co się aż tak stresować bo siwych włosów tylko można dostać a nie cieszyć się z auta, jeżeli dorwiesz bardzo dobrze utrzymany egzemplarz i Ty również będziesz o niego dbał to o rozrządzie będziesz czytał tylko na forum . Co do kwestii w silniku TBi to nie wypowiem się bo jednostka ta jest w miarę nowa i nie do końca wiadomo jak będzie się zachowywać przy dużych przebiegach.

P.S A na spoty zapraszam, każdy nowy alfaholik jest mile widziany
    Ostatnio edytowane przez Zmianowy ; 09-12-2013 o 20:17

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Co do pierwszego ogłoszenia. Naklejki z numerem brakuje dlatego że Alfa jest nie zarejestrowana w Polsce lub osoba sprowadzająca jej nie nakleiła żeby ułatwić sprawę nowemu właścicielowi.
    Jeśli natomiast chodzi o fabryczną navi to wyłączasz jej podświetlenie w nocy jednym przyciskiem. Górny lewy róg w nawi(main dark czy jakoś tak) wcisnąć i przytrzymać trzeba

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

1750 lub 2.0 - 7 dyszek musisz przygotować.
    Lepiej więcej wydać na bolid i przyoszczędzić na akcyzie.
    I raczej w większości będą to egzemplarze z zagranicy. W PL ze sprzedażą słabo było, nie licząc loterii Plusa, kiedy był wysyp, ale strasznych golasów.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Hmm,
    Pisze na szybko, bo nie mam jak sie rozwinac.

Pierwsza alfa 3.2 czyli silnik mniej lub bardziej problematyczny, ale ta mysl zaraz rozwine
    Druga piekna ale cena tez zabija
    Trzecia rzeczywiscie wyglada na brere plusowa, ale z drugiej storny jest na firme wiec moze ktos zakupil na dzialalnosc i teraz sprzedaje
    Wiec moze bramka nr 4 ???
    http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-br...C31125461.html
    krakow fajne miasto a ta czarnulka wyglada na atrakcyjna no i cena przystepna

W carservisie jest jedna brera 2,2 jts ale ta mozesz sobie odpuscic.

Odnosnie sprawdzenia auta to dukiewicz moze byc, cena pewnie okolo 400 zl. Pracuje tam pan Rafal Siwek, ktory jest ogolnie bardzo w alfach oblatany, tyle ze on juz nie pracuje w serwisie jako mechanik a jedynie przyjmuje auta i wydaje. Ale porozmawiac mozna bardzo fajnie. Tyle ze moge z gory Cie zapewnic ze silnik 3.2 jts kaze Ci omijac szerokim lukiem
    Natomiast po ostatniej wizycie jestem wielkim Fanem Tomka Twardowskiego, plus tez jest taki ze jest on biegly w silnikach jts bo swojego 2.2 kompletnie rozkrecil i wyremontowal de facto od podstaw wiec jest gdzie serwisowac jednostke
    Teraz tak 3.2 to jednostka najbardziej paliwozerna i wysilona wiec rozumiem ze spalanie 17/100 Cie nie przeraza. Ta czerwona jezeli wyjdzie u Twardowskiego ze jest zdrowa Blacharsko to ok, ale dam sobie reke uciac ze mechanicznie Tomek cos w niej znajdzie do robienia, bo stopien jego uperdliwosci i dokladnosci jest naprawde godny podziwu. Teraz tak, jezeli wyjdzie jest blacharsko ok a mechanicznie ze do roboty jest powiedzmy za 10k to bralbym ta 3.2, jezeli natomiast do 15k trzeba bedzie dofinansowac to mialbym zagwozdke w tym momencie, bo jednak robisz pod siebie i wtedy auto bedzie juz mega doinwestowane. A moze sie okazac ze ta za 50k tez wymaga pewnych staran a wyposazenie ma jednak slabsze Jedno jest pewne, jezeli nie sprawdzisz w serwisie nie bedziesz wiedzial.

- - - Updated - - -

aha, sprawdzenie u Twardowskiego 350 zl, tyle ze nie pracuja w weekendy a w tygodniu musisz zdazyc z autem do 14.00 zeby sie wyrobili ze wszystkim Boltowicz 400 zl ale mozesz rozbic jedynie na sprawdzenie lakierniczo mechaniczne (200 zl), lub sam komputer (kolejne 200 zl), caerservis centrala otwarta najdluzej ale nie maja miernika lakieru co uwazam za lekka lipe z ich strony Na polczynskiej maja. Innych serwisow w wawie nie sprawdzalem

- - - Updated - - -

Jeszcze jednos, rozrzad w jts wymaga dobrego traktowania, tyle ze jak kupujesz uzywke to mozesz miec problem zeby to ustalic. Jezeli wyjdzie w praniu ze ok, to mozna kupowac, ale jak wyjdzie ze kaszanka to odpowiedz chyba nasuwa sie jasna No chyba ze kupujesz zdrowa blacharska brere za 25k z padnietym silnikiem. Remoncik na ori tajlach za 15k i pozniej mozesz tylko patrzyc jak sie ludzie za toba ogladaja

- - - Updated - - -

ta czerwona ma fajnego wlasciciela, prawdziwy wloch http://www.company.pl/katalog/agroturystyka/udp_consulting_calogero_sollami_toskanski_sen/formularz_kontaktowy,622,5192.html http://www.toskanskisen.pl/ tako rzecze gugl

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Dziekuje wszystkim za rady i wyjasnienie moich glupich pytan!

Odnosnie pierwszej to chyba nie jest od handlarza i powinna byc zarejestrowana w Polsce, ale kto wie. Dowiem sie, to sie pochwale.

Podoba mi sie druga z WWL, dobra wiargodnosc. Troche cena przeraza, o tym potem.

Dziekuje tez za opinie o ASO.

Jesli chodzi o silnik to jedyne co mnie martwi w 3.2 to jego rzadkosc i male wykorzystanie. 1.75 mamy w Julce, Miciaku, 4C... Powinno byc latwiej z czesciami w perspektywie kilku lat. Klekot odpada, duzo za male przebiegi robie. Zadne spalanie mnie nie przeraza. 17? 20? Ok.

To co mnie martwi.. Drozszy wcale nie musi byc zdrowszy. Jesli sie czegos boje to wlasnie kupna drogiej i popsutej...

Jesli chodzi o ceny TBi to przeraza mnie fakt, iz ubezpieczyciele, ktorych sprawdzalem wyceniaja 1.75/2010 na ok. 55 kzl. Ja nie mowie, ze sprzedajacy przesadzaja, ale jest to trudnosc, bo jesli ubezpiecze na te 50-kilka i zaraz mi ktos go zawinie to jestem 20 do tylu.

A jesli chodzi o plusowe vs. "full-opcja". Stan jest dla mnie wazniejszy niz skora i dodatki. Wazne zeby byla klima. Przegladalem opis wyposazenia tych plusowych i nie ma tam nic bez czego nie mozna zyc. Ale lepiej miec...

Dziekuje za wytropienie Wlocha.

Sent from Taptaptap...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar grzesk
    Mieszka w
    Wodzisław Śląski
    Auto
    było Mito 1.4TB ,Brera 2.4/jest 147 GTA

Domyślnie

No tak to jest,147GTA też chodzą po 30-35,a w ubezp 18-20 tys.Zastanów się też czy chcesz auto które jedzie czy wygląda?Z własnego doświadczenia też wiem że im starsza Alfa tym lepsza.
    Q2,K&N,BREMBO ORO,TAROX 114 CORSA,OZ ULTRALEGGERA 18',BRIDGESTONE POTENZA ADRENALIN,GOODRIDGE,SEBRING,BILSTEIN B14 PSS,MILLERS CFS

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Ok, czyli ubezpieczalnia sie nie przejmowac.

Chce auto, ktore i jezdzi i wyglada. Ale tak nie ma... A nie, jest, Alfa!

Co masz na mysli piszac, ze im starsza tym lepsza. W sensie, starsze modele byly lepsze? Chyba juz za pozno, bo nie widze konkurencji dla Brery. Czy tez, masz na mysli, ze Brera z 2006 lepsza niz 2010?

Sent from Taptaptap...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar grzesk
    Mieszka w
    Wodzisław Śląski
    Auto
    było Mito 1.4TB ,Brera 2.4/jest 147 GTA

Domyślnie

Chodzi mi o modele nie o rocznik
    Q2,K&N,BREMBO ORO,TAROX 114 CORSA,OZ ULTRALEGGERA 18',BRIDGESTONE POTENZA ADRENALIN,GOODRIDGE,SEBRING,BILSTEIN B14 PSS,MILLERS CFS

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarna AR 156 1,8T.S. S.W.

Domyślnie

Może, nie lepsza w sensie wizualnym i estetycznym,ale na pewno bardziej przewidywalna w kosztach utrzymania i i łatwości napraw.Dla mnie też w przyjemności z jazdy, też te starsze modele dają większą frajdę.Bardzo mile jestem rozczarowany moją 156.200tys.km przebiegu,tłukę ją po Wa-wie plu częste trasy i nic,po za zrobionym zawieszeniu na początku przygody z 156,tylko muszę uważać i pilnować stan oleju po ostrej jeżdzie,rzędu 400-600km non-stop. Testowałem Julkę 170km i 235km i mocno mój entuzjazm opadł.Za taką kaskę to szału nie ma.Chyba skończy się GTA 156,147 lub Gt. Na forum,co jakiś czas,któryś z kolegów,ma chwilę słabości i można kupić dobry egzemplarz.Na prawdę Alfy, nie są takie złe,jak w obiegowej opinii,nawet na forum.