Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: nagle brak iskry, powód ?

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.4 16v TS

Domyślnie nagle brak iskry, powód ?

Witam!
    Jadę sobie alfą wszystko jest ok nagle zapala się kontrolka akumulatora, alternator go nie ładuje, silnik gaśnie i już nie chce odpalić. Rozrusznik kręci a silnik wydaje dziwny dźwięk, jak by ktoś uderzył w maskę... ciężko mi to opisać. Po podniesieniu maski okazuje się, że pękł pasek alternatora i rolkę, która go napina szlag trafił. Zanim do alfy dobrał się mechanik minął może nawet dobry miesiąc, samochód stał na placu. Okazało się że alternator się zatarł/zaciął i jest spalony. Mechanik twierdzi że kręcił silnikiem i rozrząd jak i cały silnik wszystko jest OK.Tylko że oprócz wymiany alternatora i rolki okazało się też, że nie ma iskry i trzeba wymienić 2 cewki i kable zapłonowe. Czy to ma coś wspólnego z tym, że samochód stał prawie miesiąc na dworze z rozładowanym akumulatorem, czy jest to skutkiem awarii alternatora ? Może brak iskry jest spowodowane jakąś awarią związaną z uszkodzeniem rozrządu, bądź też innych części ? Pytam, bo nie wiem czy jest sens kupować te części używane, jeśli się okaże, że mimo wszystko samochód nie odpali a problem leży gdzie indziej.

PS: Jeśli jest ktoś w posiadaniu części do alfy 145 1.4 TS 1998 r. i jest chętny je odsprzedać, proszę o kontakt.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.4 16v TS

Domyślnie

Udało mi się znaleźć na allegro przewody i cewki zapłonowe ale z okrągłymi wtyczkami a ja u siebie stare mam kwadratowe, i stąd moje kolejne pytanie, czy te nowe przewody i cewki będą tam wszystko ładnie pasowały ? bo od tego calego ukladu zaplonowego (listwa cewek i kabli z fajkami) chyba nie idzie juz wiecej zaden kabel... ? z tego co wiem, to juz tylko przychodzi na świece i tyle...
    Gdyby ktos sie orientowal, to jestem wdzieczny za odpowiedz !
    Pozdrawiam

- - - Updated - - -

Domyśla się ktoś co może być przyczyną braku iskry na świecach ?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Czeladź
    Auto
    AR 155 1.8 8v Super

Domyślnie

A akumlator masz dobry? Moze gdzies przewod przepalilo, popatrz. Bezpiecznik zaden sie nie spalił? Jak alternator wytworzyl zbyt duze napiecie to roznie moglo byc.