Opinia o spalaniu, komputer a rzeczywistość

Auto
Alfa Romeo 147
Witam,

co sądzicie o takim przypadku:

Zalałem pełny bak, wlało się ponad 63 litry ropy pod korek dosłownie, silnik 1,9 jtdm 140km z 6-biegową skrzynią, rok 2004 produkcji, na kołach zimowych 185/65R15, jazda bardzo spokojna, hamowanie na biegu itp zabiegi, 70% zakorkowane miasto i 30% autostrada zgodnie z przepisami.

Przejechałem prawie 800 km (a wskazówka paliwa jeszcze na 1/4 skali więc niby sporo jeszcze w baku...) i wg komputera spalanie 5,8 litra średnie na 100km, natomiast po zalaniu baku do pełna (weszło ok.53 litry) z tego samego dystrybutora/pistoletu jak poprzednio wyliczyłem sobie sam spalanie na 6,7 litra średnio na 100 km.

Spora rozbieżność, ten model tak ma? Czy ja coś źle myślę i liczę? Zaniepokojony bardzo nie jestem bo to tak czy siak małe spalanie to 6,7 (zgadza się?) i jestem zadowolony ale pozostaje nutka niepewności skąd ta różnica, dzięki!

Każdy typ tak ma, żadko się zdaża że wskazania komp i rzeczywistość się pokrywają 1l różnicy to akurat norma. Zauważ że jak jedziesz z górki na biegu chwilowe jest 2l a w każdym innym aucie pokazuje 0, podejżewam że jest to zrobione aby właśnie to wskazanie tak bardzo nie odbiegało od normy, a jednak.

wszystko ok, mój też przekłamuje o jakis 1l

U mnie skolei prawie idealnie.. Jechalem ostatnio z Berlina do Rotterdamu i troche po holandii i po Przejechaniu 825 km weszlo mi 54.27 l. Lane pod korek. Komputer pokazal 6.8 a wyszlo 6.5 takze w sumie dosc dokladnie. Silnik ten sam co u ciebie

Gesendet von meinem Xperia Arc S mit Tapatalk 2

Bo po mieście nie jeździłeś. Moc wykożystywana była do przesunięcia czyli wykonywała alfa pracę a w mieście lipa.

Masz małą średnicę koła - najłatwiej sprawdzić to poprzez włączenie jakiegokolwiek GPS-u. Przy takim rozmiarze powinno być +/- 100 km/h na liczniku, 93 km/h GPS. Każdy komputer trochę upiększa spalanie, ale przy za małym kole różnice są spore. Ostatnio jechałem z dortmundu do wa-wy A2-ką i wg kompa 5.6, stacja 6,7 - alfa 156 1.9 140 KM 6 biegów. Koła? 185/65/15...

U mnie na zime 205/60/16. Po miescie spalsbie rowniez mi sie w miare pokrywa. Komputer 6.8 a pod dystrybutorem 7.2 wiec nie ma tragedii

Gesendet von meinem Xperia Arc S mit Tapatalk 2

Ja mam co prawda benzynę nie diesla, ale różnica podobna - 1,7l między realnym, a komputerem przy jeździe w mieście.

Mam identyczny silnik i też komp oszukuje, tyle że poniżej 7 nie chce pokazać a wychodzi w granicach 6-6,5. Reset nie pomaga, więc nie przejmuj się tylko lej i jeździj ;)

to ja też mam 1,9 140km jtd 16v 140km, aktualnie około połowa miasto połowa trasa, na komputerze ostatnio pokazał 5,6 a na dystrybutorze po przeliczeniu 6,1 ostatnio do rezerwy zrobiłem 820km. ale co prawda to prawda, raz na rezerwie zalałem 53 litry, wychodziło by że rezerwa ma 10 litrów, a raz 58 czyli rezerwa ma 5? ciekawe.

Damn It!!! Ja mam 1.9jtd 150KM i na wskazaniu kompa pokazuje mi już 9.2l/100 w zeszłym roku też nie miałem mało bo ok. 8.5l/100 nie mogę znaleźć przyczyny, zastanawiam się nad wymianą przepływki bo przekłamuje mi wskazanie temp. Powietrza, waham się boszkoda mi tych kilku setek a nie wiem czy to pomoże.

Witam,

co sądzicie o takim przypadku:

Zalałem pełny bak, wlało się ponad 63 litry ropy pod korek dosłownie, silnik 1,9 jtdm 140km z 6-biegową skrzynią, rok 2004 produkcji, na kołach zimowych 185/65R15, jazda bardzo spokojna, hamowanie na biegu itp zabiegi, 70% zakorkowane miasto i 30% autostrada zgodnie z przepisami.

Przejechałem prawie 800 km (a wskazówka paliwa jeszcze na 1/4 skali więc niby sporo jeszcze w baku...) i wg komputera spalanie 5,8 litra średnie na 100km, natomiast po zalaniu baku do pełna (weszło ok.53 litry) z tego samego dystrybutora/pistoletu jak poprzednio wyliczyłem sobie sam spalanie na 6,7 litra średnio na 100 km.

Spora rozbieżność, ten model tak ma? Czy ja coś źle myślę i liczę? Zaniepokojony bardzo nie jestem bo to tak czy siak małe spalanie to 6,7 (zgadza się?) i jestem zadowolony ale pozostaje nutka niepewności skąd ta różnica, dzięki!

zazdroszczę Ci takiego spalania :) a co do przekłamania to norma, moja w zależności od pory roku i rodzaju trasy zaniża na komputerze od 0,5~1,0l./100

Mała uwaga co do szukania przyczyny w wielkości kół - moim zdaniem to nie ma znaczenia czy koła są większe czy mniejsze, bo podstawa kalkulacji w kompie i z dystrybutora jest taka sama - dystans zarejestrowany przez komputer pokładowy. W momencie, gdyby przeliczać wg dystansu z GPS to rzeczywiście miałoby wpływ, bo porównanie byłoby zaburzone przez mniejszą od standardowej średnicę koła.
Natomiast odnośnie własnych doświadczeń, to też mam właściwie zawsze zaniżone spalanie na komputerze w stosunku do wyliczonego z kompa o 0,6-0,9 l/100 km. Z kilkunastu aut, którymi jeździłem żadne nie pokazywało dokładnie spalania, najmniejsze przekłamania wynosiło 0,3 l/100 km, więc nie ma się czym martwić moim zdaniem :)

Amortyzatory
Powrót