W końcu sprawdziłem wersję exclusive - skórzano - materiałowe siedzenia z wzorem alfowskiego węża są bardzo fajne i mają dobry klej na zakręcie. Przy tym wzór węża nie jest nachalny, zdecydowanie mniej widoczny niż na włoskim konfiguratorze. Do wyboru jes brązowa i czarna skóra z szarym materiałem, aż się prosi o kombinację z czerwoną skórą. W przypadku wyboru czarnej skory obawiam się że będzie w środku koszmarnie ciemne wszystko. Jeździłem Julką z silnikiem 170 km który bardzo mi odpowiadał. Niestety mam złe odczucia jeśli chodzi o materiały we wnętrzu. Krótkie podsumowanie:
Na +
Siedzenia (wygląd i komfort)+++
dynamika
dobre prowadzenie
dźwięk silnika
dostęp do żarówek
DNA
zewnętrze klamki w kolorze chromu a nie plastikowego matowego czegoś tam
zmieniona kierownica - jest wizualnie lżejsza a przy tym dobrze leży w dłoni
kształt scudetto, które nie jest już ramką
dobre wyposażenie w wersji exclusive
jakość obsługi w poznańskim salonie na gorzysława
Neutral
Jakość dźwięku
Na-
Mały zakres zmian liftingu (przede wszystkim brak zmian kształtu reflektorów)
Jakość plastików we wnętrzu ---!!! (Pan powiedział że mają być trwałe - wolałbym żeby się rozwalały ale cieszyły oko)
chromowane światła przeciwmgielne - chrom jest faktycznie plastikową "bułą" którą owinęli światło
jakość wyświetlacza radia - jak z low costowego sprzętu z bazaru a przy tym cena droższego radia 6 koła
szczebelki w scudetto w kolorze matowego czegoś tam (mam nadzieje że odwidzi im się to albo będą dostępne akcesoryjne w tradycyjnym kolorze)
brak dostępnych katalogów w salonach, konfiguratora na stronie dystrybutora
brak dwururki przy silniku 170km (można dokupić w salonie wydech z qv i przełożyć)
brak opcji czujnika martwego pola
za duże lusterka)) (jestem w tym temacie skrzywiony przez moją ulubioną 147kę)
klawisz ogrzewania foteli w tym samym beznadziejnym niedostępnym miejscu co w 147 pod tyłkiem zawsze odgarniam kurtkę albo płaszcz żeby do niego dotrzeć