Tak jak kolega mówi, sprawny jtd to i bez grzania pali, ja mogę w 2.4 nie grzać i mi odpala bez problemu, biały dym po odpaleniu musi być w chłodne dni nikt mi nie powie, że jego nie dymi na biało, krótka przejażdżka i dym ginie.
Tak jak kolega mówi, sprawny jtd to i bez grzania pali, ja mogę w 2.4 nie grzać i mi odpala bez problemu, biały dym po odpaleniu musi być w chłodne dni nikt mi nie powie, że jego nie dymi na biało, krótka przejażdżka i dym ginie.
Każdy silnik na zimno i jak jest zimno puszcza z rury dymek, biały. problemy z odpaleniem auta spowodowane mogą być brakiem ciśnienia. Zimny silnik i diagnostyka tylko powie gdzie jest problem. Najprawdopodobniej przy uruchamianiu silnika ciśnienie spada do 0 i dlatego na zimnym silniku jest problem. Standardowo powinno być - o ile się nie mylę - przy tym silniku 380 bar. jeżeli ciśnienie spada bardzo mocno poniżej tej wartości ( kiedyś na forum znalazłem wartość 180 bar ) to problem z uruchomieniem silnika murowany. Pewnie pompa CR puszcza. Zobacz czy nie jest gdzieś wilgotna od paliwa.
Marzenie - > Quattroporte, ale powolutku .....
Dzisiaj diagnostyka na zimnym więc po niej postaram się podesłać więcej szczegółów. Natomiast.....
tak , diagnostyka w serwisie Alfy była robiona na mocno nagrzanym silniku (przejechane 100km wcześniej) i może dlatego żadnych błędów nie wykazała. Co do diagnosty nie wypowiadam się, zastanawiające jest jednak iż ów diagnosta miał problem ze znalezieniem blokady maski i z jej otworzeniem
Dym o którym wcześniej pisałem nie był biały lecz niebieski i zniknął po 5km, podejrzewam że po złapaniu przez silnik jakiejś optymalnej temperatury.
www156 - kontrolki zachowują się normalnie, żadnych dyskotek czy mrugań. wszystkie gasną (oprócz oczywiście kontrolki oleju.
minciu - czy w wypadku nie zamykania lub nie otwierania klapy gaszącej silnik nie odpali wogóle czy będzie miał utrudniony rozruch ale powinien mimo wszystko odpalić?
Dodatkowo wymienie filtr paliwa i powietrza więc przy okazji sprawdzę te nieszczęsne świece.
Najważniejsze to sprawdzenie ciśnienia na CR. Optymalne chyba 300 bar więc zobaczymy. Zobacze również czy pompa gdzieś nie puszcza,jak pisał Boro.m - powinna być sucha.
takie szybkie pytanie, czy w jtd 105km cf2 jest klapa gasząca?
Nie ma.
dzieki za wszystkie pomocne odpowiedzi. problem zginął ale tylko polowicznie. w sumie odpala ale cięzko. podejrzenia padają na pompe i jej ewentualną delikatną nieszczelność
prędzej bym obstawiał wtryski jak pompę zrób próbę przelewową wtrysków