Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Trochę praktyki odnośnie umowy "na Niemca" - wiadomo, że nie jest to legalne, ale spisywanie dwóch umów "Niemiec"-"Sprowadzający"-"Kupujący" jest proszeniem się o kłopoty. Zarówno dla kupującego, jak i dla sprowadzającego. Jeżeli trafi się na upierdliwego urzędnika, to zacznie się dociekanie, dlaczego tak, a nie inaczej, co miał z tego sprowadzający, czy odprowadził podatki, etc. I pojawia się problem z zarejestrowaniem, bo urzędnik zaczyna piętrzyć problemy z powodu nietypowości sytuacji.
    Chyba, że koleś ma zarejestrowaną działalność, ale tu znowu kolejna niewiadoma, czy ma na siebie, czy na słupa i robi wałek na VAT. Ale ma być tanio więc albo nie ma, albo robi wałek na VAT.
    Z drugiej strony zrozumiałym jest, że kupujący chce być zabezpieczony, pytanie tylko przed czym? Legalność auta można sprawdzić. Stan techniczny również. Wszystko przed zakupem.
    Dochodzimy więc do hipokryzji kupujących - ma być tanio, dobrze i z gwarancją. A taniość zazwyczaj z czegoś wynika - z tego, że chłop robi to okazjonalnie i ma z tego tysiaka do budżetu miesięcznie, że auto nie do końca tak wyglądało za granicą, że usterka jest tak poważna, że nie opłacało się jej tam robić.
    Dlatego podoba mi się rynek niemiecki (mówię tu o transakcjach z Niemcami) - człowiek powie Ci wszystko co wie, pozwoli sprawdzić co sobie życzysz, ale zaznaczy, nawet w umowie (czy na aukcji), że to sprzedaż prywatna bez żadnej gwarancji. Bo nawet najlepsze intencje sprzedającego nie zapewnią bezproblemowej eksploatacji w przyszłości. I jest to oczywiste.
    Po prostu auta trzeba kupować w miejscach pewnych i sprawdzać przed zakupem.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Częstochowa

Domyślnie

[QUOTE=miczel87;1319350]Witam Serdecznie kolegów
    Chciałbym abyście doradzili coś odnośnie tej oferty http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-2...C31402155.html

Byłem i oglądałem osobiście...

Ja też kiedyś ją widziałem, oglądałem ją w komisie i miałem spore zastrzeżenia co do tylnego prawego błotnika- zmatowiony był i wyglądał na taki co miał spore przejścia.
    A co najciekawsze to kilka dni po tym jak ja oglądałem widziałem tą brerę jak "mili panowie" było ich 3 lub 4 testowali ją sobie na polskich blachach w niedzielne popołudnie. I nie była to jazda emerycka a typowe "upalanie". Byłem przekonany iż została sprzedana i nowy właściciel zarejestrował i testuje a raczej katuje maszynę. Jakie było moje zdziwienie jak tydzień po tym spotkaniu ujrzałem ją zakurzoną w komisie i oczywiście niezarejestrowaną .

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Kupujacy123
    Mieszka w
    PL
    Auto
    159 SW jtdm-czarna w czerwonej ;)

Domyślnie

Chyba kolega, który miał na nią ochotę już sobie odpuścił (na szczęście)

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Trochę praktyki odnośnie umowy "na Niemca" - wiadomo, że nie jest to legalne, ale spisywanie dwóch umów "Niemiec"-"Sprowadzający"-"Kupujący" jest proszeniem się o kłopoty. Zarówno dla kupującego, jak i dla sprowadzającego. Jeżeli trafi się na upierdliwego urzędnika, to zacznie się dociekanie, dlaczego tak, a nie inaczej, co miał z tego sprowadzający, czy odprowadził podatki, etc. I pojawia się problem z zarejestrowaniem, bo urzędnik zaczyna piętrzyć problemy z powodu nietypowości sytuacji.
    ...
    A możesz rozwinąć wątek wady dwóch umów? Mamy 2 umowy, Niemiec-Sprowadzający (dajmy na to z datą "wczorajszą") i Sprowadzający-Kupujący (z data "dzisiejszą"). Jeśli kwota na obydwu jest identyczna, to nie można mówić o zysku Sprowadzającego, a więc i podatku. PCC (dla Sprowadzającego) też nie ma, bo nasz Sprowadzający kupił (albo niby-kupił) w Heimacie. Czego nie wiem, to kto wtedy musi zapłacić akcyzę i ogarnąć VAT-25, ale skoro jest 14 dni od wprowadzenia samochodu na terytorium Polski, to być może nawet ostateczny kupujący.

Czy jedyne co może zagwarantować jako-taki spokój to zmuszenie Sprowadzającego do zarejestrowania samochodu na siebie (i załatwienia wszystkiego w urzędach) i dopiero potem zawarcie z nim umowy K-S?

Chwilowo w powyższych rozważaniach zakładam, że pojazd nie jest np. skradziony, tylko w miarę uczciwie kupiony w Rzeszy, a Sprzedający tylko chciał zakombinować na podatku itp.
    Ostatnio edytowane przez MiLykie ; 15-12-2013 o 17:58

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał MiLykie Zobacz post
    A możesz rozwinąć wątek wady dwóch umów? Mamy 2 umowy, Niemiec-Sprowadzający (dajmy na to z datą "wczorajszą") i Sprowadzający-Kupujący (z data "dzisiejszą"). Jeśli kwota na obydwu jest identyczna, to nie można mówić o zysku Sprowadzającego, a więc i podatku. PCC (dla Sprowadzającego) też nie ma, bo nasz Sprowadzający kupił (albo niby-kupił) w Heimacie. Czego nie wiem, to kto wtedy musi zapłacić akcyzę i ogarnąć VAT-25, ale skoro jest 14 dni od wprowadzenia samochodu na terytorium Polski, to być może nawet ostateczny kupujący.

Czy jedyne co może zagwarantować jako-taki spokój to zmuszenie Sprowadzającego do zarejestrowania samochodu na siebie (i załatwienia wszystkiego w urzędach) i dopiero potem zawarcie z nim umowy K-S?

Chwilowo w powyższych rozważaniach zakłam, że pojazd nie jest np. skradziony, tylko w miarę uczciwie kupiony w Rzeszy, a Sprzedający tylko chciał zakombinować na podatku itp.

Jest 5 dni, a nie 14 na akcyzę. Od deklarowanej daty przekroczenia granicy.
    To, czy nie jest kradziony możesz sobie sprawdzić przed zawarciem umowy, jak i to, czy został kupiony w cenie netto, czy brutto.

Pierwsze pytania (z praktyki) upierdliwego/dociekliwego urzędnika: "To po co on to zrobił? Za darmo? Kiedy przyprowadził auto, jak?" I tak dalej. To, co chcesz zyskać poprzez taką umowę, czyli pewność zakupu, możesz (i powinieneś) sobie zagwarantować przed zakupem - sprawdzić legalność, pochodzenie, stan.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Embrion
    Auto
    W poszukiwaniu Alfy Romeo Brera

Domyślnie

Cytat Napisał mucieq Zobacz post
    No właśnie to jest problem. Co znajdę fajny samochod, to jest dalej od mojego miejsca zamieszkania. Na własnym podwórku nie mam nic ciekawego, nie licząc perełek z Gniezna

Dlatego zanim zrobię ponad 400 kilometrów w jedna stronę wole się Was zapytać o zdanie, może ktokolwiek coś juz widział, ktokolwiek coś wie...
    Jeżeli szukasz 159 podjedz do niego napewnocoś wybieżesz http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-15...C31052835.html

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

Witam
    Jestem tu nowy bo jak wszyscy tu zakochałem się w Alfie i chciałbym sobie sprawić swoją pierwszą własną. Znalazłem taką aukcje http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-des...C31496398.html ale mam kilka pytań. Po pierwsze czy w takich pieniądzach da się kupić alfę kombi z silnikiem 1.8 (trochę poczytałem już wątków o silnikach i jestem w pełni świadomy wyboru )? Nie musi mieć jakiegoś kozackiego wyposażenia, wystarczy mi klimatyzacja, el. szyby i fajnie jakby była skóra (ta z tej aukcji jest bardzo ładna). A jeśli nie to ile mniej więcej trzeba pieniędzy na jakąś porządną nie złożoną z 3 innych? Przeglądałem co akurat mają do sprzedania na autka.pl ale 1.8 nie mają wogóle więc co myślicie o tej z linka?

Użytkownik Embrion
    Auto
    W poszukiwaniu Alfy Romeo Brera

Domyślnie

[QUOTE=zari;1319916]
    Cytat Napisał miczel87 Zobacz post
    Witam Serdecznie kolegów
    Chciałbym abyście doradzili coś odnośnie tej oferty http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-2...C31402155.html

Byłem i oglądałem osobiście...

Ja też kiedyś ją widziałem, oglądałem ją w komisie i miałem spore zastrzeżenia co do tylnego prawego błotnika- zmatowiony był i wyglądał na taki co miał spore przejścia.
    A co najciekawsze to kilka dni po tym jak ja oglądałem widziałem tą brerę jak "mili panowie" było ich 3 lub 4 testowali ją sobie na polskich blachach w niedzielne popołudnie. I nie była to jazda emerycka a typowe "upalanie". Byłem przekonany iż została sprzedana i nowy właściciel zarejestrował i testuje a raczej katuje maszynę. Jakie było moje zdziwienie jak tydzień po tym spotkaniu ujrzałem ją zakurzoną w komisie i oczywiście niezarejestrowaną .
    Ok dzięki za info
    Widziałeś zdjęcia jak wyglądała przed sprowadzeniem ?
    Dobrze że testowali, nie myślisz że ktoś wcześniej nią jezdzil do kościoła te 180 tyś
    wiec moim zdaniem to nic złego
    A czy sobie odpusiciłem jeszcze nie wiem na razie jest do zaakceptowania zobaczymy co wyjdzie z silnikiem zobaczymy jaka cena będzie koncowa...
    Pytanie moje czy pamiętasz jaka cena była wcześniej ?

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Cytat Napisał maniom Zobacz post
    Witam
    Jestem tu nowy bo jak wszyscy tu zakochałem się w Alfie i chciałbym sobie sprawić swoją pierwszą własną. Znalazłem taką aukcje http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-des...C31496398.html ale mam kilka pytań. Po pierwsze czy w takich pieniądzach da się kupić alfę kombi z silnikiem 1.8 (trochę poczytałem już wątków o silnikach i jestem w pełni świadomy wyboru )? Nie musi mieć jakiegoś kozackiego wyposażenia, wystarczy mi klimatyzacja, el. szyby i fajnie jakby była skóra (ta z tej aukcji jest bardzo ładna). A jeśli nie to ile mniej więcej trzeba pieniędzy na jakąś porządną nie złożoną z 3 innych? Przeglądałem co akurat mają do sprzedania na autka.pl ale 1.8 nie mają wogóle więc co myślicie o tej z linka?
    Ze zdjęć to mało można powiedzieć,jeśli nie masz daleko to najlepiej zadzwoń,umów się,podjedź i zobacz co i jak.
    I czy na prawdę jesteś świadom tego,że chcesz 140km w tak ciężkiej budzie ??

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie Zakup używanej AR 159

Witam jestem nowy.Szukam AR 159 z silnikiem 2.4 może ktoś z forumowiczów ma taką na sprzedaż? Na tablicy ogłoszeń nic nie ma.W piątek oglądałem osobiście http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-xse...C31520805.html . Kupa szpachlu na masce i delikatnie dało się odczuć bicie na biegu jałowym. Czy do 30000tys zł. jest realne kupno AR 159 2.4 w dość dobrym stanie? Obecnie od 5lat jeżdżę 156 1.9JTD i mam już z alfą pewne doświadczenia, jednak nigdy nie odmówiła mi posłuszeństwa, czy motor 2.4 w 159 bedzie lepszym rozwiązaniem niż 1.9 w tym modelu?