Strona 1 z 13 1234567891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 130

Temat: Wymiana - Alfa za...?:)

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 automat

Smile Wymiana - Alfa za...?:)

To może być najdziwniejszy post na forum
    Z powodu różnych dziwnych perypetii losowych posiadam piękną alfine 166, 3.0 V6 , z wigilii 1999, automat, kupioną we włoszech, tu zrobione LPG, nowiutkie zimówki.
    Prawo jazdy mam od....3 dni....
    Generalnie zaczynam dostrzegać fakt, że to auto trochę mnie przerasta.
    Z największą przyjemnością zamieniłabym ją na inny samochód, mniejszy, na moje możliwości.
    Ktoś coś ?

Ps: proszę się ze mnie nie śmiać, sama się z siebie dość głośno śmieję

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

pojezdzil miesiac, dwa i zmienisz zdanie. Kobiety ogolnie zawsze na poczatku mowia ze za duze ze nie dam rady, a jak miesiac pojezdzisz takim duzym to juz nigdy nie bedziesz chciala mniejszego auta, uwierz na slowo.

jedyne co to wg mnie automat jak na pierwsze auto to nie za dobry wybor, warto jednak nauczyc sie obslugiwac sprzeglo.
    Ostatnio edytowane przez dareme89 ; 16-12-2013 o 10:41

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 automat

Domyślnie

Wiem. Zgadzam się.
    Ale... to 3.0 pali że hej. Akumulator do typowego autka 200zł. do niej 450.
    Mnie na nią chyba po prostu nie stać

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzesko
    Auto
    Alfa Romeo 159 Ti JTD Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Jeśli chodzi o koszty,faktycznie jest dość droga w utrzymaniu mając na myśli OC,paliwo itd.
    Jeśli chodzi o jazdę moja żona jak kupiłem 166 powiedziała że do niej nie wsiądzie,po kilku miesiącach chyba by mnie z domu wygoniła gdybym ją sprzedał
    A co do zamiany myślę że 147 spodobało by Ci się niezależnie z jakim motorem.
    'Nie uważaj się za fana motoryzacji póki nie kupisz Alfy,póki nie doświadczysz huśtawki bólu,rozczarowania i agonii po krótkiej chwili gdy wszystko jeszcze działało i byłeś na dobrej drodze'
    Jeremy Clarkson

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 105km *NEED SWAP!*

Domyślnie

Mam 147 105km ;d zamiana? Haha. Nie no, pojezdzij trochę a na pewno się przyzwyczaisz I Ci przypasuje

Ale jak coś to pw. Pogadamy i zobaczymy.
    Ostatnio edytowane przez GoldeNx3 ; 16-12-2013 o 11:46

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

166 - wielka limuzyna, w środku dużo miejsca Nie dziwie się, że jest Ci dziwnie, skoro prawo jazdy masz 3 dni, a co za tym idzie, uczyłaś się i jeździłaś małym autkiem (nie wiem na czym w Twoim regionie się jeździ, ale pewnie Punto/Yaris). Do tego moc V6, a moc "elkowych" samochodów... Zostawia wiele do życzenia.
    Druga kwestia, to kwestia parkowania. Pewnie jest Ci dziwnie, bo w gruncie rzeczy, parkowanie 166 nie jest łatwe dla początkującego. Dość szeroki i wielki gabarytowo samochód. Uwierz jednak, że po miesiącu, może troszkę więcej, będziesz parkowała bez problemu, a w mniejszym aucie, będziesz czuła się jak w puszce
    Szkoda tylko, że masz ten sportronic (czyt. automat) Fajna sprawa, ale nie dla zaczynających przygodę za kółkiem. Lepiej byłoby łapać wprawę na manualnej skrzyni (wyczucie sprzęgła, płynne ruszanie, zmiana biegów). Ja byłem w takiej samej sytuacji jak Ty. Zdałem prawo jazdy, swojego samochodu nie miałem, a rodzinne autko było własnie w automacie. Jeździłem z dobry rok, za nim kupiłem Alfę. Problemów po przesiadce z automatu na manual, jakoś nie odczułem. Dlaczego jednak piszę, że taki problem jest zaczynać na automatycznej skrzyni? A no piszę dlatego, że znam przypadki, gdzie osoby jeżdżące automatem, kompletnie zapomniały jak się jeździ manualem. Kwesta tego, czy w między czasie, będziesz miała styczność i okazję pojeździć trochę, samochodem z manualną skrzynią biegów.

Daj sobie czas, skoro masz LPG to koszty tankowania radykalnie maleją... a części nie są aż tak tragicznie drogie, jak się wydaje. Jeżeli jednak, zdecydowana byłabyś na zamianę, bądź sprzedaż 166, nie rezygnuj z marki Alfy Romeo. Nie przejmuj się opiniami innych ludzi, którzy nigdy nie siedzieli w tych autach. Samochód jak każdy inny, psujący się tak samo jak każdy inny (np. VW, Audi, Seat, itd.), a wyglądem stanowczo bijący na głowę 90% aut jeżdżących po europejskich drogach Nie dostrzegłem jakoś różnicy, że moje auto jest gorsze od np. takich niemieckich VAG'ów, pod względem awaryjności. Mogę nawet napisać, że dziadek ma VW Passata B5 (tak, taak... popularny, nudny i niczym szczególnym nie wybijający się Passat), niby taki bezawaryjny, a zawieszenie robił już 2 razy, gdzie ja przy swoim ani razu. Dodam też, że samochody kupiliśmy w prawie tym samym czasie (różnica około 2 miesięcy).

Jeżeli jednak chcesz mniejszą alfę, spokojniejszą i skromniejszą, to zdecydowanie polecam 147, najlepiej 1.9JTD (diesel)
    Mała, rozmiarami podobna do samochodów, które są na naukach jazdy, do tego diesel mało palący, moc odpowiednia do umiejętności początkującego (i nie tylko ) i uwierz, że jazda będzie na pewno cieszyła Cię bardziej, niż jakimś innym autem, o podobnych rozmiarach. Do tego, jeżeli będziesz dbała, to spokojnie kilometry będą sobie na liczniku leciały, a Ty zajeżdżać na stację będziesz, żeby zatankować i robić kolejne bezawaryjne kilometry

Odpowiedz sobie na pytania: Czy podoba Ci się 166? Czy czujesz siedząc w środku komfort? Czy czerpiesz przyjemność z jazdy, jednak do końca jeszcze, nie czujesz się pewnie za kółkiem w samochodzie z taką mocą? Jeżeli na 3 pytania, odpowiedziałaś sobie TAK, to zdecydowanie musisz sobie dać czas i nie podejmuj na razie żadnych decyzji, tylko zwyczajnie jeździj i nabieraj wprawę.

Trochę się rozpisałem, ale chciałem w jakiś sposób wyjaśnić i pomóc w podjęciu decyzji.

Pozdrawiam

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

KArolina zamiana zamianą, jednak pamiętaj żeby nie dac się nabić w butelke i oddac sprawne autko za jakiegoś dogorywającego wynalazka - pamietaj aby przed zamiana dobrze sprawdzic autko. Myśle , że zamienisz je bez problemu tylko pamietaj . Zamin oddasz kluczyki za innego sztrucla przemysl to 2 razy czy aby warto bo chętnych napewno sie kilku znajdzie z dobitymi TS- ami itp.
    [C

Użytkownik Pirat drogowy Avatar marian666666
    Auto
    166 2.5 V6

Domyślnie

Jak to duże miasto to Alfa 166 absolutnie się nie nadaje, sprzedac i po krzyku, lub zamienić ... już Panda do miasta 2x lepsza ... kobiecie też na nic osiągi, kobiety i tak nie jeżdżą agresywnie i rzadko wyprzedzają ... jak coś to za 5000 zł moge wziąc tego Twojego woza utrapienie : >

w życiu tez bym nie brał Alfy 147, jeden z najbardziej awaryjnych aut w historii motoryzacji : >

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Cytat Napisał marian666666 Zobacz post
    jeden z najbardziej awaryjnych aut w historii motoryzacji
    Gdzie to przweczytałeś maryś? Na onecie czy wp?
    [C

jersey
    Gość

Domyślnie

Jeżeli chcesz miejsca, a 166 jest za duża to może poszukaj 156 z TSem (sprawnym) albo JTD? To nadal spore auto, ale bardzo przyjemne w prowadzeniu i nie narzekam na poruszanie się w korkach jeżeli czasami mi się zdaży gdzieś utknąć. Z parkowaniem też nie mam większych problemów.

I nie, nie proponuję wymiany na swoje bo nie mam kasy, żeby Ci do tego V6 dopłacić, poza tym jak zacząłem ogarniać swoją Bellę mechanicznie to jeżdżenie nią coraz bardziej mi się podoba

Na miasto (ale tylko i wyłącznie na miasto, ew jakieś krótkie wypady poza) warto wg mnie rozpatrzeć Lancię Y(psilon).