1.9 JTD, kontrolka wtrysków, brak mocy, świece żarowe

michal452

Nowy
Auto
alfa romeo 156 2,4 JTD 175km
Witam jestem jeszcze młody a Alfa to mój pierwszy samochód. Od pewnego czasu mam 2 problemy. Czasami zaświeca mi się marchewa. Auto wtedy kręci się max do 3 tyś, w ogóle nie ma mocy. 2 minuty później gaśnie i z powrotem jest moc. Silnik nie kopci. Czego to może być objawa? Mam jeszcze drugi problem, jak zapale silnik to przez chwile mruga kontrolka świec żarowych i gaśnie. Dzięki za pomoc.

Podepnij się pod komputer i zobacz jakie błędy Ci wypluje.

Mruganie to upalone świece 1 ,2 3 lub 4:) wymień na denso tanie i bdb. A to drugie może coś z filtrem paliwa stary itp

Te odcięcie to może być przepływka... odepnij ją i sprawdź jak wtedy się wkręca ale jak masz dostęp do kompa to najpierw go podłącz i zobaczymy co pokaże.

kolego a turbina nie przeciążona? jak się przeciąży to przechodzi w tryb awaryjny i ją odłącza. auto będzie się zbierało ale bardzo wolno. a po ponownym odpaleniu silnika przez chwilę znowu będzie działać normalnie i po przeciążeniu znów się wyłączy. jeśli masz takie podejrzenie to pasuje ją wyciągnąć i wyczyścić. chyba że nie chcesz wyciągać to kup spray do czyszczenia turbin, gaźników itp. rozpinasz węża dolotowego do turbiny i wtryskujesz na odpalonym silniku. z resztą instrukcja na sprayu jest jak stosować.
takie jest moje zdanie bo miałem taki przypadek :)

Kiedyś ten problem wystąpił, mechanik podłączył i powiedział, że EGR się nie otwiera, zapłaciłem 100 zł i działało (coś podobno wymienił i był spokój pół roku).

No jak się będzie zacinał to też będzie tracił moc...

No bo po odpięciu przepływki komputer emuluje sobie wskazania przepływomierza a jeśli podepniesz przepływomierz który będzie zawyżał lub zaniżał ilość zasysanego powietrza to komputer dostosowuje dawkę paliwa do wskazań i dlatego na wyższych obrotach może mu brakować paliwa... Jeśli czegoś źle się nauczyłem to mnie poprawcie ;p

Amortyzatory
Powrót