Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Temat: stuki puki - przód strona lewa - chyba coś z maglownicą

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Jaką średnicę gum zastosowałeś i jakiej firmy ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar rustupl
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    156 2.4 '03

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Witam.
    Mam podobny problem tyle, że w 147 . Wymieniałem wahacze dolne i końcówkę drążka lewej strony. Do czasu udania się na zbieżność zero stukania z okolic zawieszenia
    Po ustawieniu zbieżności gdy skręcam w lewo słyszę jeden głuchy stuk, a szczególnie na rondzie gdy już prostuję kierownicę. Stuk zauważyłem też go wjeżdżam na podwórko koła skręcone w prawo i gdy najadę na krawężnik lewym kołem znowu pojawia się stuknięcie z lewej strony, z prawej cisza. Diagnosta sprawdzał zawieszenie i jedyne co zaznaczył to nie długo trzeba pomyśleć o gumach na stabilizatorze, ale czy one mogły by wydawać taki odgłos ? Byłem u dwóch mechaników i każdy mówi co innego... Jeden maglownica drugi, że to drążek kierowniczy. Problem jest o tyle dziwny, że stuki obudziły się po tym jak ustawiona została mi zbieżność. Oczywiście byłem w zakładzie, który ustawiał mi zbieżność, ale mówili, że oni nie mogli nic uszkodzić czy też nie dokręcić, gdyż wszystko jest na swoim miejscu.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,8 TS 144 KM 1998 r.

Domyślnie

Może pomyliłeś końcówki bo one są asymetryczne i jak założysz z lewej na prawą to może zawadzać. Przed ustawieniem zbieżności mogła być odsunięta dalej i nie stukała... Albo po prostu ta guma już jest wybita. No chyba że jednak nie dokręcili kontry jak ustawiali zbieżność. Tylko tyle mi w ciemno do głowy przychodzi...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Nie nie Końcówka jest dobra Nie ma nawet tygodnia i też szajsu nie kupuje . Zastanawiałem się nad drążkiem faktycznie bo nawet jak robię ruch kierownicą na odpalonym silniku to słyszę czasami puknięcie z lewej str. Tylko czy przegub kulisty drążka może wydawać takie odgłosy ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar rustupl
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    156 2.4 '03

Domyślnie

a może zrzuć koło, podlewaruj wahacz żeby był w pozycji zbliżonej do tej w której pracuje na kołach, odpal auto i poproś kogoś niech kręci kierownicą. Albo zauważysz problem, albo poprzez macanie / dotykanie wyczujesz gdzie jest luz i co wali.

Ja jednak szykuje się powoli do wyciągania przekładni. Zawias mam po remoncie, na stabilizatorze poliuretany a klupanie dalej słychać. Jak wejdę do kanału i szarpię za listwę przy gałce to po przyłożeniu drugiej ręki do obudowy przekładni wyczuwam luzz.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 2000 r

Domyślnie

U mnie awaria przekładni objawiala się straszym trzeszczeniem i chrobotaniem. Czasami nie szło wytrzymać a innym razem cisza. Podczas jazdy trzeba było kontrolować cały czas kierownicę bo auto samo uciekało, zajebisty dyskomfort:-/ podczas jazdy na zakręcie kierownica nie stawiała oporu czyli nie kontrowala i po wyjechaniu na prosta była dalej skręcona. Na postoju było słychać stuki podczas skręcania. Na podnośniku jak kręcilem kołami to czasami musiałem się przyłożyć i takie przeskoki były. Miesiąc temu regenerowalem i wyszło mnie to 480 zł z roczna gwarancją. Przy wymianie warto zobaczyć w jakim stanie sa końcówki i ewentualnie odrazu wymienić. Ogólnie demontaż i montaż to jakieś 3 h godzin roboty. A później ustawienie zbierznosci

Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalka