Strona 26 z 84 PierwszyPierwszy ... 16171819202122232425262728293031323334353676 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 836

Temat: Kupiłem 159 1.9 JTS - zapraszam do wymiany uwag i doświadczeń

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    dzięki szerszen za wypowiedz. Teraz wlasnie sobie uswiadomilem ze nie kupie już nigdy jtsa
    Szerokosci zatem

To była akcja czysto prewencyjna - błąd pojawiał się w ściśle określonych warunkach - przy lekkim przycwaniakowaniu by dało się go wcisnąć ;-) ewentualnie poprzestać na wymianie napinacza, bo on nosił faktycznie ślady zużycia.
    Z drugiej strony JTS naprawdę jeździ fajnie.

Ogólnie bym to ujął tak - kupować JTSa z założeniem, że łańcuchy są do wymiany, bez względu na przebieg. Jeżeli okaże się, że nie są, to się cieszyć.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    dzięki szerszen za wypowiedz. Teraz wlasnie sobie uswiadomilem ze nie kupie już nigdy jtsa
    Szerokosci zatem
    A miałeś przestać

- - - Updated - - -

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Z drugiej strony JTS naprawdę jeździ fajnie.

Ogólnie bym to ujął tak - kupować JTSa z założeniem, że łańcuchy są do wymiany, bez względu na przebieg. Jeżeli okaże się, że nie są, to się cieszyć.
    I tego należy się trzymać.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

to ze jts nawet 1.9 fajnie jeździ i niezle ciagnie od dolu to potwierdzam. Mysle ze 2.2 nawet bardziej. Szerszen dobil mnie niestety ta informacja o lancuchu, bo myslalem ze jednak sa jakies zamienniki, co by pozwolilo zniwelować koszt remontu a tu taki klops. Ja w każdym bądź razie zawieszam oficjalnie poszukiwania ar 159 na rok. Zobaczymy zatem co koncowka 2014 dla mnie przyniesie w zakresie motoryzacji Może trafi się jakiś przyzwoity 1.9 jts to remontu Z moim szczęściem jak znalazł Zobaczymy
    Anyway powodzenia w zakresie walki na froncie lancuchowym

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lcs
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6TS; Alfa Romeo 159 2.2 jts

Domyślnie

A ja wroce do swojego tematu brania oleju. Czy ktos z Was ma jts czy to 1.9 czy 2.2 z przebiegiem powyzej 140-150kkm? Ja u Was wyglada konsumpcja oleju? Powoli dochodze do wniosku, ze u mnie to albo nagar albo uszczelniacze zaworowe bo co innego jak nic nie cieknie. Zabawa z remont mi sie nie widzi. Z nagarem mozna powalczyc plukanka ale to niesie ze soba ryzyko degradacji uszczelek i zaraz sie moze skonczyc wymiana uszczelki pod glowica a to moze byc dopiero poczatek, chyba, ze sa bezpieczne plukanki albo inne nieinwazyjne sposoby na nagar.

Nie rzucilo mi sie nigdzie aby jts mialy duzy apetyt na olej przy konkretnym przebiegu, przynajmniej zeby to byl popularny temat jak sprawa lancuchow.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Alfa romeo 159 1.9 Jts

Domyślnie

Moj 1.9 jts ma nalatane 164 tyś i oleju jakoś nie lubi konsumować , nie muszę dolewać od wymiany do wymiany.
    Ostatnio edytowane przez Adoil ; 08-01-2014 o 00:41

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

W Carsie powiedzieli, że to niemożliwe, ale ostatecznie przyjęli części.
    Po świętach miałem małą przygodę na trasie (klocek się rozkleił i oparł o tarczę), która zaowocowała postojem w Toruniu (ASO Fiata). Zamienniki były ściągane z IC właśnie i z tego co widziałem kurier z pudełkami pojawiał się dwa razy - obstawiam, że też stało się "niemożliwe"

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lcs
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6TS; Alfa Romeo 159 2.2 jts

Domyślnie

W odstepie miesiaca pojawil sie u mnie drugi przy odpaleniu na zimno objaw nierownej pracy silnika. Cos jakby chodzil na 3ech cylindrach. Trwalo to moze ze 20 sekund i sie uspokoilo. Towarzyszacym objawem byla migajaca kontrolka check engine. Dzisiaj sprawdzilem z Szewim kody bledow i wyswietlilo:
    P0011 - diagnostyka pozycjonowania walka rozradu wydechu
    P0300 - wypadanie zaplonow (ogolny)
    P0303 - cylinder 3 - wypadanie zaplonow

Bledy zapisane ale nieaktywne. Przeszukalem forum ale nie znalazlem takiej konfiguracji bledow. Jakies z tym doswiadczenia, pomysly?

Poza chwilowymi opisanymi innych objawow brak.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Ciąg dalszy zmagań z JTSem (to mnie wykończy). Zaprowadziłem do ASO z konkretną diagnozą - P0017. Po kilku dniach diagnoza - rozrząd do wymiany - OK, trudno. Zebrałem części w IC, ale okazało się, że są błędy w katalogach i to, co jest zaklasyfikowane jako pasujące do AR, wcale do niej nie pasuje (czy dokładniej nie pasują wszystkie elementy). Trudno, bierzemy ricambi.
    W sobotę przyszło do odbioru auta - odpalam i od razu czuję, że jest to samo na zimnym. Podłączyli examinera i co k... P0017.
    Wchodzę w podpowiedzi, a tam jak byk - sprawdź czujniki. Sprawdziłeś? Nie, mnie kazali wymienić rozrząd, to wymieniłem.
    Idę do biura. Ile za to partactwo? 7800 :-))) Miało być 5800 max. Albo się dogadamy, albo wzywam Policję, zabieram bolid i w sądzie możecie dochodzić należności.
    Epilog - płacicie za części i wyp... (oczywiście nie dosłownie, ale takie było przesłanie) z tym autem. Nie chcemy już dalej się nim zajmować.
    ASO Schewe Gdańsk. Kolejne do listy nieradzących sobie z JTS. Żeby być uczciwym z rozrządem w JTD sobie poradzili ;-)

To tak w skrócie ;-) bo było wiele wątków pobocznych.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

Mam pytanie. W którym miejscu znajdują się czujniki położenia wałków rozrządu w JTS-ie? Jakie jest do nich dojście? Pytam, bo jak już kolega wyżej wspomniał wymiana absolutnie kompletnego rozrządu nie przyniosła skutku i zastanawiam się jak zdiagnozować uszkodzenie czujnika. Wpadł mi pomysł, żeby zamienić miejscami czujniki. Według ePER czujniki są te same, więc nie powinno być z tym problemu.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał piotrek_inf Zobacz post
    Mam pytanie. W którym miejscu znajdują się czujniki położenia wałków rozrządu w JTS-ie? Jakie jest do nich dojście? Pytam, bo jak już kolega wyżej wspomniał wymiana absolutnie kompletnego rozrządu nie przyniosła skutku i zastanawiam się jak zdiagnozować uszkodzenie czujnika. Wpadł mi pomysł, żeby zamienić miejscami czujniki. Według ePER czujniki są te same, więc nie powinno być z tym problemu.
    eLearn pokazuje okolice cewki zapłonowej (ignition coil), przynajmniej dla podłączeń elektrycznych Exhaust side timing sensor i Inlet side timing sensor.

- - - Updated - - -

Wchodzę w podpowiedzi, a tam jak byk - sprawdź czujniki. Sprawdziłeś? Nie, mnie kazali wymienić rozrząd, to wymieniłem.
    Facepalm. Czyli rozrząd był najprawdopodobniej OK, a to czujniki szwankowały?