Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Temat: Alfa romeo 156/166 jako auto dla młodego kierowcy.

Użytkownik Romeo Avatar michałsnk
    Mieszka w
    w Sanoku
    Auto
    W domu : Terenówka, Alfa Romeo 156 JTD 105 ps 255Nm,Berlingo 1.9D (XUD) wolnossące.

Domyślnie

Jeżeli młody kierowca ma pieniądze na utrzymanie (bo są tacy,że to jest żenujące i mają daleko idące pretensje ba nawet do rozmaitych ugrupowań politycznych ) to tak. Alfa Romeo jest,dla każdego polecam V6 24v ''busso'' jest super chcesz auto sprowadzić ? czy kupić na miejscu ?

Użytkownik Embrion
    Auto
    156

Domyślnie

Podepnę się pod temat, bo mam podobny problem. Czy 400-600zł miesięcznie na utrzymanie 156 1.9JTD mi wystarczy?

Użytkownik Romeo Avatar michałsnk
    Mieszka w
    w Sanoku
    Auto
    W domu : Terenówka, Alfa Romeo 156 JTD 105 ps 255Nm,Berlingo 1.9D (XUD) wolnossące.

Domyślnie

Cytat Napisał dkanas Zobacz post
    Podepnę się pod temat, bo mam podobny problem. Czy 400-600zł miesięcznie na utrzymanie 156 1.9JTD mi wystarczy?
    Ponad tysiak na ropę miesięcznie nam idzie,ale powiem Ci coś :

*Jaki przebieg roczny planujesz?
    *Miasto/trasa?
    *Po jakiej jakości drogach będziesz używał samochodu?
    *Czy będziesz w stanie się przygotować finansowo do od czasu do czasu napraw/przeglądów?

Użytkownik Embrion
    Auto
    156

Domyślnie

Planuję przebieg gdzieś w okolicach 10.000km rocznie, codziennie dojeżdżam 10km do szkoły, żadnej miejscowości po drodze, a raz w tygodniu trasa 100km. Drogi raczej nienajgorsze, od czasu do czasu rodzice będą w stanie mi troszkę finansowo dopomóc. Na paliwo budżet mam osobny, także te 400-600zł by było na jakieś naprawy, czy cuś.

jersey
    Gość

Domyślnie

10 000 rocznie... 10 km dziennie... wg mnie nie warto brać diesla. Ja mam do pracy 35-40 km obwodnicą + 300 km raz w tygodniu trasy, a i tak dumałem nad sensem zakupu diesla.

10 km to Ci się Bella będzie grzać więc oszczędności na paliwie niewielkie remonty silnika droższe niż w benzynie, a i przednie zawieszenie wrażliwsze, bo silnik cięższy. Ew. oszczędności na paliwie zjedzą Ci naprawy i wymiany zużywających się części.

Jeżeli to auto tylko dla Ciebie i na dojazdy głównie do szkoły, a od czasu do czasu na niedługą w sumie trasę to może warto pomyśleć o 146 z silnikiem 1.4 czy 1.6 w benzynie? To tanie autka, ładne i niedrogie w utrzymaniu. Chyba nawet kupno najbardziej wypasionej wersji (2.0ti) dbanie o niego wyszłoby Cię taniej niż JTD. A TSy dobrze ponoć znoszą zagazowanie, więc tym bardziej oszczędność. No i frajda z jazdy na krótkich dystansach gdzie benzyna szybko się rozgrzeje i pozwoli depnąć będzie większa.

Za cenę 156 z JTD w sensownym stanie + zestaw startowy do niego możesz kupić 146 z TSem, do tego zestaw startowy i sensowną instalację gazową. I masz spora szansę, że Ci jeszcze trochę kasy zostanie.

--

Jeżeli chodzi o Twoje pytanie... powiem tak. Kupiłem Bellę taką jak Ty chcesz kupić za 8000. Wpakowałem w nią licząc wszystkie wydatki, nie tylko naprawy ale też ubezpieczenie (pełna zniżka), jakieś dokładne czyszczenie zaraz po zakupie, rejestrację etc 6000. Liczę, że wpakuje jeszcze 2000 zanim będzie 100% ogarnięta pod kątem mechaniki (jestem dość pedantyczny ). Potem... te 400-600 miesięcznie spokojnie powinno wystarczyć. Warto tylko sprawdzić ile kosztuje np. wymiana wahaczy i mieć taką kasę odłożoną, ew. mieć możliwość w miarę szybkiego skombinowania większej gotówki bo nigdy nie wiadomo.
    Ostatnio edytowane przez jersey ; 13-01-2014 o 19:00

Użytkownik Embrion
    Auto
    156

Domyślnie

Zależy mi na 156, bo jest w wersji SportWagon, co nieco ułatwi mi załadowanie perkusji, do 146 się będzie źle pakowało. No i czytałem, że TwinSparki nie są najbardziej niezawodnymi silnikami, natomiast JTD jest fiatowski, części tanie, naprawa też...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Jeśli kolega chce diesla to nie mów mu żeby kupił benzynę 146. Jeśli kupisz kolego w miarę zadbana Alfe, ze sprawnym zawieszeniem, turbo i dwumasą ze sprzęgłem to spokojnie 600zł wyda na serwisowanie auta. Toż to nie jest Rolls-Royce. Zwykle auto klasy compact z delikatnym zawieszeniem

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Embrion
    Auto
    156

Domyślnie

Zastanawiam się też nad Peugeotem 406 coupe, ale tam perkusji raczej nie zmieszczę, i nad czymś z grupy VW z silnikiem 1.8T, bo chociaż te auta oklepane i nudne, to jednak dźwięk turbo jest piękny :p

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał dkanas Zobacz post
    to jednak dźwięk turbo jest piękny :p
    pierdol***em szczeną.... poważnie przejedz się starą, poczciwą v6 z 156 lub nawet 155 to zobaczysz, dlaczego dzwięk "vałki" jest lepszy jak gwizd - świst turbosprężarki Oczywiście są gusta i guściki.

jersey
    Gość

Domyślnie

V6 szkodzą na słuch. JTD klekocze, ale zadbany ma przyjemniejszy dźwięk niż TS czy V6. Alfowskiej TB nie słyszałem. Ale są gusta i guściki

Jeśli kolega chce diesla to nie mów mu żeby kupił benzynę 146.
    Kolega pytał, czy 400-600 PLN miesięcznie starczy na utrzymanie 156 JTD. A nie, że chce diesla. Nie pisał, że potrzebuje kombi, bo bym 146 nie doradzał. Wg mnie na dojazdy do szkoły i takie przebiegi jak podał 146 z TSem+gaz jest lepsza niż 156 JTD, zwłaszcza jak się ma ograniczony budżet.

No, ale skoro potrzebuje kombiaka to inna sprawa.

Jeżeli kupisz zadbaną 156 JTD to te 400-600 miesięcznie wystarczy. Musisz być tylko przygotowany na to, że coś droższego może paść i nie wiadomo kiedy - kupujesz używane auto w końcu.