Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Temat: Alfa Romeo 159 1.8

Użytkownik Embrion
    Auto
    Fiat Grande Punto

Domyślnie Alfa Romeo 159 1.8

Od dawna jestem fanem włoskiej motoryzacji. Miałem już kilka Fiatów, teraz mam zamiar zakupić Alfę Romeo 159. Interesuje mnie wersja z silnikiem benzynowym, który później przerobiłbym na zasilanie LPG. Co myślicie o silniku 1.8? W licznych gazetach czytałem, że Alfa 159 jest samochodem bardzo niskim. Nie jest trudno przyhaczyć na koleinie lub też o krawężnik. Niestety w drodze do pracy mam sporą ilość kolein, dziur w jezdni a parkuje wjeżdżając pod krawężnik. Czy może mi ktoś odpowiedzieć jak to naprawdę jest z AR? Interesują mnie też koszty serwisu. Jestem z gatunku ludzi, którzy dbają o swoje auta i traktują je jak drugi dom. Dlatego co roku zjawiam się w ASO na przegląd. Jak orientacyjnie wypada tutaj Alfa?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Wystarczy troche poczytać forum, a dowiedziałbyś się wszystkiego ale w dwóch zdaniach. 1.8 MPI to jedyny motor w 159 nadający się pod LPG i moim prywatnym zdaniem jedyna benzyna warta uwagi. 159 nie jest jakoś przesadnie niska ale jeśli do pracy masz wyboistą drogę to możesz być pewny że szybko będziesz wymieniał wahacze z przodu. Jeśli chodzi o koszty serwisu to obecnie jeździsz jednym z natańszych w serwisowaniu samochodów w którym teoretycznie neiwiele może się zepsuć. Jeszcze kwestia jaki masz silnik. 159 będzie duuuuuużo droższa w utrzymaniu. Prosty przykład zawieszenie którego w GP się nie robi a w 159 conajmniej raz na rok będziesz musiał zajrzeć. Koszt wymiany kompletu to oile się nie mylę ~2000zł.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    i moim prywatnym zdaniem jedyna benzyna warta uwagi
    a TBI ?

Użytkownik Embrion
    Auto
    Fiat Grande Punto

Domyślnie

Ja w GP mam silniczek z polskiej fabryki 1.3 M-Jet 90KM. Bardzo fajna jednostka. Niewiele pali, zadowalające osiągi, ale brakuje 6 biegu na autostradzie. 159 strasznie mi się podoba, czytałem wiele pozytywnych opinii, ale wymiana zawieszenia za 2 000 PLN każdego roku lekko mnie przeraża. Może lepiej skusić się na 147 z końcowych lat produkcji? dodam, że GP jest z rocznika 2009 i nie chciałbym inwestować w starszą rocznikową Alfę. Co możecie doradzić?

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Myślisz, że 147 ma bardziej wytrzymałe zawieszenie?
    Zresztą porównanie 159 to 147 to lekkie nieporozumienie.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

kolego... nie bedziesz co roku wymieniał całego zawieszenia)) nie dajmy sie zwariować)
    Licz się z kosztem kilku stów rocznie, tak można napisać... Jeszcze ważne, jak Ty jezdzisz... Jak masz cieżką nogę i wjeżdzasz na garby 50 km/h albo na krawężniki dynamicznie i prostopadle... to... sam rozumiesz))

Jak umiesz jezdzic to kupuj alfę, naród niech posuwa punciakami, nawet grande, a Ty pokaż, że masz jaja i jestes ciekawy gość

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    a TBI ?
    To już raczej inny pułap cenowy niż 1.8 MPI

Użytkownik Embrion
    Auto
    Fiat Grande Punto

Domyślnie

W żadnym przypadku nie miałem zamiaru porównywać 147 do 159 i na odwrót. Chodziło mi bardziej o porównanie kosztów ewentualnych napraw/ serwisu. Wiadomo, że wszystko zależy jak się auto użytkuje, jak również od tego na jaki egzemplarz się trafi. Jeszcze wracając do kwestii niskiego zawieszenia, bo z pewnością wielu właścicieli Alf ma tu doświadczenie. Jak często zdarza się szorowanie podwoziem po koleinach? czy autem da się swobodnie jeździć po polskich drogach, czy trzeba mieć przysłowiowe " oczy wokół głowy" i trochę wyolbrzymiając na każda nierówność uważać?

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał malin2k5 Zobacz post
    To już raczej inny pułap cenowy niż 1.8 MPI
    Wpis byl o silniku benzynowym bez podawania cen

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    Prosty przykład zawieszenie którego w GP się nie robi a w 159 conajmniej raz na rok będziesz musiał zajrzeć. Koszt wymiany kompletu to oile się nie mylę ~2000zł.
    bzdura , pomyliłeś 156 ze 159 , 159 ma dość trwałe zawieszenie , to w 156 co rok trzeba zmieniać zawias
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia