Cześć,
Jestem jak na razie szczęśliwym posiadaczem 159 od około 1,5 miesiąca. Jak dotąd wszystko wydaje się OK i nie namierzyłem żadnych usterek, oprócz tego, że nie mogę przekręcić kluczykiem mechanicznym zamka w drzwiach.
Niestety nie sprawdziłem tego przed zakupem, choć auto było w ASO i tam jednym z kroków było sprawdzenie kluczyka. Wg raportu i tego co mi mówili podczas diagnostyki, wszystko było OK :/ Auto kupiłem raczej z pewnego źródła, więc wykluczam (póki co) możliwości jakichś kombinacji.
Czytałem w sieci, że zdarzają się takie przypadki jeśli ktoś nie używa tego zamka w ogóle, tylko zawsze otwiera auto kluczykiem elektronicznym. Niby nie jest to jakiś wielki problem, ale obawiam się sytuacji gdy pewnego dnia auto nie zareaguje na przycisk na pilocie i wtedy będę zmuszony do użycia drastycznych środków.
Próbowałem obfitego zakrapiania wd40 i oliwką, ale niestety nie przynosi to żadnych efektów. Kluczyk działa idealnie na blokadę poduszki, ale ten w drzwiach wyhyla się dosłownie o kilka mm w obie strony.
Pytanie teraz co z tym fantem zrobić? Macie może jakieś dobre sposoby na taką przypadłość, czy bez demontażu i ingerencji w zamek się nie obejdzie?