Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: 147 1.6 TS 105KM Spadek mocy, max.obroty 4 tys,"buczenie silnika",zepsuty termostat

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6. TS 105 KM

Red face 147 1.6 TS 105KM Spadek mocy, max.obroty 4 tys,"buczenie silnika",zepsuty termostat

Witam
    Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć mi jakie najprawdopodobniej MOGĄ być przyczyny zachowania mojego auta? Mianowicie: spadek mocy,max. obroty 4 tys., max. prędkość 100km/h, silnik się nie nagrzewa(tu akurat domyślam się, że termostat do wymiany ), poza tym w momencie wciśnięcia gazu do oporu silnik zaczyna "buczeć"
    Powiem tak, generalnie przy spokojnej jeździe ( czyli mniej więcej 80-100km/h i przy zmianie biegów przy max.2,5 tys obrotów) można powiedzieć(pomijając bardzo słabe lub zerowe nagrzewanie się silnika), że samochód jest w pełni sprawny, silnik chodzi ładnie, nic nie buczy, nic się nie dzieje, no może już w momencie wjazdu pod większą i dłuższą górkę daje o sobie znać brak mocy.
    Jeszcze jedna sprawa samochód chodził sprawnie, następnie przez kilkanaście dni stał w garażu nie używany i w momencie kiedy po tym czasie siadłam za kierownicą, zauważyłam te wszystkie objawy, o których wcześniej pisałam (za wyjątkiej termostatu, bo to zaczęłam zauważać troszkę wcześniej).
    Zatem co może być lub co najprawdopodobniej jest przyczyną? No i czy naprawa zapowiada się kosztowna? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Pozdrawiam

- - - Updated - - -

Aha! Jeszcze jedno, nie wiem czy to istotne, bo kompletnie się nie znam, ale silnik nagrzewa się do 90 tylko przy jeździe z mocniejszym ogrzewaniem( które działa bez zarzutu). Jeśli coś w tych opisach jest nieskładnego lub nawet paradoksalnego to wybaczcie, ale jak już wspomniałam jestem zielona w tym temacie, a chciałam jak najdokładniej opisać problem.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6. TS 105 KM

Domyślnie

Widzę, że sami laicy na tym forum, ale znam już odpowiedzi, więc temat można zamknąć.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    147 1.6 TS była dawno temu, jest Toyota Avensis

Domyślnie

A może jednak nie ma tu tylko laików? Tak się składa, że mam takie same objawy. Błędy na kompie P1177 i ten od katalizatora niesprawnego (nie pamiętam kodu ale mam go od zawsze). Sonda sprawna Bosch świeżo wymieniona, przepływomierz sprawny, dolot wygląda na szczelny.
    W ogóle bardzo fajne są takie posty gdy ktoś opisuje problem a potem napisze, że już wszystko wie i można zamknąć.