Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Skąd wywala olej?

Użytkownik Embrion
    Auto
    147 2.0

Domyślnie Skąd wywala olej?

Witam
    Alfa 147 2.0 135kkm. , na zimę postanowiłem wymienić olej z 10W60 na 10W40. Przy okazji płukanka. Po tygodniu komunikat- niskie ciśnienie oleju. Pokrywa od strony rozrządu zawalona olejem, więc wymiana simeringów na wałkach i korbowodzie ( wcześniej delikatnie się sączyło więc pomyslałem, że płukanka przyspieszyła decyzję o wymianie ). Po 2 tygodniach to samo - komunikat i pokrywa w oleju. Auto od razu na podnośnik, uzupełnienie oleju, wyczyszczenie ( z grubsza ) wycieku ( aby sprawdzić skąd wywala ), uruchomienie auta i nic. Nie widać żadnego wycieku( auto rozgrzane, przegazówki ) , nic. Skąd może jeszcze wywalać olej ( i dość gwałtownie ) jeśli założymy, że simeringi są szczelne ? Przez te 2 tygodnie nie zauważyłem wycieku ( delikatnie spod pokrywy, ale to drobiazg ). Skąd może jeszcze wyciekać ?

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Masz 2.0, a tam są ponoć problemy z uszczelnieniem wałków balansujących, i przez nie lubi zdupczać olej jak i ciśnienie.

Użytkownik Embrion
    Auto
    147 2.0

Domyślnie

Wyciek zlokalizowany - wysunął się simering na wale korbowym, był zamontowany Elring ( jedyny dostępny w Intercarsie ). Na jaki go wymienić ? Zamówić w serwisie oryginał ? czy jakiś lepszy?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 147, 1.6 105KM, rocznik 2001

Domyślnie

Elringi to są dobre uszczelniacze, nie raz montowałem w różnych samochodach i nie było problemu.
    Najlepiej zamówić oryginał, tylko nie wiadomo czy nie będzie to samo, bo możesz coś mieć zdupczone.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar motodoktor1
    Mieszka w
    RZESZÓW
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4JTDm 210KM/250 KM by Weloo i 3200GT 2001 375KM V8

Domyślnie

Witam!Nie znam dokładnie budowy Twojego silnika ale z doświadczenia wiem że częstą przyczyną wypychania simmeringów są kłopoty z odmą silnika.Problemy te występują najczęściej zimą bo wtedy w odmie zbiera się gęsta maź ,która zamarzając przytyka odmę co doprowadza do wypchania simmeringu na wale.Pozdrawiam

Mieszka w
    Bieruń
    Auto

Domyślnie

Też myślałem o odmie Miałem napisać ale wstrzymałem się.
    Jednym wypycha simering, drugim wywala bagnetem

Użytkownik Embrion
    Auto
    147 2.0

Domyślnie

Simering wymieniony na nowy Corteco ( czy jakoś tak, bo w serwisie sprzedali oryginał, ale o złym wymiarze zewn. 43mm a powinien być 41). Wszystko zamontowane z najwyższą dbałością i d..pa . Po 2km. to samo. Podejrzenie padło na pompę oleju ,że za duże ciśnienie podaje, więc manometr i odpalam. Na zimnym silniku ( około 25 stopni ) na wolnych, ciśnienie 7 bar. w miarę temperatury ciśnienie spadało, na gorącym na wolnych 2bary a na 4.000 obr 5.5bara. Katalog podaje że powinno być 3.5-4.5 przy 4.000obr. Olej to Petronas Syntium 10W40. Wszystko zaczęło się od wymiany oleju na ten. I teraz nie wiem czy to wina oleju, czy płukanki , czy padała pompa. Czy ciśnienie na zimnym powinno być tak wysokie? Czy po prostu simering wkleić ( tak jak ktoś z forum już zrobił ), tylko jak to pompa to wywali w innym miejscu i też d..pa.
    Odpowietrzania bez zagięć, sprawdzone płucami i nie ma problemu, auto stoi od 2 dni na ogrzewanym warsztacie więc na pewno nic nie zamarzło.
    Ręce już opadają bo nie mam pomysłu co dalej. Pomóżcie albo ... pomóżcie się jej pozbyć .

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147

Domyślnie

Cytat Napisał wrocek66 Zobacz post
    Simering wymieniony na nowy Corteco ( czy jakoś tak, bo w serwisie sprzedali oryginał, ale o złym wymiarze zewn. 43mm a powinien być 41). Wszystko zamontowane z najwyższą dbałością i d..pa . Po 2km. to samo. Podejrzenie padło na pompę oleju ,że za duże ciśnienie podaje, więc manometr i odpalam. Na zimnym silniku ( około 25 stopni ) na wolnych, ciśnienie 7 bar. w miarę temperatury ciśnienie spadało, na gorącym na wolnych 2bary a na 4.000 obr 5.5bara. Katalog podaje że powinno być 3.5-4.5 przy 4.000obr. Olej to Petronas Syntium 10W40. Wszystko zaczęło się od wymiany oleju na ten. I teraz nie wiem czy to wina oleju, czy płukanki , czy padała pompa. Czy ciśnienie na zimnym powinno być tak wysokie? Czy po prostu simering wkleić ( tak jak ktoś z forum już zrobił ), tylko jak to pompa to wywali w innym miejscu i też d..pa.
    Odpowietrzania bez zagięć, sprawdzone płucami i nie ma problemu, auto stoi od 2 dni na ogrzewanym warsztacie więc na pewno nic nie zamarzło.
    Ręce już opadają bo nie mam pomysłu co dalej. Pomóżcie albo ... pomóżcie się jej pozbyć .
    Kolego, masz uszkodzony zawór przelewowy w pompie oleju.
    Ciśnienie 7 bar jest niedopuszczalne, zawór powinien upuszczać ciśnienie powyżej 4,5 bara.

Użytkownik Embrion
    Auto
    147 2.0

Domyślnie

Czyli pompa do wymiany czy da się to jakoś wyregulować ? Pompa koniecznie nowa za 1.000 czy może być używka na 200?

Mieszka w
    Bieruń
    Auto

Domyślnie

Kup używkę i oddaj do regeneracji jeżeli twojej się nie da zregenerować