Ale czego rozsądnego?
Pyta kolega o dystanse do oryginalnych felg, więc wątpię aby ktoś zakładał 25mm na stronę jeśli wszystko pasuje.
Dlatego zapytałem w jakim celu? Dla poszerzenia rozstawu?
Ale czego rozsądnego?
Pyta kolega o dystanse do oryginalnych felg, więc wątpię aby ktoś zakładał 25mm na stronę jeśli wszystko pasuje.
Dlatego zapytałem w jakim celu? Dla poszerzenia rozstawu?
A mówi Ci coś parametr ET przy feldze? Pogoogluj - bez problemu sobie znajdziesz, co to jest. Zakładanie dystansów zmniejsza ten parametr. Pomijam fakt, że koło może zacząć dotykać rantów błotnika przy mocnym dobiciu zawieszenia. Zasadniczo zwiększa się przede wszystkim siła "kładąca" koło - szybciej możesz się spodziewać zużycia łożyska, koło przy skrętach może obcierać o nadkole (zwiększasz promień obrotu koła względem osi zwrotnicy). Do tego wyraźnie odczuwalnym skutkiem ubocznym założenia dystansów do oryginalnych felg jest zwiększona wrażliwość samochodu na wjechanie którymś z przednich kół w koleiny. Jak założysz duży dystans, to może się okazać, ze naprawdę nie utrzymasz kierownicy w rękach, jak auto będzie wpadać w koleinę.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
kolego KuASY oczywiscie ze dla poszerzenia rozstawu, dodalem mocy,posadzilem a teraz chce poszerzyc, a ta alfaka na zdjeciu to Twoja?widze ze zalozone dystanse masz a jakie mozna wiedziec?A co do kolegi Tomka z krk to wiem co to ET i dlatego pisze z wami zeby wlasnie uniknac ocierania przy dociazeniu i przy skrecaniu, lozyskami i zawieszeniem sie nieprzejmuje jak rowniez koleinami.
auto zle
Ja nie mam dystansów, auto na zdjęciu moje, ale nie mam obniżonego, to tylko zabawa w programie graficznym
Ze względu na moją pracę nie mogę sobie pozwolić na obniżenie i ciągłe uważanie na drogi
Ale chętnie zobaczę Twoje zdjęcie jak wygląda po obniżeniu![]()
Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 11-02-2013 o 09:37
Et-41
8j
No to liczymy - 8 cali szerokości to 19.6 cm, połowa szerokości to 9.8 cm, minus 41 mm odsadzenia - czyli szerokość felgi mierzona od piasty w kierunku zewnętrznej strony auta - 57 mm.
Dla fabrycznych 17-ek - 7.5 cala szerokości i ET41 - mamy szerokość 18.4 cm w przybliżeniu, połowa szerokości to 8.7 cm, minus odsadzenie 41 mm - zostaje 47 mm. Czyli felga 19" Ti o jeden centymetr wystaje bardziej, niż 17-ka. I to jest dla mnie bezpieczny max, jeżeli chodzi o montowany dystans - 10 mm.
dzieki za szczegolowy poglad na sprawe postaram sie przeslac zdjecia jak zrobie alfke dla zaintersowanycha co do zdjecia KuASY-go to niezle wyszlo, pozdrawiam
auto zle
Panowie, może troche odgrzewny kotlet, ale chciałbym być pewny przed zakupem dystansów. Chciałbym wrzucić:
a) felgi 18", szerokość 8", ET50, otwory 5x112, a rozmiar otworu centrującego większy (nie pamiętam dokładnie jaki, chyba 72mm) niż ten, który jest w Alfie 159 czyli 65,1mm,
b) na oponach 225/45/18 lub 235/45/18.
Teraz pytanie:
a) ponieważ oryginalne ET to 35, to chciałbym założyć dystanse, oczywiście max 15mm na koło (ET50 + dystans 15mm = ET35), czyli łącznie 30mm na oś. Czy to nie za dużo? Jak dla mnie to mogą być i dystanse na koło po 10mm, tj. 20mm na oś, ale pozostaje kwesta opisana poniżej,
b) czy stosował ktoś dystans z kołnierzem centrującym? Wtedy zamiast stosowania i dystansów i pierścieni centrujących można by zastosować tylko dystans z kołnierzem,
c) czy jest jakaś minimalna grubość dystansu z kołnierzem centrującym? Bo np. w przypadku dystansów zmieniących rozstaw śrub (np. z 4x100 na 5x110) taka minimalna grubość to 22mm,
d) i pytanie jakie śruby musiałbym zastosować do nowych dystansów? z tego co kojarze to M12, skok gwintu 1,5; a długość?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
(PS pytania zamieszczam w 2 tematach, ale oby dwa są dość stare, ale z tego co widze na forum to nie tylko ja chciałbym znać opowiedzi na to pytania)
Rybakmj stosuje dystans 16mm z kolnierzem,Alces1 chyba tez
po drugie sruby m14
Jesli kupisz dystanse sruby masz w komplecie
I skad wzioles et35,orifelgi 18 maja et 41 ale maja chyba 7,5 cala