Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Temat: dystanse 5mm do 2.4 SW

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Ale czego rozsądnego?
    Pyta kolega o dystanse do oryginalnych felg, więc wątpię aby ktoś zakładał 25mm na stronę jeśli wszystko pasuje.
    Dlatego zapytałem w jakim celu? Dla poszerzenia rozstawu?

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał zychuNO1 Zobacz post
    mam orginalne felgi 17" 235/50/17,nie sadze czy ma to jakis wplyw na gorsze prowadzenie,raczej lepsze ,koleiny powstaja przez ciezarowki i sa szersze niz roztaw kol normalnych samochodow wiec co za roznica i nie sadze ze dystanse zwlaszcza przy standardowej feldze ( a sa jakies niestandardowe, jakie to sa?kazda inna niestandardowa bedzie tak samo sie krecila i skrecala )tu cos pogorsza i zaloze sie ze efekt prowadzenia po koleinach bedzie taki sam jak bez dystansow, czyli nieprzyjemny wiec co z tymi dystansami zakladal sobie ktos takie?pozdrawiam
    A mówi Ci coś parametr ET przy feldze? Pogoogluj - bez problemu sobie znajdziesz, co to jest. Zakładanie dystansów zmniejsza ten parametr. Pomijam fakt, że koło może zacząć dotykać rantów błotnika przy mocnym dobiciu zawieszenia. Zasadniczo zwiększa się przede wszystkim siła "kładąca" koło - szybciej możesz się spodziewać zużycia łożyska, koło przy skrętach może obcierać o nadkole (zwiększasz promień obrotu koła względem osi zwrotnicy). Do tego wyraźnie odczuwalnym skutkiem ubocznym założenia dystansów do oryginalnych felg jest zwiększona wrażliwość samochodu na wjechanie którymś z przednich kół w koleiny. Jak założysz duży dystans, to może się okazać, ze naprawdę nie utrzymasz kierownicy w rękach, jak auto będzie wpadać w koleinę.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Rowerzysta Avatar zychuNO1
    Mieszka w
    szymbark
    Auto
    alfka 159 2.4 JTDm

Domyślnie

kolego KuASY oczywiscie ze dla poszerzenia rozstawu, dodalem mocy,posadzilem a teraz chce poszerzyc, a ta alfaka na zdjeciu to Twoja?widze ze zalozone dystanse masz a jakie mozna wiedziec?A co do kolegi Tomka z krk to wiem co to ET i dlatego pisze z wami zeby wlasnie uniknac ocierania przy dociazeniu i przy skrecaniu, lozyskami i zawieszeniem sie nieprzejmuje jak rowniez koleinami.
    auto zle

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Ja nie mam dystansów, auto na zdjęciu moje, ale nie mam obniżonego, to tylko zabawa w programie graficznym
    Ze względu na moją pracę nie mogę sobie pozwolić na obniżenie i ciągłe uważanie na drogi
    Ale chętnie zobaczę Twoje zdjęcie jak wygląda po obniżeniu

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał zychuNO1 Zobacz post
    kolego KuASY oczywiscie ze dla poszerzenia rozstawu, dodalem mocy,posadzilem a teraz chce poszerzyc, a ta alfaka na zdjeciu to Twoja?widze ze zalozone dystanse masz a jakie mozna wiedziec?A co do kolegi Tomka z krk to wiem co to ET i dlatego pisze z wami zeby wlasnie uniknac ocierania przy dociazeniu i przy skrecaniu, lozyskami i zawieszeniem sie nieprzejmuje jak rowniez koleinami.
    Przy 5 mm dystansie nic się nie powinno dziać. Przy 25 mm - na mój gust może obcierać przy skrętach. Czy ktoś zna ET i szerokość felgi 19" oryginał Ti do 159?
    Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 11-02-2013 o 09:37

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Et-41
    8j

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał BURATINO Zobacz post
    Et-41, 8j
    No to liczymy - 8 cali szerokości to 19.6 cm, połowa szerokości to 9.8 cm, minus 41 mm odsadzenia - czyli szerokość felgi mierzona od piasty w kierunku zewnętrznej strony auta - 57 mm.
    Dla fabrycznych 17-ek - 7.5 cala szerokości i ET41 - mamy szerokość 18.4 cm w przybliżeniu, połowa szerokości to 8.7 cm, minus odsadzenie 41 mm - zostaje 47 mm. Czyli felga 19" Ti o jeden centymetr wystaje bardziej, niż 17-ka. I to jest dla mnie bezpieczny max, jeżeli chodzi o montowany dystans - 10 mm.

Użytkownik Rowerzysta Avatar zychuNO1
    Mieszka w
    szymbark
    Auto
    alfka 159 2.4 JTDm

Domyślnie

dzieki za szczegolowy poglad na sprawe postaram sie przeslac zdjecia jak zrobie alfke dla zaintersowanycha co do zdjecia KuASY-go to niezle wyszlo, pozdrawiam
    auto zle

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Patryczos
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Auto
    Alfa Romeo GTV 2.0 JTS 165KM ; GT 1.9 JTDM 150KM ; Stelvio 2.0 Q4 280KM

Domyślnie

Panowie, może troche odgrzewny kotlet, ale chciałbym być pewny przed zakupem dystansów. Chciałbym wrzucić:

a) felgi 18", szerokość 8", ET50, otwory 5x112, a rozmiar otworu centrującego większy (nie pamiętam dokładnie jaki, chyba 72mm) niż ten, który jest w Alfie 159 czyli 65,1mm,
    b) na oponach 225/45/18 lub 235/45/18.

Teraz pytanie:

a) ponieważ oryginalne ET to 35, to chciałbym założyć dystanse, oczywiście max 15mm na koło (ET50 + dystans 15mm = ET35), czyli łącznie 30mm na oś. Czy to nie za dużo? Jak dla mnie to mogą być i dystanse na koło po 10mm, tj. 20mm na oś, ale pozostaje kwesta opisana poniżej,
    b) czy stosował ktoś dystans z kołnierzem centrującym? Wtedy zamiast stosowania i dystansów i pierścieni centrujących można by zastosować tylko dystans z kołnierzem,
    c) czy jest jakaś minimalna grubość dystansu z kołnierzem centrującym? Bo np. w przypadku dystansów zmieniących rozstaw śrub (np. z 4x100 na 5x110) taka minimalna grubość to 22mm,
    d) i pytanie jakie śruby musiałbym zastosować do nowych dystansów? z tego co kojarze to M12, skok gwintu 1,5; a długość?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
    (PS pytania zamieszczam w 2 tematach, ale oby dwa są dość stare, ale z tego co widze na forum to nie tylko ja chciałbym znać opowiedzi na to pytania )

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Rybakmj stosuje dystans 16mm z kolnierzem,Alces1 chyba tez
    po drugie sruby m14
    Jesli kupisz dystanse sruby masz w komplecie

I skad wzioles et35,orifelgi 18 maja et 41 ale maja chyba 7,5 cala