Witajcie! Mam pytanie o włącznik ogrzewania tylnej szyby: czy jesli przycisk włączający "odbija" nie włączając to znaczy że coś jest z przekaźnikiem czy całym przełącznikiem zespolonym?
Witajcie! Mam pytanie o włącznik ogrzewania tylnej szyby: czy jesli przycisk włączający "odbija" nie włączając to znaczy że coś jest z przekaźnikiem czy całym przełącznikiem zespolonym?
Przytrzymaj włącznik trochę dłużej i powinno się włączyć ogrzewanie szyby, u mnie w jednej ze 155 tak to działa. Myślę że ten przycisk coś niedomaga
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
U mnie odbija.Tzn wraca do pozycji wyjściowej i załącza ogrzewanie.Słychać przy tym przekaźnik.
u mnie odbija i nie grzeje :-)
Przekaźnik słychać?Bezpiecznik sprawdzony?
Dodam,że u mnie ten włącznik nie jest zbyt precyzyjny.Jeśli będę go wciskał powoli to kilka razy między czasie ogrzewanie się włączy i wyłączy.
Albo tak ma być albo to już stan przedzawałowy.Tyle,że już dziewięć lat w taki sposób działa.
U mnie sie zalancza, lusterka grzeja ale szyba tyl nie ;/
Ten przycisk działa w taki sam sposób jak włącznik w starych telewizorach. Odbija ale jak chcesz go wyłączyć to w początkowej fazie wciskania ma wyczuwalny luz. Przytrzymaj przycisk i zobacz czy kontrolka ogrzewania szyby tylnej się świeci ciągłym światłem. Jeśli tak to przycisk do wymiany a raczej cala manetka. No chyba, że da się to zregenerować, ale ja wymieniłem całą manetkę.
Ostatnio edytowane przez Czesław ; 30-01-2014 o 10:01
Prawdopodobnie cała manetka do wymiany , ale nie zaszkodzi ją rozebrać i spróbować naprawić bo i tak jak coś to do wymiany cała idzie. Tu jest pokazane jak się ją mniej więcej rozbiera:
http://forum.alfa145.com/index.php?s...ic=11730&st=20
A Jeżeli się lusterka grzeją a szyba nie to znaczy że manetka działa i przekaźnik też bo to ten sam. Więc na początek bym sprawdził przejście kabli do klapy czy nie przerwany jakiś , po drugie ściągnąć tapicerkę klapy i sprawdzić czy dochodzi prąd do szyby
U mnie przycisk po włączeniu nie wraca do pozycji wyjściowej, zatrzymuje się +/- w połowie zakresu swojego ruchu, w obu 155 tak było.
Masz rację Kasztelan. Lekko odbija ale nie do końca. Popieprzyłem we wcześniejszym poście, bo nie jestem przy aucie i nie mogłem sprawdzić (pisałem z pamięci).![]()