Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Temat: [145] Pióra i ramiona wycieraczek szyb

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155
    Ramiona Championa i wymieniać same gumki
    Dokładnie.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar daroo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 145 boXer, Fiat Stilo 1.8 16V

Domyślnie

a ja kupiłem bezszkieletowe w markecie firmy Valgo (pewnie podróbka VALEO) po 10zł za szt. i jestem z nich zadowolony

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał zrk
    lopezius te marelli to same gumy czy cale piora do starych ramion ??
    To są same gumy, dokładnie pasują do naszych starych zintegrowanych ramion co do których już mity krążą :wink: , w żadnym sklepie ich nie znalazłem ale na Allegro są, więc ku mojej radości nadal mam oryginalne ramiona (te z fabryki) i wymieniam same gumki.

Po przetestowaniu pierwszej pary tych gumek i stwierdzeniu że są OK zakupiłem jeszcze kilka na zapas , teraz leżą i czekają aż się te pierwsze zużyją (z reztą już dość długo bo te marketowe to by już ze 4 albo 5 kompletów poszło).
    Tak że krótko: dla tych co nie chcą bawić się w mechaników i wymieniać całych wycieraczek a podobają się im te (stare) co mają, to niech popatrzą tutaj:
    http://moto.allegro.pl/item508828129...at_lancia.html
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

Szymonik
    Gość

Domyślnie

Ja mam w swojej jakieś polskie no name za 12 zł komplet,największy shit niby a wszyscy się zachwycają jak pięknie ścierają już pół roku .Mam tylko pytanie jakie są optymalne wymiary do 146 ?

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Chyba zasugeruję się opiniami, zaryzykuję i kupię pióra f-my CHAMPION. Czy orientujecie się kto to produkuje?

Co do ramion wycieraczek - w swoim bolidzie nie posiadam już oryginalnych i chciałbym się dowiedzieć, jakiej są one długości. Chodzi mi o odległość (po lini prostej)od osi swrznia na którym są osadzone do końca tj. do miejsca w którym wpina się pióro ;// Czy oba oryginalne ramiona były jednakowe, czy różniły się może długością lub kształtem?
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał as
    Chyba zasugeruję się opiniami, zaryzykuję i kupię pióra f-my CHAMPION. Czy orientujecie się kto to produkuje?

Co do ramion wycieraczek - w swoim bolidzie nie posiadam już oryginalnych i chciałbym się dowiedzieć, jakiej są one długości. Chodzi mi o odległość (po lini prostej)od osi swrznia na którym są osadzone do końca tj. do miejsca w którym wpina się pióro ;// Czy oba oryginalne ramiona były jednakowe, czy różniły się może długością lub kształtem?
    Coś kolego pokręciłeś : chodzi o ramiona Championa i to jest orginał i w nich wymienia sie tylko same gumki

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Rowerzysta Avatar r0bertos
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 JTDm 105KM Bianco Ghiaccio

Domyślnie

Ja szczerze odradzam kupowanie samych gumek, duzo lepsze jest kupic ramiona np. firmy Valeo i do tego pióra firmy Champion i wszystko gra

Tak naprawde kazdy ma swoje zdanie i opinie na ten temat i jak ktos sam nie wyprobuje to sie nie przekona co jest dla niego lepsze. Ja juz kupilem gumki do swojej Alfy i powiem szczerze ze nie jestem zachwycony takim sposobem

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał r0bertos
    Ja szczerze odradzam kupowanie samych gumek, duzo lepsze jest kupic ramiona np. firmy Valeo i do tego pióra firmy Champion i wszystko gra
    Albo ja czegoś nie wiem albo Wy ?? W orginalnych wycieraczkach występuje całe ramię bez żadnych wymiennych piór jedno co można wymienić to tylko same gumki a nie pióra a tak wygląda orginał o którym piszę .
    http://moto.allegro.pl/item503112642...lio_155km.html

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał r0bertos
    Ja juz kupilem gumki do swojej Alfy i powiem szczerze ze nie jestem zachwycony takim sposobem
    Zależy jakie kupiłeś, ja też kupowałem różne po supermarketach, Norauto itp. i wszystkie były do du..y, tylko te z Allegro (o których wcześniej wspomniałem) działają jak należy i dopiero z nich jestem zadowolony.

Cytat Napisał as
    Co do ramion wycieraczek - w swoim bolidzie nie posiadam już oryginalnych i chciałbym się dowiedzieć, jakiej są one długości. Chodzi mi o odległość (po lini prostej)od osi swrznia na którym są osadzone do końca tj. do miejsca w którym wpina się pióro Czy oba oryginalne ramiona były jednakowe, czy różniły się może długością lub kształtem?
    Przed chwilą mierzyłem (po ciemku) wyszło jakieś 74-75 cm od sworznia do czubka po linii prostej. Gumki obie mają 51 cm. Czy ramiona są jednakowe trudno wyczuć, na oko wyglądają tak samo i ich długość mieści się w powyższych granicach, ale co do ich identyczności głowy sobie obciąć nie dam. Wiem że gumki które kupuję nie są takie same, jedna jest lewa a druga prawa, różnią się krzywizną co widać na zdjęciu które zamieściłem w jednym z poprzednich postów, ale długość mają tą samą. Na opakowaniu jest ładnie opisane którą gdzie założyć. Zapewne różnica tkwi w tym że wycieraczka po stronie pasażera musi obrobić dość sporą krzywiznę szyby, podczas gdy wycieraczka kierowcy pracuje na praktycznie równej powierzchni.
    Nie wiem czy zwykłe pióro o takiej długości poradzi sobie z tym zaokrągleniem po stronie pasażera daltego wydaje mi się że w przypadku nieoryginalnych wycieraczek ta od pasażera powinna być krótsza, ale to tylko moje domysły nie potwierdzone doświadczeniami.

Cytat Napisał 75andrew155
    Albo ja czegoś nie wiem albo Wy ?? W orginalnych wycieraczkach występuje całe ramię bez żadnych wymiennych piór jedno co można wymienić to tylko same gumki a nie pióra
    Dokładnie tak jest, więc jesteś dobrze poinformowany

Pozdrowionka
    Krzysiek
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Przed chwilą mierzyłem (po ciemku) wyszło jakieś 74-75 cm od sworznia do czubka po linii prostej. Gumki obie mają 51 cm.
    Wielkie dzięki za fatygę i mierzenie po ciemku :wink: Chciałbym się jednak upewnić skąd Ci wyszło te 74-75 cm. Punkt pierwszy to oś sworzenia wielowypustu na którym osadzone jest ramię wycieraczki - tutaj wszystko jasne. Zastanawiam się jednak co masz dokładnie na myśli pisząc do "czubka" - do końca ramienia na którym osadzone jest pióro (co wydaje mi się nieprawdopodobne), czy do samego końca pióra wycieraczki (to trzymałoby się kupy)?

U mnie odległość od osi sworznia wielowypustu do końca ramienia mocującego wycieraczkę to ok. 500 mm. Jeśli dodamy do tego połowę długości pióra wycieraczki (480mm/2) otrzymamy 740 mm :wink:
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.