Strona 37 z 152 PierwszyPierwszy ... 27282930313233343536373839404142434445464787137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 1514

Temat: kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Jeszcze Lancia, będzie Alfa?

Domyślnie

Przeczytałem temat od początku, ale nie natrafiłem na przypadek, jaki mnie spotkał.
    Silnik 1.9 jtdm 150, 2006 r. kolektor metalowy Pierburga:
    z miejsca, gdzie łączy się kolektor z blokiem silnika wydostaje się olej. Były opisywane przypadki pocenia się, ale u mnie ten olej wycieka. Czy wystarczy kolektor zdemontować, wyczyścić, klapy wywalić i EGR zaślepić, dać nową uszczelkę?
    Czy raczej to gorszy przypadek?
    Dodam, że przy odpalaniu zimnego silnika, po co najmniej kilkugodzinnym postoju, pojawia się chmura szaro-niebieskiego dymu.

Użytkownik Embrion Avatar przemo35
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 1.9jtd 150km

Domyślnie

kolego to coś większego obstawiam turbinę, nie wystarczy wyczyścić . U mnie klapy zatarte i wywaliło błąd egr, klapy w położeniu otwartym,zalane delikatnie klejem do szyb żeby sie nie ruszały, egr zaślepiony oryginalną blaszką wyczyszczony, elektromagnes też wyczyszczony poprzez nawiercenie obudowy plastikowej i wybicie trzpienia. Autko lata bardzo ładnie. na wiosnę wywalam klapy!

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Croma JTDm 150 Emotion, Doblo 1,6 MJ Emotion

Domyślnie

Cytat Napisał przemo35 Zobacz post
    kolego to coś większego obstawiam turbinę, nie wystarczy wyczyścić . U mnie klapy zatarte i wywaliło błąd egr, klapy w położeniu otwartym,zalane delikatnie klejem do szyb żeby sie nie ruszały, egr zaślepiony oryginalną blaszką wyczyszczony, elektromagnes też wyczyszczony poprzez nawiercenie obudowy plastikowej i wybicie trzpienia. Autko lata bardzo ładnie. na wiosnę wywalam klapy!
    W jakim celu chcesz wywalić klapy, jeśli są szczelne to odłącz od spodu mechanicznie sterownik - efekt ten sam i sporo kasy w kieszeni.

Użytkownik Embrion Avatar przemo35
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159 1.9jtd 150km

Domyślnie

właśnie troche z tą szczelnością jest niewielki problem jedna tj. skrajna prawa puszcza delikatnie spróbuje ją zalać klejem jak się uszczelni to może zostawie. silniczek odączony

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Jeszcze Lancia, będzie Alfa?

Domyślnie

Chciałem się upewnić, bo pomysł zamiany podsunął mi fachowiec.
    Czy kolektor z wersji 1.9 140KM, podejdzie bez żadnej rzeźby na miejsce 1.9 150KM.
    W tym kolektorze nie klap wirowych?, więc nie trzeba nic przerabiać i spawać.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Kupujacy123
    Mieszka w
    PL
    Auto
    159 SW jtdm-czarna w czerwonej ;)

Domyślnie

Temat gdzieś był na forum-ktoś przekładał ze 156, były nawet fotki-musisz poszukać.

Użytkownik Świeżak Avatar Tomaszzz
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Berlina 159, 06, 2.4 Turboklekot

Domyślnie

Jak jest ze zmianą sterownika komputera po usunięciu klap wirowych? Kończy się to tylko na usunięciu błędu? Jeden mechanik mi radził, żeby jednak nie usuwać klap wirowych, bo potem zupełnie zmienia się ciśnienie na dolocie i gdy nie zmieni się sterownia, tylko skasuje się błąd, to po czasie i tak pojawią się jakieś problemy. Co o tym sądzicie??

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

klapy nie maja przełożenia na ciśnienie w dolocie. ( no może jak je zamkniesz i zablokujesz zamykając jeden kanał z dwóch prowadzących powietrze do cylindra.)

klapy usuwasz sciągasz listwe sterująca klapami a siłownik zostawiasz podłączony dzięczki czemu komp myśli że klapy są steruje praca siłownika a klap nie ma. Nic nie trzeba zmieniać.

Użytkownik Świeżak Avatar Tomaszzz
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Berlina 159, 06, 2.4 Turboklekot

Domyślnie

a są jakieś 'plusy ujemne' (wady ) usunięcia klap? oprócz wydania worka pieniędzy

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Według mnie zmieni się ciśnienie (wzrośnie) w dolocie i na kanałach na których nie ma klap w momencie jak klapy przymkną się przy niskim zakresie obrotów. Zobacz film, który zamieściłem. Zobacz przepływ powietrza z kolektora do cylindra.