Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Tylna kanapa, tłusty płyn ?

Użytkownik Świeżak Avatar gamero
    Mieszka w
    SMY
    Auto
    Alfa Romeo 1.9 JTD 8v PROGRESSION

Domyślnie Tylna kanapa, tłusty płyn ?

Witam, dzisiaj wziąłem się za tylną kanapę ponieważ zapięcie pasów było pod kanapą. Kiedy podniosłem kanapę zobaczyłem pod nią tłusty płyn, bez zapachu, w bagażniku z tyłu też go trochę było ale najwięcej pod kanapą :/ Co to może być?
    I nie bardzo wiem czy poprzedni właściciel coś tam kombinował czy po prostu się z czegoś wydostaje ten płyn :/

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    156 1.9 jtd 16v 150 km sportwagon

Domyślnie

raczej z tyłu jest pompa paliwa ale jeśli ten płyn masz pod i gdzieś z boku bagażnika to raczej coś się wylało i jako, iż nie jest to woda nie odparowalo. Tym bardziej, że pod kanapą jest taka plastyczną izolacja co może potegowac odczucia tlustosci. mi w TS kiedyś puszczała pompa i paliwo się lało po tej izolacji i też wydawało się tłuste ale dało się wyczuc zapach Pb.

a kanapa nie jest mokra od tego płynu, piszesz ze w bagażniku też ale po tapicerce czy pod? może coś się wylewalo w bagażniku, przesiakalo i cieklo pod kanapę.

Mieszka w
    SMY
    Auto

Domyślnie

Płyn jest pod kanapą, i pod tapicerką bagażnika. Po tapicerce (bagażnika) nic nie widać żeby był jakiś olej lub płyn na nią wylany, jest czyściutka. Właśnie myślałem że może cieknie gdzieś z pompy ale nie czuć tej woni ropy,paliwa.
    Ta plastyczna izolacja da się ją kupić? Bo moja jest strasznie popękana i możliwe że ona dała taki efekt tłustości.
    Dzisiaj jeszcze to wysuszę i pojeżdżę bez kanapy i tapicerki bagażnika, tak dla pewności czy gdzieś się nie sączy jakiś płyn lub woda.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie

kupić chyba będzie ciężko, możesz jeszcze zdjąć tapicerke znad pompy i się przejechać bez kanapy i tapiercki w bagażniku i zobaczyć zaraz po przejazdzce czy pompa i jej okolice są suche. a ta izolacja w miejscach gdzie jest mokra jest dalej twarda czy rozmiekla? bo produkty typu wodą i inna spożywka raczej tego nie ruszy.

Mieszka w
    SMY
    Auto

Domyślnie

I tak zrobie pojeżdżę z rozbebeszonym tyłem i zobaczymy czy gdzieś się sączy płyn czy coś innego.
    Jak ciężko dostępna to nie dobrze bo dosyć popękała i w niektórych miejscach się kruszy i odchodzi od karoserii.

- - - Updated - - -

Tył został wysuszony i powycierany z tego tłustego.
    Coś faktycznie musiało być wylane w bagażniku i przecisło się pod kanapę i obawiam się że co nie co też dostało się pod wykładzinę :/
    Jutro dla pewności chyba powyciągam fotele przednie i zajrzę pod wykładzine jak tam się ma sytuacja.

Co do tej izcolacji, maty, przy wycieraniu bardzo łatwo zaczęła odchodzić, prawie 90% jej odeszło
    Nie wyczuwałem żadnej ropy więc pompa odpada. Ta mata chyba pod wpływem jakiegoś płynu lub wody zaczęła pękać w kilku miejscach i na niej zrobiło się takie ślimate, tłuste i klejące.
    Ale jest już sucho
    I moje pytanie co mogę przykleić w miejsce tej maty? Kupie coś gatunkowo takie samo czy mogę czymś zastąpić?
    A tu zdjęcia tej maty:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0772[2].jpg
Wyświetleń:	128
Rozmiar:	37.7 KB
ID:	120852Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0775[1].jpg
Wyświetleń:	126
Rozmiar:	37.8 KB
ID:	120853Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0773[1].jpg
Wyświetleń:	120
Rozmiar:	38.0 KB
ID:	120854Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0776[1].jpg
Wyświetleń:	136
Rozmiar:	37.9 KB
ID:	120855
    Ostatnio edytowane przez gamero ; 11-02-2014 o 17:40

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie

Jeśli ta izolacja nie spełniała konkretnej funkcji (izolacyjna, wygłuszeniowa, była niepalna itd), a tego nie wiem, to możesz to miejsce zapsikać jakimś preparatem, coś ala guma w sprayu, ostatnio coś takiego widziałem ale nie pamiętam nazwy.. Możesz tez zostawić to tak jak teraz bez niczego ale poczekaj może ktoś bardziej obeznany w temacie się odezwie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ozzzi
    Mieszka w
    Modliborzyce/Janów Lubelski. LJA
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2000 Była, Teraz Alfa Romeo 156 1.8TS Sportwagon FL, Opel Astra G OPC

Domyślnie

Też miałem coś takiego gęstego w takim samym kolorze i nawet pod wykładziną podłogi też było.

Mieszka w
    SMY
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Ozzzi Zobacz post
    Też miałem coś takiego gęstego w takim samym kolorze i nawet pod wykładziną podłogi też było.
    Poradziłeś sobie z tym? Ja juz nie wiem co robić:/

- - - Updated - - -

Od paru dni jeżdżę bez kanapy tylnej i z rozebraną tapicerką bagażnika. I jest niestety woda nie jest jej dużo tak jak by się pocioło i póżniej się skrapla w więkrzą kałużę pod kanapą Co wytrę pokazuje się znowu
    Zauważyłem że pokazuję się w samych kątach od samego bagażnika i są to takie malutkie kropelki i idzie wzdłuż bagażnika do oparcia fotela i tam później zbiera się pod siedziskiem kanapy tylnej (w tych dwóch większych wyżłobieniach)
    Czy to tak ma być?:/ Nie mam pomysłu za co się zabrać jutro dalej będę szukał przyczyny

- - - Updated - - -

Chyba mało kto miał taki problem:/
    Walczę dalej z tą wodą
    Dzisiaj przed pracą zajżałem jeszcze do auta, znalazłem dwie dziurki jak by fabrycznie wywiercone powinny takie być? nie co wyżej od koła za pasowego po prawej i lewej stronie. Czy musząbyć jakoś zaślepione?
    Dalej przeglądając po rogach,bokach bagażnika i przy nadkolach są małe kropelki wody i są w karoserii zaślepki może je podkleić silikonem i te dziurki?
    I pytanie mam co to są za przewody?
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0771[1].jpg
Wyświetleń:	164
Rozmiar:	57.0 KB
ID:	120994Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0773[1].jpg
Wyświetleń:	187
Rozmiar:	53.8 KB
ID:	120995

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Przewody to wiązka ABS. A zaślepki to otwory technologiczne (powinny być dobrze od spodu zakonserwowane).

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ozzzi
    Mieszka w
    Modliborzyce/Janów Lubelski. LJA
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2000 Była, Teraz Alfa Romeo 156 1.8TS Sportwagon FL, Opel Astra G OPC

Domyślnie

Wytarłem i potraktowałem APC środkiem do czyszczenia i czyściuteńkie jak fabrycznie, zrób foty w których miejscach masz te dziurki.