Nie chcę zakładać nowego tematu, to się podłączę. Mam pytanie, bo moja 1.9 JTD to mój pierwszy diesel, ostatnio robiłem wymianę wysprzęglika i teraz zauważyłem coś dziwnego, mianowicie na wyższych biegach 3-6 jak dodaję gazu z niskich obrotów (poniżej 2k) to załącza się turbina - wiadomo, problem w tym że przy załączeniu turbiny zaczynają drastycznie rosnąć obroty i po jakimś czasie lekko opadają i dopiero jakby zaczynało naprawdę ciągnąć. Moje podejrzenie pada na ślizgające się sprzęgło, tylko czemu się nie ślizga przy ruszaniu np.? A może to normalne? Chociaż jednak wcześniej jakoś tego nie zauważałem, a teraz mnie to strasznie drażni. Z góry dzięki za wszelką pomoc.
sprzegło do wymiany, radze nie jeżdzic lub bardzo delikatnie przyspieszac, jak spalisz dwumas to bedzie bolało...
pzd.
no to jestem po wymianie i sprzęgło było faktycznie podjechane, więc zrobiłem od razu komplet i problem zniknął, teraz idzie jak burzadzięki za info o tym dwumasie, bo myślałem, że jeszcze trochę pojeżdżę, ale po konsultacji z mechanikiem potwierdziły się Twoje słowa, a dwumas ma się dobrze więc szkoda byłoby go spalić.