Wszystko pięknie, byle by tylko jadący z przeciwka nie cierpieli, bo wtedy to już jest wiocha![]()
Ostatnio edytowane przez psylo ; 16-02-2014 o 20:53
Sam nie raz bylem oslepiony przez wiejskie HID
w lampach zespolonych więc zadbalem o to zeby nikomu nie szkodzić
dlatego przerobilem na soczewki
Jak soczewka będzię dobrze ustawiona to co ma razić? Wszystko w porząsiu będzie. I tak tak, przesłona jest przy bixenonie.
Film dla zainteresowanych:
Jak działają bi-xenony
Oczywiście ustawienie ma znaczenie, ale mimo to
barwa światła nawet w oryginalnych xenonach
jest inna od barwy do jakiej przywykliśmy na
codzień, dlatego każdy skupia się na samych
lampach i wydaje nam się trochę, że nas razi
to jest odruch jakiś tam.... tak gdzieś czytałem
a jeszcze jak sobie ktoś wsadzi żarnik 6000k
albo więcej totym bardziej
Ja wiem? Dzisiaj na A1 spotkałem kogoś w 156 kto miał podobną modyfikację. Lusterko kabinowe da się przestawić na antyrefleks, ale bocznych już nie - i nieźle dawało po gałach. Żeby nie było - jak mi na ogon wsiadł jakiś pośpiech w Mercu to mimo identycznie biało-niebieskiego koloru prawie w ogóle nie raziło. Tyle tylko ile normalne halogeny w nocy.
Może dobrze wykonana modyfikacja jest ok, a ten leszcz kupił sobie jakieś chińskie niedoróbki i na dodatek ich nie ustawił porządnie. Mimo to osobiście nie mam przekonania do HIDów w lampach które nie są fabrycznie do tego przystosowane i w samochodach które nie mają odpowiedniego osprzętu.
Ja też nie do końca jestem za HID-ami
ale trzeba być w miarę rozsądnym
ja na razie mam żarnik ale chyba kupię coś w rodzaju
zwyklych żarówek typu Philips night vision
Moim zdaniem musiał mieć źle ustawione światła. Soczewka ma za zadanie odcięcia światła i nie ma opcji żeby świeciła po za tą granice, także jak będzie dobrze ustawiony reflektor to nie może Cię razić. W niektórych autach są oryginalne xenony bez samopoziomowania i nie rażą innych uczestników ruchu drogowego (to jest na takiej samej zasadzie działania).
P.S. chyba, że samochód za Tobą jedzie lewym pasem a Ty prawym - to i oryginalny xenon dobrze ustawiony może razić.
Ja w poprzedniej alfie miałem oryginalne xenony a nie miałem samopoziomowania (czyt. 156FL 2005r.)