Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: AR 156 Seleseed - problem

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie AR 156 Seleseed - problem

Witam,
    mam ostatnio problem ze skrzynia selespeed, zaraz wyjaśnię o co chodzi.
    Ogólnie jeżdżę w trybie półautomatycznym (w trybie City- pełen automat rzadko) i wiadomo, w górę biegi samemu się wbija, natomiast redukcję biegów w dół pozostawiam automatowi skrzyni. Z tą redukcją jest właśnie problem, otóż każdy bieg redukuje bardzo dobrze 5->4->3 i z trójki na dwójkę ma problem, często się ostatnio zdarza że przy auto redukcji z trójki na dwójkę np. podczas skręcania na skrzyżowaniu czy na małym rondzie zaczyna mrugać mi 2 na wyświetlaczu i wrzuca luz, tak jakby po prostu bieg nie wszedł, gdy pchnę wajchę od skrzyni biegów do przodu (nie sprawdzałem łopatkami czy zadziała) to bieg się wrzuci i 2 na wyświetlaczu przestaje mrugać, mogę jechać ponownie. Gdy sam redukowałem biegi łopatkami czy gałką zmiany biegów nigdy nie pojawił się ten problem, tylko przy samoczynnym zrzucaniu biegu z 3 na 2. Ogólnie nie jest to jakiś wielki problem, ale mnie zaintrygował. Ktoś spotkał się z problemem ?? proszę o rady.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    DOA / EP
    Auto
    156 2.0 TS

Domyślnie

Mruganie numeru biegu na wyswietlaczu oznacza problem z wrzuceniem biegu. Sprobuj zrobic kalibracje w FESie/MESie (nazywa sie to bodajze "EOL calibration routine"). Moze pomoze. Jezeli nie, to moze to byc naprawde wiele rzeczy. Przychodzi mi do glowy niepoprawne dzialanie ktoregos z czujnikow lub elektrozaworow w aktywatorze, ewentualnie wyciek w czesci odpowiedzialnej za sterowanie wybierakiem. Przyczyna moze tkwic tez w czesci mechanicznej: problem z synchronizatorem. Moze wypowie sie ktos z wiekszym doswiadczeniem.

Samemu mozesz szukac pomocy na forach anglojezycznych (np. alfaowner.com, alfa156.net).
    Ostatnio edytowane przez radek-j ; 27-02-2014 o 23:49

Użytkownik Maniak resoraków Avatar motodoktor1
    Mieszka w
    RZESZÓW
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4JTDm 210KM/250 KM by Weloo i 3200GT 2001 375KM V8

Domyślnie

Witam!Znam mechanika z moich okolic co rozkminił problemy związane z tymi skrzyniami.Jesli szukasz kontaktu odezwij się na pryw.Tomasz

Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

motodoktor1 niestety ale trochę mnie ogranicza odległość, nie będę jechał prawie 400km żeby mi jakiś mechanik spróbował rozkminić problem ze skrzynią jeżeli już to jakiś z łódzkiego. Dalej czekam na jakieś porady.
    Jeszcze takie pytanie, czy serwis Fiata takie rzeczy też robi ? niby to Alfa ale ogólnie części od Fiata i skrzynia selespeed występuje także w fiatach, pytam bo do serwisu Fiata mam 20km, a do serwisu Alfy 60km, więc pasowałaby opcja Fiata.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 benzyna 1999 Selespeed

Domyślnie

Witam.
    Miałam ten problem dwa lata temu. Pokazywał się zawsze wtedy, gdy dużo padało i wchodziła wilgoć. Była przetarta jakaś wiązka kabli i przekaźniki do wymiany. Niestety mechanik nie zamontował ich na stałe i czasami działo się dokładnie to samo co u Ciebie. Teraz znowu się pokazał, ale niestety na wymianie kabli się nie skończy. Najpierw migała 2 i wybijało na N. Po 5km biegi wchodziły już tylko do 2 i na manualu. Teraz da się jeździć tylko do tyłu. Ktoś wie o co chodzi?

Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

W sumie z tą wilgocią może coś być, bo zaczęło się to jakoś pod koniec listopada, więc wilgotne dni Na szczęście u mnie mruga tylko 2 bieg na wyświetlaczu i jest jakby na luzie - cały czas mruga 2 a nie N, ale wystarczy pchnąć wajchę, wbić ponownie bieg i jadę dalej bez problemów.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 benzyna 1999 Selespeed

Domyślnie

U mnie też tak było, aż się posypało. Auto u mechanika, może wieczorem będzie diagnoza...
    Jeśli nie masz do Olkusza daleko, mogę polecić - potrafi zdziałać cuda. Robi tylko włoskie auta.