-
Użytkownik
Maniak resoraków
Alfa 159 1,8 mpi
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jaki jest prawidłowy kąt wyprzedzenia zapłonu dla silnika 1,8 mpi 140km?
Z góry dziękuję za odpowiedż
-
zapytaj na forum vectry. Tam jest więcej użytkowników tego silnika. Ale odnośnie pytania ...... w tych silnikach jest zmienna faza do tego nowoczesne silniki są sterowane komputerowo i w zależności od obciążenia silnika jest sterowany kąt wyprzedzenia w celu uniknięcia spalania stukowego.
Cóż się dzieje że zadajesz takie pytanie ?
-
Użytkownik
Maniak resoraków
Pytam bo mam 27 stopni na wolnych obrotach co wydaje mi się trochę za dużo poza tym trochę taki mułek jest.
-
-
Użytkownik
Maniak resoraków
No dobra z tym mułkiem to pojęcie względne ale dalej nie wiem czy te 27 to jest prawidłowa wartość ,chyba pojadę do serwisu może mi powiedzą.
-
Użytkownik
Dwusuwowiec
fajny silnik, w sam raz do LPG, będzie rasowy muł, wolny ale przynajmniej tani w utrzymaniu, ten kąt faktycznie duży jakiś. elearn dla tej wersji musi być w necie, tam znajdziesz info, w moim elearnie do brery tej jednostki brak, jak już znajdziesz wartości, to zapraszam na stroboskop, dawno nie był używany...
-
w sam raz do LPG to on nie jest bo regulacja zaworów dobywa się na płytkach a nie na hydraulicznych kasatorach luzu. W razie odchyleń od norm trzeba rozbierać rozrząd. Ale jest to jedyny silnik w 159 który można zagazować.
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia