Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Alfa 156 2.4JTD Problem z wibracjami i elektryką:(

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 jtd

Domyślnie

Cytat Napisał raffan Zobacz post
    Powiem ci tak miałem tak jak ty. Wjeżdżam w rondo wyjeżdżam 3 bieg i deska i nagle buda wibruje ale jak już na obrotomierzu pokazało się 2000 obr drganie ustawało. Okazało się ze przegub od skrzyni do wymiany. Po wymienię zero drgań. A z tym światłem to zobacz czy nie masz nadpalonych blaszek lub wygiętych w tylnej lampie. Ja miałem tak że kierunkowskaz mi słabo migał. Podgiąłem blaszki w lampie i problem zniknał.
    mam identycznie jak opisałeś i teraz wiem co na 100 % dolega mojej alfie, gdy ją kupiłem miałem rozwalony mieszek od skrzyni,myślałem ze jego wymiana załatwi sprawę,jednak się myliłem

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubuskie :)
    Auto
    AR 166 2,5 V6 AR 156 2,4 JTDm 20V

Domyślnie

Już gdzieś opisywałem swoje doświadczenia z drganiami budy podczas jazdy i przez co przechodziłem
    1.. mechanik stwierdził - dwumas
    2.. drugi mechanik stwierdził - krzyżak, przegub półoś..
    Szarpnąłem się finansowo wymieniając przednie zawieszenie i półosie z kielichami (teraz na pewno Alfy szybko nie sprzedam )
    Wibracje... nie ustały mimo że np, kielichy miały widoczne ślady zużycia i były na bank do wymiany.
    Oprócz drgań Alfa cierpiała na 'strzały z karabinu maszynowego' przy przyśpieszaniu podczas skrętu w lewo czy wyprzedzaniu (mechanik twierdził - przegub półosi)
    Co się ostatecznie okazało przyczyną drgań i strzałów ? Poduszki silnika. Okazały się być z pierwszego montażu (r 2004) a stwierdziłem tę przypadłośc z kolegą - nie mechanikiem, zaciągając ręczny i ruszając do przodu. Silnik podnosił się ok 3-4 cm i koło paska ocierało o karoserię (ze strony rozrządu) podczas skrętu w lewo.
    Po wymianie poduszek cisza, zero drgań.
    Wniosek ogólny - nie wierzcie mechanikom i zaczynajcie od 'najtańszych opcji' wymiany chyba że macie 100% pewności co jest zrypane.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 2.4JTD SW 2001r

Domyślnie

Ja sie obawiam, że mam do wymiany i przegub i jakaś poduszke bo podczas jazdy jak odejmuje i dodaje gaz czuć też jakiś luz czasem stukniecie.. i wszystko zaczęło wychodzić na raz :/ ehh ale nie załamuje sie ponieważ jazda tym samochodem jest czymś wspaniałym jutro znowu biore sie za działanie i pierwsze co to napewno wymieniam przegub i oblookam poduszki jak wyglądają przegub najlepiej zdemontować żeby wiedzieć na 100% jaki kupić czy 2.4 ma tylko jeden typ??
    Ostatnio edytowane przez PrzemoKNZ ; 03-03-2014 o 19:39

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubuskie :)
    Auto
    AR 166 2,5 V6 AR 156 2,4 JTDm 20V

Domyślnie

Myślę że najlepiej kupować części na podstawie numeru VIN... ja nigdy nie miałem problemu zamawiając części w ten sposób. W Alfach jest dużo różnić w tym temacie. Jedynym pocieszeniem dla Ciebie jest to, że masz o wiele tańsze części niż w tych po FL.
    Jeszcze coć.. gdybyś wymieniał poduszki to raczej wymień wszystkie Przetestowałem na sobie, że nie warto jednej...i zamawiałem trzy razy
    Ostatnio edytowane przez FrankyFurbo ; 03-03-2014 o 20:35

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Hameenlinna Finlandia
    Auto
    Alfa 156 2,4 jtd 136KM 99r >Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 150 KM 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał PrzemoKNZ Zobacz post
    Ja sie obawiam, że mam do wymiany i przegub i jakaś poduszke bo podczas jazdy jak odejmuje i dodaje gaz czuć też jakiś luz czasem stukniecie.. i wszystko zaczęło wychodzić na raz :/ ehh ale nie załamuje sie ponieważ jazda tym samochodem jest czymś wspaniałym jutro znowu biore sie za działanie i pierwsze co to napewno wymieniam przegub i oblookam poduszki jak wyglądają przegub najlepiej zdemontować żeby wiedzieć na 100% jaki kupić czy 2.4 ma tylko jeden typ??
    Sprawdź drążek reakcyjny. To takie cięgno znajdujące się po prawej stronie łączy silnik z buda. Gdy moj był w opłakanym już stanie silnik tez mi się ruszał o kilka cm.
    Ostatnio edytowane przez raffan ; 04-03-2014 o 16:44

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 2.4JTD SW 2001r

Domyślnie

Szukałem już w kilku sklepach i nie moge dostać samych przegubów tylko chcą mi półośki całe sprzedawac.. a tak z ciekawości to jakie koledzy te przeguby montowaliście?? krzyżakowe 34zębowe? to może zamówie bo mam oba wywalone i to konkretnie wiem, że prawy jest napewno krzyżakowy lewy chyba też bo oba są szersze niż te homokinetyczne

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Hameenlinna Finlandia
    Auto
    Alfa 156 2,4 jtd 136KM 99r >Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 150 KM 2006r.

Domyślnie

Jeżeli twoj silnik ma 136 koni jak mój to ja kupiłem taki http://allegro.pl/przegub-wewnetrzny...928474904.html.