Już gdzieś opisywałem swoje doświadczenia z drganiami budy podczas jazdy i przez co przechodziłem
1.. mechanik stwierdził - dwumas
2.. drugi mechanik stwierdził - krzyżak, przegub półoś..
Szarpnąłem się finansowo wymieniając przednie zawieszenie i półosie z kielichami (teraz na pewno Alfy szybko nie sprzedam)
Wibracje... nie ustały mimo że np, kielichy miały widoczne ślady zużycia i były na bank do wymiany.
Oprócz drgań Alfa cierpiała na 'strzały z karabinu maszynowego' przy przyśpieszaniu podczas skrętu w lewo czy wyprzedzaniu (mechanik twierdził - przegub półosi)
Co się ostatecznie okazało przyczyną drgań i strzałów ? Poduszki silnika. Okazały się być z pierwszego montażu (r 2004) a stwierdziłem tę przypadłośc z kolegą - nie mechanikiem, zaciągając ręczny i ruszając do przodu. Silnik podnosił się ok 3-4 cm i koło paska ocierało o karoserię (ze strony rozrządu) podczas skrętu w lewo.
Po wymianie poduszek cisza, zero drgań.
Wniosek ogólny - nie wierzcie mechanikomi zaczynajcie od 'najtańszych opcji' wymiany chyba że macie 100% pewności co jest zrypane.
Ja sie obawiam, że mam do wymiany i przegub i jakaś poduszke bo podczas jazdy jak odejmuje i dodaje gaz czuć też jakiś luz czasem stukniecie.. i wszystko zaczęło wychodzić na raz :/ ehh ale nie załamuje sie ponieważ jazda tym samochodem jest czymś wspaniałymjutro znowu biore sie za działanie i pierwsze co to napewno wymieniam przegub i oblookam poduszki jak wyglądają
przegub najlepiej zdemontować żeby wiedzieć na 100% jaki kupić czy 2.4 ma tylko jeden typ??
Ostatnio edytowane przez PrzemoKNZ ; 03-03-2014 o 19:39
Myślę że najlepiej kupować części na podstawie numeru VIN... ja nigdy nie miałem problemu zamawiając części w ten sposób. W Alfach jest dużo różnić w tym temacie. Jedynym pocieszeniem dla Ciebie jest to, że masz o wiele tańsze części niż w tych po FL.
Jeszcze coć.. gdybyś wymieniał poduszki to raczej wymień wszystkiePrzetestowałem na sobie, że nie warto jednej...i zamawiałem trzy razy
![]()
Ostatnio edytowane przez FrankyFurbo ; 03-03-2014 o 20:35
Szukałem już w kilku sklepach i nie moge dostać samych przegubów tylko chcą mi półośki całe sprzedawac.. a tak z ciekawości to jakie koledzy te przeguby montowaliście?? krzyżakowe 34zębowe? to może zamówie bo mam oba wywalone i to konkretnie wiem, że prawy jest napewno krzyżakowy lewy chyba też bo oba są szersze niż te homokinetyczne
Jeżeli twoj silnik ma 136 koni jak mój to ja kupiłem taki http://allegro.pl/przegub-wewnetrzny...928474904.html.