Nie musisz kilka razy kręcić. Po prostu włącz stacyjkę w pozycję MAR i chwile poczekaj.
Nie musisz kilka razy kręcić. Po prostu włącz stacyjkę w pozycję MAR i chwile poczekaj.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
To w ogóle dochodzi paliwo do filtra paliwa? Zdejmij jeden przewód doprowadzający przewód do filtra z baku i zobaczysz, czy coś się dzieje.
Jakby był układ mocno zapowietrzony np. po wymianie filtra paliwa to podczas przekręcenia kluczyka jeden raz (tak co się tylko kontrolki zapalają bez zapalania silnika) było by słychać mocne bulgotanie w baku. Mało tego pompe paliwową w baku to podczas przekręcania kluczyka nawet słychać (musi być czisza na pokładzie i zewnątrz oraz trzeba się wsłuchać).
witam ponownie. Dopiero dziś mogłem wziąć się do roboty.
Filtr zmieniłem, pompa pracuje po podłączeniu (wpięciu się do kabla) "+" więc gdzieś gubił się prąd. Chwilowo podaję prąd bezpośrednio z akumulatora na pompę do baku (nie zaszkodzi to?) i paliwo do filtra dochodzi.
Kręciłem, kręciłem, kręciłem i ... akumulator się skończył.
Co dalej? Kręcić dalej po naładowaniu aku? Na samostarcie silnik "łapie".
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale nadal nie gaśnie kontrolka świec żarowych - tylko lekko przygasa.
Radźcie co czynić.
Pozdrawiam
Dobra drugi akumulator wyzionął ducha. Silnik łapie tylko na samostarcie.
Poddaje się (na dziś oczywiście).
Czekam na zamówiony kabelek i podpinam się do kompa, może coś tam znajdziemy.
Ale coś mi mówi, że alfa pojedzie na lince do mechanika o sam nie dam rady.
Ostatnio edytowane przez motolek ; 01-03-2014 o 14:09
Posprawdzaj wszystkie bezpieczniki przy aku te wysokoamperowe,wyczyść im styki
Pisałeś, że na samostarcie łapie, ale czy zapala? Jak już będziesz miał kabelek to program mes lub nawet starszy fes Ci starczy i trzeba sprawdzić ciśnienie jakie daje pompa wysokiego ciśnienia przy rozruchu i do jakich wartości spręża paliwo oraz jak procentowo otwarty jest regulator ciśnienia paliwa.
Na ten czas musisz dobrze naładować akumulator do testów.
Na samostarcie silnik tylko łapie, niestety nie zapala. Jedyny efekt to trochę dymu z rury.
Póki dojedzie kabel, przeczyszczę styki bo bezpieczniki wszystkie są sprawne choć przyznaję, że styków nie sprawdzałem.
Dzięki za rady.
Pozdrawiam
Plak 750 mll za 13 zł będzie lepszy każdy mechanik używa tylko plaka z tego co widzę. Miałem to samo po mrozach -27 z R.Kangoo więc będę Ci kibicował![]()
i jak tam odpaliłeś już auto??
Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa
niestety nie
próbowałem podpiąć kabel, ale nie łączy się się z ECU. Jak przełączyłem kabel na ABS to się połączył, ale przy próbie Connect z pinem ustawionym na silnik - nie chce.
Program musltiscan po wciśnięciu "Simulate" wyświetlił następujące parametry:
ECU ISO FD8615016E
Fiat Drawing number 55188214
Hardware 281011421
Software 1037367790
Software version A044
ECU Program Dat 07/13/2003
Errors:
P0704; P1555; P0235
ale podejrzewam, że jak nazwa wskazuje "Symulate" to tylko przykładowe dane (chyba, że się mylę) i skoro się nie łączy kabel to nie mają nic wspólnego z moim autem.
Muszę poszperać jak połączyć Kabelek z Multiscanem i Windows 7.
powoli zaczyna brakować mi cierpliwości![]()
Wracając do pompy to musi mieć ona +12V, generalnie to po przekręceniu kluczyka w pozycję MAR pompa powinna się załączyć na 2-3 sek i dopiero po przekręceniu kluczyka i odpaleniu pompa pracuje stale. Jeśli dałeś jej napięcie prosto z akumulatora to po prostu pompa będzie cały czas pracować. Nie wiem jak to się ma do żywotności pompya próbowałeś odczytać te trzy błędy które Ci pokazało ?