Strona 3 z 16 PierwszyPierwszy 12345678910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 152

Temat: Silnik nie chce odpalić po ostrej jeździe V6

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Dlatego nigdy prawie nie oddaje auta w rece mechanika. Rozrzad i inne pierdoly, robie zazwyczaj z tata i chociazbym mial cos zepsuc, to wole to zepsuc ja, niz mialby to zrobic jakis "fachman", ktory na dodatek wezmie za to gruba kase.

Wysłane z mojego onetouch EVO7 za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Natolin
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,5v6 24V 3.0v6 24V

Domyślnie

Jutro rano jade do niego bo podobno ma w końcu do niego zobaczyć wiec jat to nie rozrząd to niech chociasz powie co to za przyczyna. Jak powiedziałem mu ze to rozrząd źle złożony to powiedział ze juz w niejednej v6 robił rozrząd wiec wie jak to sie robi. Najwyższy czas zmienic mechanika.

- - - Updated - - -
    TYTANOWY
    no ja niestety nie mam tyle czasu i wiedzy zeby samemu robic takie wymiany. Zawsze robiłem to w takim warsztacie i nigdy nie było poroblemu tylko ze to moja pierwsza V6 i na dodatek mam ja dopiero 3 tyg.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał alfik16 Zobacz post
    Jak powiedziałem mu ze to rozrząd źle złożony to powiedział ze juz w niejednej v6 robił rozrząd wiec wie jak to sie robi.
    Silnik zablokowany, a koleś swoje mądrości sypie... ja bym w ogóle z nim nie gadał tylko walił do rzeczoznawcy, im szybciej tym lepiej. Pamiętaj, że koszty mogą pójść w tysiące, jak myślisz, mechanik odda ci taką kasę bez sądu? A w sądzie podstawą jest opinia rzeczoznawcy.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Skoro ten fachowiec tak się zna na v6 to niech pokaże ci blokady na wałki ,koniecznie go dyskretnie nagrywaj. Tej v6 nie robimy bez blokad.

- - - Updated - - -

I zrób jak radzą Ci koledzy zabierz samochód do rzeczoznawcy PZM.
    Facet coś kręci i to ostro.
    Doskonale już wie co jest zj...e teraz chce minimalizować skutki.

- - - Updated - - -

- - - Updated - - -

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/26631-wymiana_rozrzadu_156_166_gtv_2_5_3_0_v6_24v.html
    tutaj masz cały PDF
    wydrukuj to i pokaż gamoniowi jak zapytasz go o blokady.
    Bo odpowiedz będzie pewnie w stylu.
    ,,Jakie blokady ten silnik robi się bez problemu na kreski / zrobione mazakiem/
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Popieram Piotrka z tym dyktafonem.
    Zabierz to auto stamtąd i tyle bo jeszcze gość zrobi jakąś "rzeźbę" i wyjdzie, że to twoja wina
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Nagryywaj chama. Nie ufaj mechanikom. NIGDY!
    Mam nadzieje ze masz jakies rachunki na wymiane rozrzadu. Jak zrobil Ci to na "gębe" to szkoda sie sądzić.

1. Jeżeli zerwał sie pasek to "Twój problem" gdyz to Ty dostarczyłęś mu części i on powie , że to Twoja wina.
    2. Jeżeli przestawił sie rozrząd to za pomoca rzeczoznawcy i rachunków od łapciucha może coś wskurasz. Jakieś swiatełko w tunelu sie swieci.
    3. JEżeli panewka poszla to sad powie, że auto zużyte, zmęczone z duzym przebiegiem. Kupione jako uzywane. Bez gwarancji. Nie serwisowane w ASO. I sprawe zamknie.
    Nie wiem co tu wiecej pisac. Chyab innych opcji nie masz. Sądzenie sie z tym lapciuchem bedzie trwac długo. BEdzi epewnie swoje kosztowac. Ja jeżeli stwierdza ze silnik zatarty szukal bym nowego silnika i tyle. Kupiles poprostu szrota jezeli panewka poszla itp.

A gazownik cwany, że Tobie kazał kręcić auto wysoko a nie sam albo jakiś jego robol tego nei robil. Pozamiatane masz. I tyle. Szukaj silnika.
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 14-03-2014 o 08:56
    [C

Użytkownik Pirat drogowy Avatar marian666666
    Auto
    166 2.5 V6

Domyślnie

prawdziwy Kamikaze : >

nie wiem ile dałeś za tego parcha

ale lecieć po zakupie zrobić rozrząd i LPG, a nie testując dziada kilka miesięcy to jest typowe podejście niestety, lecz bezsensowne

teraz jak masz uszkodzony silnik, to czeka Cie wydatek rzędu około 4-5 tys. zł, bez względu na to czy wymienisz silnik czy naprawisz swój

do tego LPG straci na wartości połowę ceny, jak i części użyte do rozrządu, gdyby auto poszło na złom

z udowodnieniem czegokolwiek tez będzie ciężko, że szok
    oczywiście auto trzeba zostawić w spokoju, nie dawać rozkręcać raczej nikomu, tylko osobie która będzie rzeczoznawcą czy coś tego typu, żeby od razu spisać usterki

nie znam się na tym, ale to pewnie trzeba dać auto do jakiegoś ASO czy coś, to znaczy tam, gdzie rzeczoznawca będzie miał notkę od kogoś autoryzowanego

faktury za rozrząd pewnie nie masz, a części sam zakupiłeś, więc ktoś kto zakładał może też powiedzieć, że te części były złej jakości, z niepewnego źródła - chyba że masz na nie rachunki, no to jeszcze jeszcze
    Ostatnio edytowane przez marian666666 ; 14-03-2014 o 10:17

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Natolin
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,5v6 24V 3.0v6 24V

Domyślnie

rozrzad wymieniałem dlatego ze nie wiem kiedy był on wymieniany i w jakim jest stanie. podczas testowania kilka miesiecy mógłby sie rozsypac. Na częsci mam fakture.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    Jak zrobil Ci to na "gębe" to szkoda sie sądzić
    Niekoniecznie
    W naszym pięknym kraju (zresztą nie tylko u nas) skuteczniejszy i szybszy od sądu jest Urząd Skarbowy. Najlepiej idź z dyktafonem w kieszeni i grzecznie poproś gościa o rachunek za rozrząd. Jak ci odmówi, albo karze dopłacić VAT, to masz dowód dla US. Jak ci wypisze rachunek, to masz podstawę dla rzeczoznawcy.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Pirat drogowy Avatar marian666666
    Auto
    166 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Niekoniecznie
    W naszym pięknym kraju (zresztą nie tylko u nas) skuteczniejszy i szybszy od sądu jest Urząd Skarbowy. Najlepiej idź z dyktafonem w kieszeni i grzecznie poproś gościa o rachunek za rozrząd. Jak ci odmówi, albo karze dopłacić VAT, to masz dowód dla US. Jak ci wypisze rachunek, to masz podstawę dla rzeczoznawcy.

No tak czy inaczej powiedzmy, że pasek strzelił, to winy zakładającego nie będzie.
    To musi być coś konkretnego i oby tak było żeby wina była do udowodnienia. No choćby
    na podstawie tego, że źle był ustawiony rozrząd, ale wszystko trzeba udowodnić.

Więc dasz w ręce tego mechanika, to załóżmy, że teraz ustawi dobrze rozrząd, gdy nie będziesz widział i po sprawie. Nie masz wtedy żadnego dowodu.

Zatem oddanie auta w ręce podejrzanego mechanika, to największy błąd, który może (nie musi) skończyć się na niczym.