Witam. Tak jak w temacie, poddałem auto chip tuningowi, zadziwiło mnie to że turbo już sie załącza od 1100 obr/min , moje pytanie, to czy napewno chip jest dobrze wykonany i czy nie szkodzi to na podzespoły ?? 1.9 120 km na 155 km.
Dziękuje z góry
Witam. Tak jak w temacie, poddałem auto chip tuningowi, zadziwiło mnie to że turbo już sie załącza od 1100 obr/min , moje pytanie, to czy napewno chip jest dobrze wykonany i czy nie szkodzi to na podzespoły ?? 1.9 120 km na 155 km.
Dziękuje z góry
Coś szybko te turbo się załącza... 1100rpm to prawie jak wolne obrotyCzy szkodzi to turbinie? Pewnie w jakimś stopniu tak, aczkolwiek nie jestem tego pewny do końca. Zdaje mi się, że powinna ona dmuchać dopiero przy około 2000-2500rpm. Nie miałem jeszcze "uturbionej" alfy, natomiast w innym aucie (dieslu) turbo własnie w takich granicach (coś około 2300rpm) dopiero się załączało i słychać było jak miło gwizda
![]()
Turbo pompuje bez przerwy. W autach ze stałą geometrią, po prostu max moment był koło 2000 obrotów i wydawało się, że dopiero turbo się załączało. W Jtdm gdzie jest zmienna geometria ten przyrost jest bardziej płynny![]()
Rozumiem ze mam sie nie przejmowac ? Bo poprostu teraz po podkreceniu ustawien te zalaczanie wczesne turbiny jest bardziej odczuwalne i wskaznik wczesniej sie podnosi ?Dodam ze odrazu zaslepilem egr i usunelem dpf i samochod dostal po tym wszystkim takiego kopa ze dla upewnienia pytam o ta turbine :-)
a zostawiasz czarną chmurę za sobą?
Zrób logi albo wstaw wykres z hamowni to ci powiemy coś więcej.
Raczej nie przesuwa się momentu niżej bo to źle wpływa na przeguby, dwumas itp
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
nie zostawiam czarnej chmury, silnik naprawde pięknie pracuje dużo płynniej sie jeżdzi, alfa jest dużo przyjemniejsza niż gdy miała 120 km.
Jak wskazówka turbo od 1100 obr. się podnosi do góry to normalne. Oczywiście nie jest to tożsame z tym, że auto rwie na maxa do przodu od 1100obr. bo takiego auta w dieslu na świecie nie ma.
O to mi chodzilo. Dziekuje wszystkim za pomoc