Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: [164] Uszkodzony włącznik świateł awaryjnych

Użytkownik Maniak resoraków Avatar edge66
    Auto
    164 Super, 2.0 T.Spark

Domyślnie [164] Uszkodzony włącznik świateł awaryjnych

Czy ktoś próbował naprawić ten przycisk od świateł awaryjnych? Po wciśnięciu go, światła przez chwilę migają prawidłowo, po pewnym czasie przestają działać, i za jakiś czas znów prawidłowo migają. Czasem bywa tak że nie mogę ich wyłączyć. Krótko mówiąc (pisząc) światła żyją swoim życiem

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    164 Q4

Domyślnie

Moze to byc wina przekażnika od swiateł awaryjnych. W skrzyneczce po lewej stronie od kierownicy sa w rzedzie 3 ten jest pierwszy od lewej. Spróbuj go jakos docisnac na jakis czas powinno pomóc.

zawigrze
    Gość

Domyślnie

Na 99% walnięty przekaźnik. U mnie wariował do tego stopnia, że kierunkowskaz czasem działał, później nie, potem znowu itd. Okazało się, że w przekaźniku jakieś luty poszły. 5 minut roboty u elektryka i po krzyku.

neron78
    Gość

Domyślnie

Witam. No niekoniecznie przekaznik. Ja mam identyczny problem ze swiatlami przeciwmgielnymi. Wlaczaja sie kiedy chca. Zeby bylo smieszniej od przednich i tylnych sa oddzielne przekazniki.Jak wlacze tyl i przod to identycznie sie wlanczaja i wylanczaja. 2 odrebne przekazniki!!! Wymienilem na nowe i.....Dalej to samo.Rece mi opadly. Ostatnio przestala sie klapka od wlewu otwierac.Wymienilem przekaznik i dupa. Na konsoli przycisk sie swieci jak naciskam.Ale zero reakcji. No coz.Elektronika BOSCH made i wspaniałe zachwalane GERMANY Ale wszystkie przypadki łączy jedno. KONSOLA Ciekawe....

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Bo to jest problem z climatroniciem który obsługuje wyżej wymienione elementy. U mnie też awaryjne zyją swoim życiem a mam drugi wyświetlacz. Przkaźnik też mam zmieniony bo nie miałem prawego kierunkowskazu. Po za tym bo demontażu i ponownym montażu konsoli awaryjne przez jakiś czas chodziły. A wymontowałem go dlatego, że zielona dioda w narożniku przycisku od świateł pozycyjnych nie chciała się wyłączyc, mimo, że światła na postoju włączone nie były.

No i jeszcze jedna prawidłowośc. Jak wyjme climatronic z tej "kieszeni" i trzyma on się w zasadzie na kablach to nie mam problemów z awaryjnymi. Coś gdzieś sie musi z przewodami pierdzielic i dlatego są takie jaja.
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

Auto
    164 Super, 2.0 T.Spark

Domyślnie

Odświeżę wątek, gdyż od jakiegoś czasu mam kolejny problem ze światłami awaryjnymi.
    Mianowicie włączają się one samoczynnie, czasem podczas jazdy wbrew mojej woli, albo wtedy kiedy auto stoi na parkingu. Miał ktoś taki problem? Gdzie szukać przyczyny? Może brakuje gdzieś masy? Zaglądałem do przekaźnika, wygląda jak nowy. Na ta chwilę muszę wyciągać przekaźnik na dłuższe postoje, żeby nie mrygały awaryjne.

a może odciąć przewód awaryjnych z wtyczki za panelem i podłączyć do niego jakiś niezależny włącznik? Kombinował ktoś z Was w tym kierunku?
    Ostatnio edytowane przez edge66 ; 17-11-2014 o 14:04

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

Miałem ten sam problem... winą jest taśma łącząca płytkę z przyciskami z płytką w panelu klimatronika. Musisz go rozebrać i poprawić zimne luty tych szarych taśm z kabelkami ... dość grube i zwykłą lutownicą dasz radę Przekaźnik to inaczej się psuje
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Auto
    164 Super, 2.0 T.Spark

Domyślnie

Już lutowałem, fakt pomogło, przy okazji wróciło podświetlenie górnego rzędu przycisków na panelu. Szkoda tylko, że na chwilę. Awaryjne po kilku dniach znów się włączały samoczynnie, a po około dwóch tyg. górne przyciski panela straciły podświetlenie - zaczęło przygasać i zapalać się.

Tymczasowo wypiąłem pin z wtyczki pod panelem (odłączyłem przewód sygnałowy pomiędzy przekaźnikiem a panelem z włącznikiem awaryjnych), co poskutkowało oczywiście utratą świateł awaryjnych. Wiem, że to nie jest długotrwałe rozwiązanie ale lepsze to niż wyjmowanie przekaźnika na czas postoju.

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

polutowałeś z obu stron? może wina jest w taśmie? zmienić ją to pikuś ... popatrz na ścieżki na płytce bo może tam się poodrywały przy lutach i zimne są?
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

Użytkownik Embrion
    Auto
    Honda

Domyślnie

Miał ktoś taki problem? Gdzie szukać przyczyny? Może brakuje gdzieś masy? Zaglądałem do przekaźnika, wygląda jak nowy. Na ta chwilę muszę wyciągać przekaźnik na dłuższe postoje, żeby nie mrygały awaryjne. ??JN0-360 brain dumps