Nie zgodzę się ale ok. nie będziemy się przepychać prawda. Ważne że wszyscy wiedzą o co chodziA jak by tego nie nazwać, ważne aby koledze przestało piszczeć
![]()
Nie zgodzę się ale ok. nie będziemy się przepychać prawda. Ważne że wszyscy wiedzą o co chodziA jak by tego nie nazwać, ważne aby koledze przestało piszczeć
![]()
Była ALFA ROMEO 166 2,4jtd
Jest ALFA ROMEO 166 3,0V6 FL http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...rafal0717.html
no normalnie mimośród daje się do góry, przytrzymuje gwoźdźiem / śrubokrętem czy czymś tam, następnie zakłada pasek wielorowkowy na wszystkie elementy, puszcza się mimośród i gotowe
i wszystko napięte i musi hulać
Ale ja napinam tak jak piszecie i wiem że tak jest poprawniewięc nie rozumiem.... Piszę o samym nazewnictwie rolki z mimośrodem. end
uuułaaa dzięki Panowie, się naczytałemza jakiś tydzień będę rozbierał przód(wysyłam soczewki do regeneracji) to wszystko wyczyszczę, sprawdzę łożysko na klimie i obejrzę sprzęgiełko na alternatorze, mam też już specjalny preparat do pasków klinowych. Zastanawia mnie jeszcze fakt, że po złożeniu wszystkiego do kupy przez 2 dni było ok. bez pisków, a później jakby się wszystko ułożyło i problem/piskanie powróciło. Ja naciągałem pasek w następujący sposób, zablokowałem napinacz, założyłem pasek, napiąłem go maxymalnie mimośrodem i odbezpieczyłem napinacz i to tyle. Dziś rano myślałem, że się zapadnę pod ziemię jak jechałem do pracy...
Zanim zaczniesz wszystko rozbierać, czyścić, wymieniać to mam dla ciebie takie zadanie na weekend:
wjedź na kanał, ściągnij osłonę dolną silnika, uruchom silnik i przyjrzyj się paskowi na linii rolka 'napinacza' tłumika drgań - rolka alternatora; jestem na 99% przekonany, że na tym króciutkim odcinku twoim oczom ukaże się widok biegnącego pod lekkim skosem paska, który jest przez ów napinacz w trakcie jego pracy, spychany na zewnątrz i pod lekkim ukosem wpada na rolkę alternatora;
owo przesuwanie się paska na rolce tłumika drgań powoduje pisk, który ustaje jak nasmarujesz pasek.
Rozwiązań problemu jest kilka, ale najpierw sprawdź, czy to to.
AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
Polcomtex.pl - usługi brukarskie
Słuszna uwaga, sprawdzę to może uda mi się jutro, dzięki
Tapnięte z SM-N9005
Ostatnio edytowane przez b-ski ; 21-03-2014 o 10:40
Też mam ten problem. Pojawił sie po wymianie alternatora na nowy. Wymieniłem na nowy continentala. Chodził cicho przez 3 dni - teraz znowu zaczyna świergotać. Po kapnięciu wodą cichnie, na moment. Chciałem wymieniać sprzęgiełko altka, ale mechanik mówi, że bez sensu. Nie wiem juz co z tym zrobic.
przeciez bylo milion razy ze pasek conti jest troche dluzszy i piszczy. zakladaj gates.
Dzisiaj się zrobiło ciepło i jak ręką odjął, cisza nawet przy odpalaniumusze na dniach to ogarnąć bo pewnie to tylko chwilowe.
Tapnięte z SM-N9005