Miałem turanzy w mito,na deszczu ok,szybsza jazda w zakrętach to ciągły pisk
wysłane z Xperia Tablet Z
Miałem turanzy w mito,na deszczu ok,szybsza jazda w zakrętach to ciągły pisk
wysłane z Xperia Tablet Z
Q2,K&N,BREMBO ORO,TAROX 114 CORSA,OZ ULTRALEGGERA 18',BRIDGESTONE POTENZA ADRENALIN,GOODRIDGE,SEBRING,BILSTEIN B14 PSS,MILLERS CFS
Odnośnie Pirelli P Zero Nero na takich własnie kupiłem GT ale 2 mają wyżarte boki i są wyząbkowane. Podobno to od Q2. Myślicie, że to możliwe? Założyłbym sobie te GT, ale się waham ciągle...
Zakładaj P7 cinturato zamiast P zero nero. Mam w 147 i to świetne opony.
Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a
Mam u siebie Potenze Adrenalin w rozmiarze 205/45R16 87W XL. Opony jeżdżą na aucie FWD o mocy circa 220KM i masie 1350kg.
Opona mało komfortowa bo ma BARDZO twardą ściankę boczną. W stosunku do zimowych Kumho 205/50R15 ma się wrażenie że gdyby na drodze leżała moneta to można by poczuć czy leży orłem czy reszką w górę
Głośność jak dla mnie akceptowana, ale nie jest ona dla decydującym czynnikiem.
Przyczepność na suchym świetna, ale musiałem trochę eksperymentować z ciśnieniem powietrza. Obecnie jeżdżę na 1,9 przód/1,7 tył lub 2,1/2,0 do toczenia się w korkach. Opona przewidywalna, auto jest nadsterowne. Wysoka precyzja prowadzenia, szczególnie przy szybkiej zmianie kierunku.
Na mokrym jest dobrze ale trzeba się pilnować. Opona robi to co się jej każe i wybacza mało błędów. Sprowokowana do poślizgu np próbą hamowania w środku zakrętu ustawi auto bokiem.
Generalnie te opony z racji konstrukcji stosunkowo późno tracą przyczepność, ale również samo przejście w poślizg jest szybkie. Jeśli kierowca nie będzie tego świadomy to na mokrym gdzie to zjawisko się potęguje może być BARDZO niemiło zaskoczony. W moim wypadku skończyło się to już 3 razy malowniczym spinem i zatrzymaniem w kierunku przeciwnym do tego w którym zmierzałem.
Innymi słowy: opona typowo do upalania.
Miałem obydwie Pirelki i napiszę tak - P7 to świetne opony do "normalnej" jazdy. W porównaniu do PZero są cichsze, bardziej komfortowe (ale max o 2%) zużywają się wolniej no i są tańsze. PZero to genialna przyczepność, genialne hamowanie i genialna precyzja prowadzenia. Opona POEZJA!!! Droga ale warta swojej ceny, zużywa się szybko ale jak ktoś będzie jeździł na innych oponach w taki sposób na jaki pozwala PZero to o ile wcześniej nie odda samochodu do kasacji to jego opony wyzioną ducha szybciej od Pirelek. Co do ząbkowania to może się zdarzyć ale przy luzach w zawieszeniu bądz źle ustawionej geometrii. Czy Q2 może mieć na to wpływ nie mam pojęcia.
Podsumuje je tak: P7 genialne do "grzecznej" jazdy. PZero genialne jeżeli lubisz trochę poszaleć. Ja polecam obydwie.
Czy indeks nośności ma tak naprawdę duże znaczenie? Czy rzeczywiście do 159 trzeba ładować oponki 98?? Mam na oku kilka oponek ale wszystkie są 94. Na zimowkach okazuje się ze tez mam 94, poprzedni właściciel tez na letnich miał 94 i nic się nie dzieje.
Wysłane z mojego FreeTAB 9000 IPS IC przy użyciu Tapatalka
przy 2,4 nawet bym się nad niczym innym nie zastanawiał...
masa to raz, a moc auta to dwa... to jest bezpieczeństwo i ja bym nie ryzykował
te z indeksem 94 raczej nie będą XL