FES - odczyt parametrów airbag

Mieszkooo

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V
Wiatm
143.jpg

Dzisiaj podpiąłem się pod sterownik poduszek i zaglądnąłem na PARAMETRY, troszkę się zdziwiłem gdy zobaczyłem wskazania.
Czy coś jest nie tak ? Głownie chodzi mi o to czy w razie "W" poduszki zadziałają.

Załączam zdj,

srs.png

P.S pasy nie były zapiete. Parametry, które wzbudziły mój niepokój to Kierowca, Pasażer, Pasy kierowcy i pasażera.

A na blacie masz pali się kontrolka błędu airbag-u? Jak nie to ma wszystko działać :)

Fakt, faktem kontrolka się nie pali. Ale auta nie mam od nowości, przeszłości też nie znam całej, więc takie rzeczy budzą mój niepokój. Tym bardziej, że są to systemy bezpieczeństwa.

a błędy są jakieś ? może podpiąłeś sie pod zły moduł, są dwa.

Przeczytaj jeszcze raz 1-szy post. I nie pisz o 2ch modułach do poduszek.

Mieszkooo nie masz się czym przejmować. Sterownik tak jest wykrywany i tyle. Rzeczy, które ze względu na różne opcje produkcyjne nie zamontowano w aucie są programowo wyłączane.

No ja wiem że są 2 możliwości połączenia , w jednym też mi cuda wychodziły, w drogim tak jak powinno,
najważniejsze żeby żadnych błędów nie było i testy działały no i nie świeciła się kontrolka poduszek

Błędów nie ma, testy poza kontrolka pasów i tylnymi poduszkami ( których nie mam) dają się wykonać. Byłem jeszcze w aucie i odpiąłem tą kosteczke od zapięcia psów, kontrolka zapięcia pasów zgasła, ale błędu poduszki żadnego nie wywaliło. Wiec pewnie w mojej wersji nie ma tych opcji.

Jeżeli chcesz wiedzieć czy masz poduszki, odłącz aku i zobacz czy u kierowcy w ogóle jest poducha czy też rezystor - jeżeli jest rezystor to masz gotową odpowiedz ;).

Jeżeli chcesz wiedzieć czy masz poduszki, odłącz aku i zobacz czy u kierowcy w ogóle jest poducha czy też rezystor - jeżeli jest rezystor to masz gotową odpowiedz ;).

Juz wcześniej przegrzebałem wszystkie poduszki, do których miałem dostep.Sa na swoim miejscu.
Tylko do foteli nie zagladalem. Ale jak sie dotyka fotela z boku to czuc, że jest poduszka ;p Chyba, ze ktos jest sprytniejszy...

Co znaczy, że są dwa moduły ?? Dzisiaj poszedłem z lapkiem do 147-mki mojej żonki, by popatrzeć co tam mi się uda odczytać przez FES. Mam dwa kabelki, oba od Viakena.. KKL z przełącznikiem i EML. Niektóre rzeczy dały się łączyć przez EML, niektóre przez KKL, ale ten ostatni na ustawieniu "airbag" nie chciał połączyć mi się z centralką poduszek i nie bardzo wiem czemu.. Alfa to 1,9 8v 115KM. Czy tam poza przełączeniem przełącznika na kabelku coś trzeba jeszcze robić ? Złącze jak rozumiem jest to samo co do silnika i całej reszty ?

Amortyzatory
Powrót