Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Temat: kopci na niebiesko , telepie po odpaleniu, bardzo głośno klekocze.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    156 jtd - kartofel ;)

Domyślnie kopci na niebiesko , telepie po odpaleniu, bardzo głośno klekocze.

JTD 105km Auto bardzo ciężko odpala, jak odpali okropnie klekocze, jakby chodził na 2 gary, strasznie nim rzuca, kopci na niebiesko z rury. Jak go delikatnie podgazuje tak do około 1100 obr/min już się nie telepie ale kopci dalej, puszcze gaz telepie dalej. objawy znikają po około minucie i zachowuje się jak zdrowy. Jeżeli go zgaszę jak się jeszcze dobrze nie rozgrzeje i za kilka chwil odpalę problem się powtarza, na rozgrzanym problemu brak. Sprawa zaczęła się już jakiś czas temu ale z każdym dniem jest coraz gorzej. Komp nie pokazuję żadnych błędów poza EGR który jest zaślepiony. podejrzewam wtryski jak myślicie?

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 156 sportwagon 1,9 JTD 2001

Domyślnie

Dobrze myślisz następnym objawem będzie że nie odpali już wcale. Moja dopiero co została odratowana na warsztacie u Darka 2116 . Dwa wtryski regenerowane i śmiga jak nigdy wcześniej . Dla pewności zrób sobie test przelewowy

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    156 jtd - kartofel ;)

Domyślnie

też miałeś takie objawy? bo w tym wszystkim nie pasuje mi ten niebieski dym z wydechu...

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    156 1.9 jtd 16v 150 km sportwagon

Domyślnie

Zrób próbę i będziesz miał pewność. Niedawno ktoś już pisał o podobnych problemach (chyba na pierwszej stornie nawet jest temat) i wyszło, że to wtryski. Im szybciej to ogarniesz tym mniej rzeczy może się dopsuć..

aha i jak regenerować to wszystkie wtryski na raz. Z doświadczeń innych wiem, że jak jeden nowy dasz to za chwilę siadają pozostałe więc z regenerowaniem jednego czy dwóch może być podobnie.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    156 jtd - kartofel ;)

Domyślnie

mam możliwość zakupu używek sprawdzonych na stole probierczym za 400zł to dużo mnie niż regeneracja 4szt. ale pytanie, czy można do wersji 105km założyć wtryski od wersji 115km? różnią się końcówką w numerze.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    156 1.9 jtd 16v 150 km sportwagon

Domyślnie

Kolego, a probe zrobiles? Abys nie wlozyl niepotrzebnie kasy. Poszukaj tego tematu tam masz m.in. jak i czym zrobic test.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    156 jtd - kartofel ;)

Domyślnie

Próbe zrobię jutro rano- dzisiaj do 22 jestem w pracy niestety. a tak przy okazji na zapas w razie jakby faktycznie trzeba było wtryskiwacz wymieniać ma ktoś jakąś sprawdzoną metodę na wyjęcie wtrysków bez specjalnego przyrządu?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    156 jtd - kartofel ;)

Domyślnie

Proba przelewowa wyszla tak ze na odpalonyn przez minute motorze braklo mi pojemnika dla kazdego wtrysku ktore mialy po 150ml czyli wychodzi ze leja wszystkie i to bardzo. Wyciagnalem je co poszlo o dziwo bardzo latwo i teraz czekam do piatku az dojda uzywki podobno z potwierdzeniem sprawdzenia ich na stole probierczym i zakwalifikowania jako w 100% sprawne.
    Zastanawia mnie jeszcze tylko ten niebieski dym po odpaleniu -czego to moze byc skutek? Dzisiaj jak odpalil to ledwo co jechal ,dusil sie dlawil i szarpanko bylo.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał demonobiker Zobacz post
    czy można do wersji 105km założyć wtryski od wersji 115km?
    Nie można włożyć z słabszej wersji do mocniejszej wtrysków, gdyż troche się różnią. Silnik może odpale, ale będzie bez mocy.

Niebieski dym i związana z tym nieróna praca silnika to usterka układu wtryskowego. Często niebieski dym kojarzy się z niespalanym olejem, lecz w przypadku jtd kolor taki skutkuje zazwyczaj lejącymi/kropelkującymi wtryskiwaczami.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    156 jtd - kartofel ;)

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Nie można włożyć z słabszej wersji do mocniejszej wtrysków, gdyż troche się różnią. Silnik może odpale, ale będzie bez mocy.

Niebieski dym i związana z tym nieróna praca silnika to usterka układu wtryskowego. Często niebieski dym kojarzy się z niespalanym olejem, lecz w przypadku jtd kolor taki skutkuje zazwyczaj lejącymi/kropelkującymi wtryskiwaczami.
    Mam nadzieję że sie nie mylisz i faktycznie sprawa zakończy się na podmiance wtrysków, niedługo się okaże