Odłączyłem 50 minut temu kompletnie zasilanie instalacji. Poczekam jeszcze i zobaczę jak zapali. Z tym, że pamiętam, że odpinałem już LPi ale tylko sam przekaźnik chyba. No nic, zobaczymy! ;-)
Dodano po 4 minutes:
Na początku kwietnia jak co miesiąc jadę do Wawy. Po powrocie, zdemontuję wtryskiwacze LPG i je zregeneruję tak dla spokojności. Kupię oringi i zrobię ;-)
Dodano po 13 minutes:
Kurczę, pomału zaczynam wierzyć, że to wtryskiwacze gazowe broją.
Po odpięciu zasilania instalacji LPi zapaliłem silnik z oporem aby opróżnić kolektor z resztek gazu i zapaliłem po ponad godzinie gdzie przeważnie były już problemy z uruchamianiem i zapalił od strzału od kopa
Bond 007 Wypnij z + klemy akumulatora zasilanie istalacji LPi oraz złącze komputera gazowego (czarna podłużna wtyczka na górze komputera gazowego) zapal silnik i zaraz go wyłącz. Odpal o 3 godzinach i będziesz znał objawy.
Teraz czekam 3/h i zapalę go ponownie.
Ostatnio edytowane przez ArturR_1975 ; 25-03-2014 o 13:37 Powód: Dodano
Instalacja wypięta, tylko czy całe ciśnienie z wtrysków LPI ujdzie przez 3h, ja będę jeździł na pb przez kilka dni...
Mam winowajcę poniekąd.
Dwie godziny stania z wypiętą instalacją i Alfa zapaliła od strzału!! gdzie normalnie się męczyłem z uruchommieniem silnika. Oczywiście rano będę na 100% pewny.
Teraz albo wtryskiwacze albo sama instalacja broi.
Lpg było już wielokrotnie podejrzewane, ale właściwie zostało wykluczone, bo kłopoty były też na odłączonej instalacji -patrz posty nr 61,68,69.
Ale zawsze warto jeszcze raz sprawdzić dla pewności.
Co do prxekaźnika to jst OK, bo logika pracy wentylatora jest tak zaprogramowana, że działa tylko na włączonym silniku.
Ze schematu blokowego wynika, że można wtryskiwacze odłączyć pomimo gazu w butli. Oną są za regulatorem ciśnienia więc gaz nie będzie mi się ulatniał non-toper tylko to co zostało w wężykach pomiędzy regulatorem "2" a wtryskiwaczami "3". Czy się nie mylę??
![]()
Dokładnie, wtryskiwacze można wypiąć, gaz ucieknie tylko z wężyków
Dzięki Bond. Jutro zabieram się za wymianę oringów w wtryskiwaczach. Jak ci odpaliła Alfa?? z wypiętym zasilaniem.
Odpalałem przed chwilą - zapaliła od tyka , zobaczymy co alfica powie po nocy, ja u siebie wymieniłem jeszcze dysze + komplet oringów (12 sztuk - po 4 na wtryskiwacz), bo były jak by powiedzieć "zepsute"