Strona 6 z 18 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 174

Temat: Giulietta vs. Focus

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Imć
    Mieszka w
    WJ
    Auto
    Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    Ja uwielbiam Foczkę bo fajnie trzyma się drogi i podoba mi się jej wygląd, a kosztami które wyżej wymieniłem zamiata pod dywan całą konkurencję z Golfem włącznie, pokażcie mi drugie tak bezawaryjne auto.
    Octavia z silnikiem 1.9 TDI albo 1.6 MPI. Nie takie przebiegi to to robi...

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Ja kupuję samochód podobnie jak szukałem kobiety - miała mnie złapać za serducho i koniec .
    Amen!

edito: dla mnie europejskim wzorem praktycznosci ktory sie ladnie zbiera to Octavia RS. Ale bym sobie jej niz kupil, bo mi sie nie podoba. Choc do wozenia dzieciakow, bagazu przy przyspieszeniu w okolicach 6s sie nada.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Jabolek
    Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto
    AR Giulietta (SAVALI) 2.0 TCT 215KM 405 Nm

Domyślnie

co ten ford tak czesto przeglady robi? ladnie zdziera

Giulietta:
    Pierwszy przeglad 30k i potem co 30k
    klocki wymienialem po sportowej jezdzie dopiero po 75k przod i 85k tyl

Dodano po 2 minutes:

jjokocha:
    1. Mercedes z FWD? Może Ciebie kręci... Mnie MB w ogóle, a FWD to wstyd kupować
    2. Ta decha jest właśnie genialna. To jest auto "usportowione" (bo nie sportowe), więc tu nie ma być pierdyliarda guzików, bo kierowca skupia się na prowadzeniu, a nie na obsłudze tabletu 20", jak w Tesli...

cysio:
    Ja kupuję samochód podobnie jak szukałem kobiety - miała mnie złapać za serducho i koniec . Nie rozdawałem każdej ankiety do wypełnienia, żeby ustalić, która jest lepsza. Tobie się podoba Focus i OK, każdy ma inne kryteria wyboru samochodu.

kasztelan:
    10-letni czyli Focus I? Jakie to jest BRZYDKIE! No offence, ale wolałbym Golfa V.
    Radosuaf - chyba zostalismy jedyni na forum co kochaja alfy

Dodano po 4 minutes:

Alfaholicy wszystkich krajow laczmy sie! bo szpiedzy atakuja... haha mamy was
    Ostatnio edytowane przez Jabolek ; 25-03-2014 o 14:06 Powód: Dodano

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Raziel
    Auto
    wkrótce Giulietta

Domyślnie

To może jeszcze ja dołożę do dyskusji innego konkurenta dla Julki. Co sądzicie o nowej Mazdzie 3? Czy wizualnie nie jest obecnie najładniejszym hatchbackiem? Silniki - wolnossące, ale tym samym mniej awaryjne. Ponoć trochę głośne, ale Julka też nie jest najlepiej wyciszona.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Giulietta jest dobrym kompaktem, Focus zresztą też. Są tą porównywalne auta i jak każdy model mają swoje mocniejsze i słabsze strony. Wersja ST Focusa jest bardziej zadziorna niż QV w Giulietcie, to fakt. Za to Alfa ma zdecydowanie dynamiczniejsze podstawowe odmiany, 1.4 Turbo 120 Km jeździ bardzo przyjemnie, czego nie można napiasać ani o 1.0 ecoboost czy 1.6 125KM. MA i 1.6 ecoboost to tak porównywalne samochody, że o wyborze konkretnej marki powinno decydować zamiłowanie do danego stylu motoryzacji. Większość kupujących oczywiście wybierze Forda ale miłośnicy włoskiej marki nie powinni sie zastanawiać i brać Alfę. Jeśli ktoś robi inaczej bo 1.6 ma mniejszą turbodziurę albo jest lepiej wyciszony to jego sprawa ale ja nie będę mu przyklaskiwał. I chyba trudno, by na tym forum ktoś taki się znalazł, chyba że sam jest właścicielem Forda.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

Cytat Napisał Raziel Zobacz post
    To może jeszcze ja dołożę do dyskusji innego konkurenta dla Julki. Co sądzicie o nowej Mazdzie 3? Czy wizualnie nie jest obecnie najładniejszym hatchbackiem? Silniki - wolnossące, ale tym samym mniej awaryjne. Ponoć trochę głośne, ale Julka też nie jest najlepiej wyciszona.
    nie wiem jak nowa 3 ale poprzednia miała podobnie do giulietty niewygodne fotele, króciutkie siedzisko, i podobna pozycja za kierownicą czyli "krzesło w kuchni" ....

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Dołączył w 2007 ale konto wcześniejsze skasowali

Domyślnie

Odczucia z systemu Start and Stop po dzisiejszej jeździe.
    System w Focusie działa tak, że silnik odpala momentalnie po dotknięciu pedału sprzęgła. Można dość energicznie i bardzo szybko ruszyć z miejsca gdy silnik jest zgaszony. System działa błyskawicznie i uruchomienie ponowne silnika jest nie odczuwalne. System można wyłączyć, niestety po wyłączeniu stacyjki nie pamięta poprzednich ustawień, tzn. czy był wyłączony czy nie. Bardzo rzadko włącza się na klimie, działa w zakresie temperatur zewnętrznych od 0-30 stopni C.

System w Giuliecie jest wolnieszy, działa z opóźnieniem, sprzęgło trzeba wcisnąć do pewnej pozycji, dopiero następuje uruchomienie silnika, trwa to ułamki sekundy, ale jest to odczuwalne i drażniące. Myślę, że z czasem przy spokojnej jeździe można się przyzwyczaić, przy energicznym ruszaniu z miejsca, trzeba mieć to na uwadze. System włącza się bardzo często, praktycznie zawsze (u mnie nowe aku), nawet na klimie. Fajne jest to, że pamięta ustawienia poprzednie po wyłączeniu stacyjki. Można wyłączyć bo to przeszkadza i to na plus Giulietty, w Focusie jest to w ogóle nie odczuwalne.

Dodano po 9 minutes:

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    No to teraz przekonaj mnie, że nową Giuliettę warto kupić. Za 110 tysięcy wyjeżdżam nowym ST z salonu. Za kolejne 2 tysiące mam 300-konnego hatchbacka, który o dziwo bardzo dzielnie radzi sobie z przeniesieniem tej mocy na asfalt, a zużycie paliwa nie przekracza średnio 11/100. Julka QV to wydatek podobny, a utratę na wartości będzie miała większą, niż ST. Ktoś tu przespał pewien etap w motoryzacji... ale to nie pierwszy raz u pana Sergio się zdarza.
    Dodam:
    Focus 1,6 Ecoboost pod produkcję (16 alu, klima dwustrefowa, podgrzewana szyba, fotele, lusterka, czujniki parkowania, itd) - 67tys + ewentualnie 3tys za wersję kombi co daje już całkiem niezłą gablotę.
    Giulietta 1,4TB 120KM Distincitve (wyposażenie porównywalne) po dobrych rabatach, myślę że jakieś 74-75tys.
    Ostatnio edytowane przez cysio ; 25-03-2014 o 23:17 Powód: Dodano

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

I dobrze ze Alfa droższa bo każdy ph by nią jeździł.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Sorry, ale porównywanie ceny Focusa i Alfy jest jak porównywanie ceny Hyundai Genesis i Porsche Boxster... Mimo wszystko jeszcze marka ma jakąś wartość, w przeciwieństwie do Forda, który był, jest i będzie tylko Fordem.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    koło koła
    Auto
    emty

Domyślnie

Sorry, ale porównywanie ceny Focusa i Alfy jest jak porównywanie ceny Hyundai Genesis i Porsche Boxster... Mimo wszystko jeszcze marka ma jakąś wartość, w przeciwieństwie do Forda, który był, jest i będzie tylko Fordem.
    być może taka pycha wiąże rączki włoskim kolegom i dlatego właśnie zrobili takie niealfowskie toczydło, i jeśli będzie tak dalej to alfa zniknie bo klientowi już nie wystarczy ładna bryła zewnętrzna, potrzeba sie bardziej postarać, bo na giuliettcie daleko nie zjadą ...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

jjokocha, ale jeśli zrobią alfowską Alfę to:
    a/ będzie głośna (patrz: 4C)
    b/ nie będzie przestronna (patrz: 4C)
    c/ nie będzie ekonomiczna (patrz: 4C)

I tak Ci się nie spodoba .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS