Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: żeby usunąć skrzypienie przedniego zawieszenia ...

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie żeby usunąć skrzypienie przedniego zawieszenia ...

Pisze dla tych którym przeszkadza skrzypienie zawieszenia przedniego w alfie.Ja rozwiązałem problem i mam cisze.U mnie były dwa takie miejsca.Standard wahacze górne.Sposób nieco radykalny,trzeba uciąć śruby mocujące te wahacze do nadwozia.Oczywiście wcześniej kupujemy nowe o odpowiedniej twardości/wytrzymałości.Ja kupiłem 8.8 ,długość chyba 18cm,radze zmierzyć jednak.Przy montażu wkładamy śruby nowe ODWROTNIE ,gwint ma być przy sprężynie.Plusem takiej operacji jest to że w razie pózniejszej wymiany wahacza jest to proste bo nie ruszamy calego zespołu ze sprężyną i amorem.No teraz najważniejsze, wypychamy tuleje met.gum. rozkładamy .Do wyciśniecia doskonale nadaje sie ściągacz do sworzni,taki na śrube z korpusem.Wkładamy go pomiędzy tuleje i rozpychamy.I teraz zaleznie jak nam zacznie wychodzić czasem ta metalowa tuleja(grzybek) albo całość.Jeżeli całość to srodek trzeba wycisnąć na imadle.Pózniej wszystko smarujemy ja użyłem wazeliny technicznej i montujemy na miejsce.
    Metalowe tuleje(grzybki) dobrze jest wstepnie wcisnąc na imadle ale recznie też wejdą tyle że nie do konca.Do włożenia tulei to 2/3 można wcisnąć rękami reszte docisnąć śrubą tą do mocowania wahacza albo dokupic dlugą ponad 20cm specyjalnie na tą okazje.No i ze strony wahaczy górnych mamy już cisze.
    Teraz zacząłem słyszeć skrzypienie z prawej str.zwłaszcza na rondzie kiedy nadwozie sie pochyla.To było mocowanie drążka stabilizatora.Trzeba odkrecic oba koła i łączniki stabilizatora ale tylko te przy drążku.Łącznik trzeba przy odkrecaniu kontrować imbusem(na koncu gwintu jest otwór albo przy gumie z tyłu chwycić kluczem rowerowym takim cienkim ,zależ kto jaki typ ma ,ja miałem każdy z innej parafii) bo bedzie krecił sie caly sworzen a nie tylko nakrętka.Auto najlepiej na koziołki.Drążek można o kilka mm przesuwać w mocowaniu.Do siebie i od siebie.Dojście do mocowania troche kiepskie najlepsza jest oliwiarka z dozownikiem na 20cm dł. i do tego giętkim wystarczy nakapać oleju w szczeline po obu str.mocowania.Wiem że lepszy silikonowy ale w akcie desperacji popełnilem czyn olejem i już.Na koniec skrecamy łączniki i cieszymy sie ciszą podczas jazdy.
    Całość nie jest skomplikowana ,najciężej jest uciąć śruby ale wystarczy mała piła za 10zł taka z brzeszczotem 15cm doskonale tam sie mieści.Za to cisza podczas jazdy bezcenna i do tego łatwy demontaż wahaczy górnych po tej operacji w razie wymiany.

Użytkownik Świeżak Avatar kotlin
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 8V 2002r

Domyślnie

Jakby wrzucić kilka fotek to może warto by przenieść do "Zrób to sam"?? Dzięki za porady

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ozzzi
    Mieszka w
    Modliborzyce/Janów Lubelski. LJA
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2000 Była, Teraz Alfa Romeo 156 1.8TS Sportwagon FL, Opel Astra G OPC

Domyślnie

Odkryłeś ameryke

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Żeby psiknąć smarem w tuleje nie trzeba ich wcale demontować. Poza tym szkoda śrub (40zł sztuka). Już lepiej poczekać aż przyjdzie czas wymiany, zdemontować po Bożemu wahacz i nowy zamontować już łbem śruby w stronę nadkola.

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Psiknąć to "se" można ,też tak robiłem ale nic nie dało.Jeżeli guma trze w srodku to żaden smar tam nie dojdzie.Psikasz po krawędziach a wazeliną techniczną wszystko w środku wysmarujesz i to musi płynnie chodzić nie ma bata .Śruby kupiłem w specyjalnym sklepie który ma swoją produkcje śrub i nakrętek itp. ,koszt z nakrętkami samokontrującymi i podkładkami ok.10zl .Przejechałem na tym 600km .

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

a,że tak zapytam.To obcinanie śrub co ma na celu?Wymieniłem już sporo tych wahaczy i jeszcze nic nie obcinałem.Jeśli chciałeś skrócić czas demontażu wahacza to wiedz,że to cięcie najprawdopodobniej zajęło Ci więcej czasy niż odkręcenie i odchylenie amora.Poza tym jeśli gumy na stabilizatorze kwiczą to niebawem będą do wymiany;-),Wtedy do smarowania użyj smaru od wulkanizatora,będziesz miał spokój na kopę czasu.Tak czy owak,plus dla Ciebie za dobre chęci;-)

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Nie zgodze sie ,jak masz dobrą piłę to 20 min i po śrubie z przerwami na łyk piwka.A z tego co czytam o skrzypieniu w alfie to ja bym nawet nowy komplet przesmarował a nie liczył że jak kupie drogie to na lata bedzie cisza.Fakt jest taki że jak ktoś chce miec cicho to bez smarowania nie da rady w tym modelu.A czy wybierze mój przykład czy pogłosni radio to już wolny wybór .Dla mnie to bylo troche obciachowe żeby takie ładne auto skrzypiało na zakrętach a szczególnie jak wiozę pasażera.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

to 20 min i po śrubie
    no właśnie,dlatego napisałem,że odchylenie amora trwa krócej....

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał jankes1979 Zobacz post
    no właśnie,dlatego napisałem,że odchylenie amora trwa krócej....
    Też bym tak powiedział. A przynajmniej porównywalne. I bez barbarzyńskich metod

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

kolego a ile ci ta cała operacja zajęła czasu bo ja raz w roku rozbieram przednie wahacze i smaruje tuleje i zajmuje mi to około 2 godzin na cały przód i zrobiłem już na tym sposobie ponad 50 000 km przez 3 lata.
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.