To lecimy dalej.
Trochę tych autek juz przeżyłem ale niektóre trudno porównac do mojej 147 bo trochę inna epoka, lub segment,więc nie wymieniam, no może z wyjątkiem np Bravo HGT 2,0 20v,1996r.
Sportowo nastawiony kompakt, badzo ładny wg mnie ale średnio wykonany i spasowany. Szybszy, pieknie brzmiący rzędowy pięciocylindrowy silniczek Lanci, zamykało toto budzik chociaż był solidnie wyskalowanyAle zawieszenie i całą reszta juz ustepuje Alfie.
Skoda Fabia 1,9 Sdi 2002r. (służbowa) żenada, szkoda pisać bo po roku uzytkowania nie widziałem w tym aucie plusów.
Pugi Partner 2,0 HDi, 2002r, (służbowy) lubiłem to autko ale trudno je porównać. Mega pakowne, łatwe w prowadzeniu, dynamiczne, kiepsko wykonane.
Pora na najnowsze porównanie, może trudne dla Alfy bo młodsze generacyjnie auto, ale w sumie to segment popularnych dupowozów.:
Pugi 308 SW 1,6 HDi 110KM. 2010r. (służbowy)
Uzbrojony w nowsze gadżety: Szkalny dach, USB, Bluetoth, asystent parkowania ale....po pierwszych chwilach podniecenia, oddaje pokłon Alfie.
Niedużo ale jednak, słabiej wykonany i gorsze materiały, stylistycznie wnętrze naśladuje wnętrze Alf, zegary w tubach, chromowane obwódki, identyczne nawiewy, centralny wyświetlacz pomiędzy tubami...ale to wszystko jakieś...nie takie
Poza tym słabiej się prowadzi i głośniej tłumi nierówności niz 147.
Silnik jest OK, bo Pugowskie HDi to naprawdę dobre silniki, ale nie odpycha się tak jak Alfka, kwesta wagi.
Próbowałem namówić szefa na zakup służbowej Alfy, powiedział "czy aby nie przesadzam" czyżby wiedział że Alfa to jednak klasa Premium?
Alfa to jednak virus, nie spodziewałem się dopóki go nie złapałem![]()