Sprawdzales komputerowo geometrie kol?
Sprawdzales komputerowo geometrie kol?
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Bylem w 3 lub 4 miejscach ostatnio robil to GANINEX KATOWICE w SKODZIE. Wydruki mam niby wszystko pasuje.
Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla
Opony w jakim sa stanie?
Jak ciezko utrzymac kierownice to przyczyna moze lezec w maglownicy... ale jak rzuca tylem to tylko geometria albo zla opona.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Szczerze mówiąc ... założenie laserów i ustawienie zbieżności według ich wskazań nie daje w efekcie dobrze prowadzącego się auta.
Sam to przerabiałem w 166 a tam zawias to plątanina drążków. Jedyny zakład który ogarnął dobrze mi 166 to Czesław Duda w Katowicach na Ochojcu.
Tam wjeżdżasz - jest stała dobra ekipa. Zakładają sprzęcior i od razu Ci mówią co było z autem nie tak. Raz przy mnie jeden gości wjechał pozakładali i głupie uśmieszki ( oczywiście przyciągnięty z rzeszy pastuch albo awdi a6 ) Gościu pyta co jest ? a auto było mocno przestawione. Chłopy tak zrobiły że pomimo że auto strzelone i nie trzymało wymiarów jeździło prosto.
kolejny przykład - wymieniałem znajomemu końcówki drążków / drążki kierownicze w e46 + tulejka dyfra.
Jadę do serwisu ustawiają na leserki ( widzę przez okno jak majstrują - wszystkie okienka na zielono ) - jazda próbna i auto ściąga. Regulują drugi raz dalej auto ściąga. Trzecia i czwarta regulacja odbyła się na zasadzie prób i błędów tzn regulacja - próba - regulacja - próba i tak aż auto zaczęło jechać prosto. Oczywiście nie miało to nic wspólnego z tym co pokazywały lasery.
Podsumowując - do geometrii trzeba doświadczonego gościa. Na maszynie i laserach są wartości dla nowego samochodu z 0 przebiegiem.
kolega słusznie dodał :
jaki oponki i jakie felgi ? im szersza opona tym ciężej utrzymać auto na naszych polskich drogach. A na 19 przypuszczam że juz dość mocno trzeba walczyć z kołem kierownicy na koleinach.
Ostatnio edytowane przez pampik ; 28-03-2014 o 11:19
opony maja po 3mm czyli ledwo na 1 sezon maki Pirelli. Maglownica bez luzow oraz nowe koncowki drazka.
Dodano po 3 minutes:
tak tak felgi to Ti 19" opony 235/40 R19 stan na max 1 sezon. na 16" i 17" nic sie nie dzialo
Ostatnio edytowane przez GoNiuS ; 28-03-2014 o 12:52 Powód: Dodano
wymien oponyja w poprzedniej 159 miałem na tyle troche słabsze opony ( troche - na ogranicznikach ) i tez mi zaczynała "dupka" uciekac na łukach.
A wymienic 235/40/r19 troche szerpnie![]()
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Tomku mowisz o tych plywajacych ? wymienialem lewa tylnia zwrotnice i wiem o co chodzi ale w ani 1 luzu nie bylo.
mi dupa latala jak po zimie(teraz) sie okazalo ze dwie felgi z tylu sa krzywe...
Felgi krzywe i na nierownosciach dupa ucieka i podskakuje ? 1 jest lekko krzywa z lewej a czuc jak by ucieka prawy tyl.