Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Temat: [serie1] opony

Użytkownik Maniak resoraków Avatar dobryalf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    giulietta serie 1 1,4TB MultiAir 16v 170KMTCT Excl

Cool [serie1] opony

Koledzy! Po przeglądzie wyszukiwarką NASZEGO FORUM, pojawia się pytanko, jakie opony kupić? Już choćby marka zaczyna być problemem w stylu kompromis cena - opowieści katalogowe. Napisałem opowieści a nie dane, bo producenci lubią koloryzować. Może coś napiszecie co by tu kupić w 17' lub 16' letnie i zimowe. Nie ukrywam że interesują mnie zimowe , bo kupuję autko z letnimi. Teraz ruszyły przeceny na zimówkach i można parę stówek! urwać z rachunku.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MY2014 1.4 MultiAir TCT

Domyślnie

Cytat Napisał dobryalf Zobacz post
    Koledzy! Po przeglądzie wyszukiwarką NASZEGO FORUM, pojawia się pytanko, jakie opony kupić? Już choćby marka zaczyna być problemem w stylu kompromis cena - opowieści katalogowe. Napisałem opowieści a nie dane, bo producenci lubią koloryzować. Może coś napiszecie co by tu kupić w 17' lub 16' letnie i zimowe. Nie ukrywam że interesują mnie zimowe , bo kupuję autko z letnimi. Teraz ruszyły przeceny na zimówkach i można parę stówek! urwać z rachunku.
    Witam
    Ja kupiłem Bridgestone Blizzak LM32 225/45 R17. Na razie stoją w piwnicy i czekają na sezon zimowy. Letnie mam fabrycznie zamontowane Bridgestone Touranza - jeździ się bardzo fajnie, chodziaż w drugim aucie mam Uniroyal rain sport 2 i na mokrej nawierzchni wydaje mi się że lepiej trzymają.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomasz159
    Mieszka w
    Polska Legionowo
    Auto
    Alfa Romeo 159, 1.9 JTDm, 16V, 150km, 2008, Distinctive

Domyślnie

Najlepiej nowe !!!

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB Multiair

Domyślnie

Mam taką zasadę, że impregnaty do drewna i opony zimowe - to wyłącznie fińskie. Dlatego kupiłem 16"
    Nokian WR D3. Generalnie rewelacyjne opony, szczególnie na świeżym śniegu i przy błocie pośniegowym. Na autostradzie wyprzedza się zaśnieżonym pasem całe kolumny aut jadących powoli pasem odśnieżonym. Mają jedną sporą wadę, miękkie ścianki, przez co auto bardziej przechyla się na zakrętach. Właśnie widzę, że na znanym sklepie internetowym chodzą po 312 zł, ja dałem dwa sezony temu o 100 więcej.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Nokian to dobry pomysł ale gdzie jest produkowany? Nie koniecznie biurowiec jest tam gdzie fabryka.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał gpmars Zobacz post
    Mam taką zasadę, że impregnaty do drewna i opony zimowe - to wyłącznie fińskie. Dlatego kupiłem 16"
    Nokian WR D3. Generalnie rewelacyjne opony, szczególnie na świeżym śniegu i przy błocie pośniegowym. Na autostradzie wyprzedza się zaśnieżonym pasem całe kolumny aut jadących powoli pasem odśnieżonym. Mają jedną sporą wadę, miękkie ścianki, przez co auto bardziej przechyla się na zakrętach. Właśnie widzę, że na znanym sklepie internetowym chodzą po 312 zł, ja dałem dwa sezony temu o 100 więcej.
    Ja miałem kiedyś w 147 chyba Pirelli specjalne na rynek skandynawski (niestety, nie pamiętam modelu) - w kopnym śniegu super, ale na asfalcie takie sobie, no i niknęły dosłownie w oczach - więc jeśli ktoś mieszka w puszczy, to OK, ale jeśli jeździ po kopnym śniegu 3 razy w roku, to lepsze chyba inne zimówki.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Już były wątki zarówno o oponach letnich jak i zimowych - na przyszłość użyj funkcji szukaj, poczytaj sobie jest dużo opinii a potem pytaj w wątkach które już istnieją.

W Julce mamy zimówki 225/45/R17 Continental ContiWinterContact TS850 - auto przez zimę zrobiło tylko 2000km, ale opony jak na razie wspaniałe - kleiły się do drogi w każdych warunkach - nigdy na czymś podobnym nie jeździłem - oczywiście to praktycznie opcja najdroższa - komplet z założeniem kosztował blisko 2800zł, ale warto. W 159 za to mam Nokiany WR A3 215/55R16 XL (made in Finland, żeby nie było wątpliwości, bo są też Rosyjskie) - przejchałem 2 sezony (ok15000-20000km) - miała być wysoka półka opon, a okazały się po prostu słabe - od nowości w każdych warunkach tracę przyczepność przy przyspieszaniu. Zdecydowanie nie polecam. Ludzie są natomiast zadowoleni z WR D3, a kumpel ma WR G2 i też jest zadowolony - obie mają bardziej zimowy bieżnik (na oko taki bardziej terenowy).

Co do letnich to w Julce mamy Continentale ContiSportContact 3, ale na nich tylko przejechałem z salonu do warsztatu zmienić opony na zimowe, więc nie mam żadnych swoich opinii jeszcze, choć czytałem że ludzie bardzo wysoko oceniają te opony. W 159 teraz jeżdżę na Michelinach Primacy HP 225/50R17 - fajne oponki, takie na 4,5. Wcześniej miałem Bridgestony Potenza RE50A, ale to jeszcze na 16" felgach, i były dobre, choć szału nie było.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Już były wątki zarówno o oponach letnich jak i zimowych - na przyszłość użyj funkcji szukaj, poczytaj sobie jest dużo opinii a potem pytaj w wątkach które już istnieją.
    Dla użytkowników Giulietta ? Warto sprawdzić zanim się coś napisze to dobra reguła.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał dobryalf Zobacz post
    Dla użytkowników Giulietta ? Warto sprawdzić zanim się coś napisze to dobra reguła.
    Napisałem Ci o zimówkach w Julce (=Giulietta, może nie kumasz tego?), a Ty jeszcze mi zwracasz uwagę że mam sprawdzać zanim coś napiszę? Spoko że poświęciłem Ci swój czas odpisując chyba dość obszernie na Twojego posta.
    Dodatkowo napisałem Ci o doświadczeniach ze 159, dzięki temu wiesz np. żeby nie pchać się w Nokiany WR A3, które wg mnie są do niczego w 159, więc pewnie też nie wiele lepiej będzie w Julce. A może staram się być zbyt uczynny, mogę nic nie pisać, kup jakieś chu..stwo i później przeklinaj wybór.

Zresztą nawet gdybym opisywał tu doświadczenia z całkiem innych samochodów z podobnymi rozmiarowo oponami to mógłbyś takie opinie też pod uwagę, zachowanie aut podobnej klasy aż tak się od siebie nie różni na tych samych oponach.

A tak naprawdę to powinienem był Ci tylko odpisać żebyś użył funkcji szukaj na forum lub na goglach i tam pytał, bo zakładając kolejny wątek o oponach zaśmiecasz tylko forum.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 01-04-2014 o 20:57

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Giuliettę odbieram w maju i stąd moja ciekawość, inne modele nie specjalnie mnie interesują. Natomiast Twoja (epsonix) opinia jest interesująca jeśli chodzi o opony - dziękuję. Natomiast moje odczucia co do tego forum, jakby napisać... młodzieżowe. Jak widzisz na temat Giulietta i opony jest cienko i wsparcie o inne modele wydaje się konieczne, tylko wtedy warto wejść na forum UK i zostaje pytanie czy różnica w modelach nie zaciemnia wyboru. Niestety we włoskim języku niewiele rozumiem bo tam byłoby może znacznie więcej. Nie podkręcam atmosfery i pozdrawiam.
    ps. wskazanie na Conti jest cenne i pewnie je zamówię.