Witam! Czy ktoś z was uporał się już z tymi poduszkami? Mam problem z tą pierwszą przy skrzyni,mój mechanik co prawda coś tam dobrał ale są za twarde strasznie trzęsie autemmoże komuś udało się przeskoczyć ten temat.
Witam! Czy ktoś z was uporał się już z tymi poduszkami? Mam problem z tą pierwszą przy skrzyni,mój mechanik co prawda coś tam dobrał ale są za twarde strasznie trzęsie autemmoże komuś udało się przeskoczyć ten temat.
Jakieś namiary na tę firmę z Olkusza? Czy to może jest to:?
http://poliuretany.olkusz.pl
Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl
Poszperałem w necie i znalazłem gościa który coś kombinował z tulejami od audi
http://www.alfapower.nu/viewthread.p...=31658&page=12
znalazłem je na allegro
http://allegro.pl/silentblok-wahacza...010901714.html
grubość 80mm
średnica wewnętrzna 12mm
średnica zewnętrzna 65mm
Jak myślicie podeszły by? Czy ma ktoś może wymiar oryginalnej tulei?
Witam ponownie wszystkich!
Udało mi się zakupić dwie belki wraz z tulejkami. Zamieszczam tutaj wszystkie wymiary i foty. Niestety jedna z tuleja była lekko nadtopiona i postanowiłem ją lekko zawulkanizować gumą. Nie była pęknięta ale lekko nadtopiona co widać na zdjęciu. Szkoda, że nie zrobiłem fotki wcześniej to było by widać dokładnie jak wygląda tulejka. Zamocowana była poprzez 4 "mosty gumowe" z zewnętrzną otoczką. Ogólnie są to tulejki niepełne z lekkimi nacięciami i myślę, że dorobienie to nie taka prosta sprawa. Obie są rożnej średnicy. Zamocowania metalowe te zawulkanizowane wraz z tulejami nie są sztywne i można nimi śmiało manewrować góra, dół. Sam się dziwiłem, że te gumy to takie delikatne amortyzatory.
Ta guma na zdjęciu, która jest czysta ma średnicę 70 mm i gruba jest na 35 mm. Do tego jeszcze dochodzi około 1 cm gumy do tego metalowego zamocowania.
Natomiast ta guma z drugiej strony tj. wulkanizowana ma średnicę 59 mm i również gruba jest na 35 mm. Ta natomiast nie ma kołnierza.
Belka tylnego mostu posiada tulejki o średnicy 65 mm i grubości 30 mm. W szerszym miejscu ma natomiast 45 mm. Otwór na śrubę o średnicy 14 mm.
Poniżej zamieściłem foty. Mam nadzieje, że komuś pomogłem, choć zdaje sobie sprawę, że temat nie jest prosty do przeskoczenia.
![]()
Wielki dzięki sebidrobi nareszcie jakieś konkretymożna wiedzieć gdzie udało ci się zakupić i za jaką cenę?
Witaj, szczerze mówiąc mam ten sam objaw.. tzn. jak włączę pierwszy bieg i ruszę gwałtownie to puka z po środku podłogi.,, dziwny stuk w podłogę, przyspieszam i hamuje.…jak szarpię autem tzn.. dodaje gazu .PUKNIĘCIE .puszczam..dodaje gazu PUKNIĘCIE puszczam
----------------------------------------------miałeś tak samo.
Przeguby powymienianie z każdej jednej strony zewnętrzne od strony koła i wewnętrzne, wahacze górne, dolne, łączniki stabilizatora, końcówki drążków kierowniczych, drążki kierownicze, gumy stabilizatora, wszystkie 3 poduchy wymienione (silnika, skrzyni i środkowa) nie wiem jak to jest w sportwagonie, a gdzie kupiłeś belki wraz w tulejkami jaka cena. Pozdrawiam
Kupiłem je na allegro za kwotę 500 zł. Co do objawów to wygląda to tak. Kiedy jadąc gwałtownie dodaje gazu słychać stukot z pod spodu auta gdzieś w okolicach mostu. Przy zmianie biegów to samo. Przy puszczeniu gazu i dodaniu to samo. W sumie mam tak od początku kiedy kupiłem alfę, ale myślę że domyślnie tak być nie może.
Mój mechanik powiedział, że to jest przyczyną, ale obawiam się, że nie tylko. Te gumy są delikatne i przy diagnozie wyglądają na uszkodzone (szczególne jak są brudne to widać takie prześwity i może wydawać się, że są one porozrywane). U siebie jeszcze ich nie wymieniłem, więc nie dam sobie głowy urwać że to one są przyczyną. W tym tygodniu jadę na trzęsawkę i myślę, że wtedy ustalę co dokładnie może być przyczyną tego stukotu.
Dam znać niebawem.
To, ze tuleje są niepełne, według mnie nie oznacza, że zastosowanie pełnych zamienników pogorszy sytuację. Gdzieś (zdaje się, ze na alfaowner) czytałem, że ktoś miał problemy z głuchym stukiem podczas zasprzęglania i stwierdził, że to wina tylnego mostu, który na oryginalnych gumach dostawał takiego momentu, że się obracał wzdłuż osi wału. Dorobili mu takie "nasadki" z poliuretanu, które wkładało się w tuleje i wypełniały puste przestrzenie w oryginalnej gumie i problem ustał.
Dlatego myślę, że skoro kolega sebidrobi posiada przynajmniej jeden wolny komplet, to najlepiej będzie wysłać go do jakichś specjalistów od gumy (rozsądni wydają się ci z Olkusza) i niech spróbują coś dorobić.
Mi niestety nie uśmiecha się trzymać miesiąc samochodu na lewarku, żeby im te elementy wysłać.
Pozdrawiam
Witam, teź mam problem ze "stukającym mostem/wałem" przy zmianie biegów. Udało się Wam wyeliminować te stuki?
Czytałem gdzieś na forum audi, że gość polecał zalać te poduszki poliuretanowym klejem do szyb. Który wypełniał te prześwity. Po wyschnięciu spełnia swoją rolę znakomicie. Twierdził że stosuje sie taką metodę w sportach motorowych....