+1 Tomku![]()
Spoko, jeśli niektórzy z Was szukali żony na samochód to ja nie mam pytań, to działa w drugą stronę - laska pyta Cię o auto to niech spada na drzewo blachara, znam taką jedną która w pierwszym zestawie ma pytań ma to o zarobkach. Poza tym niektórzy nie potrzebują przedłużać sobie samochodem, a częściej ludzie jeżdżący byle parchem dbają o niego bardziej niż cała reszta, daleko szukać nie trzeba więc już nie dorabiajcie ideologii że ktoś jeżdżący AR jest jakiś wyjątkowy co spotyka się coraz częściej i coraz częściej wstyd mi za to że też jeżdżę Alfą bo zaczyna się wpisywać między stereotypy BMW, Golfa III itp.
Szczerze powiem ze laska co pyta jakim autem po nią podjade to niech lepiej taksę zamawia![]()
Szkoda zawracać sobie głowę kobietą, która w początkowych momentach rozmowy pyta o samochód. Panowie, którzy muszą podrywać panny na auto to też przykry widok
Wysłane z mojego lenovo A820 przy użyciu Tapatalka
Ale się wszyscy spinacie...
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Ja się nie spinam, odpowiadam po prostu na głupie tłumaczenia że niby Giulietta jest lepsza od Focusa czy innego Golfa, a odpowiedź zawsze będzie że nie jest.
Temat na czasie, wlasnie mialem okazje podrozowac Focusem Ecobost 1,6 czy jak mu tam. W przypadku zawieszenia zarowno Focus jak i Giulietta prezentuja podobny poziom dla mnie te dwa kompakty pod wzgledem zawieszenia z przednio napedowych aut najbardziej przypadaja mi do gustu i sa moim zdaniem najlepsze na rynku. Chodzi o to , ze oba auta maja bardzo dobrze zakrojony kompromis pomiedzy sportowym charakterem a komfortem podrozowania a przede wszystkim nie ma tak zwanego efektu nurkowania (nienawidze tego - Stilo mialo ta przypadlosc) co w mniejszym badz wiekszym stopniu mozna spotkac w samochodach VAG'a. Alfa troche lepiej wgryza sie w asfalt przy dodaniu gazu w zakrecie Focus troche wychodzi przez przod ale wydaje mi sie , ze jest to "wina" szerokich opon Alfy 225. Te same opony daja plusa Focusowi bo faktycznie w fordzie jest ciszej przy szybkiej jezdzie. Silnik MA 170KM w trybie dynamik jest dynamiczniejszy od Ecobosta i wydaje mi sie , ze jest bardziej elastyczny , Alfa szybciej wyrywa do przodu przy potrzebie szybkiego manewru w Fordzie wiaze sie to z tym , ze trzeba redukowac bieg. Spalanie w Fordzie mi wyszlo 9,5 litra na 100 przy jezdzie dynamicznej aczkolwiek nie szalenczej. W Alfie na dzien dzisiejszy przy przebiegu 2 tys km jest o ok litra wiecej w trybie dynamik. Dla porownania w moim Abarthcie zszedlem przy spokojnej jezdzie do spalania na poziomie 6,7 litra na 100 ale wiadomo Punto jest nieco lzejsze i ma wyzszy przebieg (50tys.). Alfa przy spokojnej jezdzie zszedlem na normalu do 7,5 litra. Wszystko w trasie rzecz jasna. Wydaje mi sie , ze w Alfie z biegiem czasu i kilometrow spalanie nieco sie zmniejszy gdyz w Punto mialem podobna sytuacje przy przebiegu 9 tys km nie moglem pokonac granicy 7,4 litra na 100. uwazam ,ze to dobry wynik. W Fordzie min spalania nie sprawdzalem. Dzwiek silnika jest plusem dla Alfy przy przyspieszaniu w trybie dynamik silnik chodzi bardziej gardlowo , dzwiek jest glebszy natomiast w Focusie dzwiek jest bardziej plaski. Wnetrze Focusa faktycznie ma dobre materialy aczkolwiek jako calosc w Giuliettcie mam przyjemniejsze odczucia mimo iz jestem swiadomy , ze w niektorych miejscach materialy sa przecietnej jakosci. Przede wszystkim sa pewne rzeczy jak pokretla dmuchawy czy panel szczotkowanego aluminium , ktore dla mnie dodaja uroku i sa bardzo solidne.W Fordzie natomiast jest to wszystko utrzymane na jednym dobrym poziomie.Uklad kierowniczy Alfy przekazuje wiecej informacji o nawierzchni po jakiej sie aktualnie jedzie i to mnie niesamowicie kreci w Focusie jest bardziej stlumiony przez co troszeczke bezplciowy. W kwesti miejsca nigdy nie zwracam na to uwagi, chyba , ze mi tego miejsca brakuje , w Giulietcie z tylu siedzi mi sie wporzadku mam 180 cm wzrostu nie widze problemu poprostu byc moze Focus jest pod tym wzgledem lepszy ponadto z przodu pozycja za kierownica Giulietty jest dla mnie w sam raz. W Fordzie siedzi sie chyba troche wyzej co mi sie akurat nie podoba - w moim Punto siedzi sie jak na stolku i szlag mnie trafia.Z drugiej strony napewno plus dla Forda za wiekszy zakres regulacji kierownicy. Swiatla ma lepsze Giulietta i to duzo lepsze. Jechalem Focusem sumarycznie 926 KM z czego 300 km w nocy i Giulietta ma moim zdaniem lepsze swiatla. Wielki plus za personalizacje DNA dla Alfy uwazam ,ze jest to gadzet bardzo pozyteczny.Uczucie predkosci w Alfie jest bardzo znikome. W Fordzie lepiej sie czuje predkosc, w Alfie jak jade 140 km /h to wydaje mis sie , ze jade 90, nie wiem czy to jest plus czy minus. Focus jest napewno autem , ktory trafi do szerszej rzeszy odbiorcow przede wszystkim za to , ze jego charakterystyka , cala kompozycja samochodu (wnetrze diesign , silnik czy zawieszenie jako calosc) jest bardziej pospolity i byc moze uniwersalny. Dla mnie zas troche lepszym pojazdem jest jednak Giulietta, poniewaz bardziej pasuje pod moje preferencje i to wlasnie ja bym wybral gdybym mial aktualnie 85 tys na wywalenie na auto.
Ostatnio edytowane przez fan ; 03-04-2014 o 21:46
Bardzo fajnie to ująłeś, podoba mi się twoja recenzja.
Nie zgodzę się, jest odwrotnie, po pierwsze takie moje odczucia, a po drugie, Focus lżejszy, 1,6 kontra 1,4, 270Nm kontra 250Nm na D. Focus zbiera się od 1900obr/min a Giulietta od 2250obr/min.
No błagam nie mów mi, że 1,4 jest bardziej elastyczny od 1,6, pojemność robi swoje.
Zaraz zaczniemy porównywać 1,4TB 120KM z 1.0 Ecoboost 125KM (3 cylindry!).
Zdecydowanie TAK.
Ostatnio edytowane przez cysio ; 03-04-2014 o 21:57
Kwestia wielkosci silnika to jedno natomiast parametry silnika Forda wcale tak nie odstaja od 1,4 MA, jeszcze trzeba brac pod uwage skrzynie biegow. Celowo nie porownywalem , poniewaz Alfa ma TCT a Focus ma reczna i nie wiem czy w ogole da sie to porownac miarodajnie. W kwestii obrotow ja na obrotomierzu bardzo rzadko mam mniej niz 2500 obr. uwazam , ze zbyt niskie obroty (a 1900 sa zbyt niskimi obrotami) sa szkodliwe dla silnika i skrzyni biegow. Alfa w Automacie robi takie dziwne bzdety ,ze nagle jedzie sie na piatce 60 km/h i wtedy faktycznie jest ponizej 2000 - natomiast ja tak nie jezdze. Dlatego akurat przy stylu jazdy jakim ja preferuje nawet spokojnym to ze Ecobost ciagnie od 1900 w ogole nie rzutuje. Natomiast od 2500 obr w gore , ze tak sie wyraze wydaje mi sie , ze Alfa jednak radzi sobie lepiej chociaz tak jak pisze ciezko to porownac. W TCT szybciej zmienie biegi nawet jesli robie to lewarkiem i obroty mniej spadaja. Ale nie ma pomiarow to w sumie nie powinno byc dyskusji.