Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Nieprzyjemny zapach z nawiewów

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

Dzięki za rady.Będę próbował dalej tak jak radzicie . Na pewno dam znać jeśli jakiś z tych sposobów w końcu poskutkuje

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Witam ponownie. Po dalszej walce z uporczywym aktorem z klimatyzacji rozkładam ręce... Próbowałem wszystkiego wszelakich specyfików różnych "psikaczy",które dawały efekty średnio na 2-3 dni i znowu wszystko wracało do normy. Już po wielu nieudanych próbach olałem sprawe, bo brakowało mi już sił do tej klimatyzacji , aż do dzisiaj. Włączyłem klime na maksa i zostawiłem na ponad 10 minut. Wracając do auta zauważyłem, że nie skrapla się woda z parownika ... I tutaj proszę was o radę czy to może być przyczyną mojego problemu ? Jeśli tak to co teraz czy poradzę sobie sam z moimi skromnymi umiejętnościami mechanicznymi ? Czy oddać auto do serwisu tylko pytanie ile mnie za to skasują. Liczę na waszą pomoc . Pozdrawiam serdecznie.

Dodano po 2 minutes:

Aktorem - smrodem * przepraszam za błąd
    Ostatnio edytowane przez franke992 ; 04-04-2014 o 14:12 Powód: Dodano

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Jedź do porządnego serwisu Klimy sam nic nie zdziałasz, aha koledzy ozonowanie to nie jest odgrzybianie i dla tego śmierdzi. Nie odgrzybiona Klima wydziela zapach zgniłych jabłek.

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

W moim przypadku bardziej przypomina zapach starej mokrej szmaty, a najlepsze jest to, że nie śmierdzi za każdym razem tylko od czasu do czasu. Tak czy owak wizyta w serwisie mnie nie ominie ...

Sleyer 3 może byś mi doradził jakiś dobry serwis, bo też jestem z częstochowy z góry dzięki
    Ostatnio edytowane przez franke992 ; 04-04-2014 o 16:59

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał franke992 Zobacz post

Sleyer 3 może byś mi doradził jakiś dobry serwis, bo też jestem z częstochowy z góry dzięki
    Jedyny według mnie pożądny serwis Klimy jest na głównej nie pamiętam adresu, zaraz na początku na przeciwko sklepu z CB i antenami TV na placu mają komis. Zawsze u nich robię i płacę tylko tyle ile się wcześniej umówiłem, znają się na rzeczy, ale nie wiem czy o tej porze roku nie będzie się trzeba tel. umówić.

http://czestochowa.cylex.pl/firmy/ma...-10528700.html
    Tu masz link

Cytat Napisał franke992 Zobacz post

Jedyny według mnie pożądny serwis Klimy jest na głównej nie pamiętam adresu, zaraz na początku na przeciwko sklepu z CB i antenami TV na placu mają komis. Zawsze u nich robię i płacę tylko tyle ile się wcześniej umówiłem, znają się na rzeczy, ale nie wiem czy o tej porze roku nie będzie się trzeba tel. umówić.

http://czestochowa.cylex.pl/firmy/ma...-10528700.html
    Tu masz link

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Wielkie dzieki za pomoc. Pozdrawiam mam nadzieje, że uda mi sie w końcu pozbyć ten smród

Użytkownik Ogier Avatar Snu
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Jest Giullietta 1.4 MA Była 147 1.6 TS

Domyślnie

Nie widzę, żeby ktoś to poruszył, ale skoro piszesz, że Ci płyn chłodniczy też ucieka, to może poszukaj w tym kierunku, smród z nawiewu i zaparowane szyby... sprawdź jeszcze czy nie masz mokro pod dywanikami

Użytkownik Rowerzysta Avatar koniu031
    Mieszka w
    Września
    Auto
    Alfa 156 2,4 20v 175km

Domyślnie

Witam ja jakiś czas temu tez walczyłem ze szmatą z klimy... moj sposób jeszcze z Poprzedniego auta:
    -środek wurth do czyszczenia parowników (nie pianka)
    - środek liqui moly taka mała bombka do odgrzybiania klimy

Demontuje filtr kabinowy rozkładam pod nim folie i psikam tym wurthem po parowniku żeby zmyć z niego ewentualny syf. Potem nowy filtr wszystko skręcam przewietrzam klime i następnie bombka z liqui moly według instrukcji.

Najczęściej nieprzyjemny zapach jest powodowany przez parownik a bardziej tym co na nim osiada... ozony i inne żeczy nie są wstanie wykurzyć tego.... a wszelkie pianki ładnie pachną przez tydzien a potem chyba one same zaczynają śmierdzieć... Ale i tak trzeba sprawdzić czy coś innego nie powoduje przykrego zapachu wycieki itd... w firmowym aucie mieliśmy już nieświeżą mysz pod podszybiem i to dopiero waliło
    ''...a my lubimy jak pachnie lubimy ją czuć, my lubimy wąchać etyliny smród...''

Użytkownik Rowerzysta Avatar mc007
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    159 1.9 q-tronic

Domyślnie

Cytat Napisał koniu031 Zobacz post

Demontuje filtr kabinowy rozkładam pod nim folie i psikam tym wurthem po parowniku żeby zmyć z niego ewentualny syf. Potem nowy filtr wszystko skręcam przewietrzam klime i następnie bombka....

czyli parownik jest za filtrem kabinowym?
    Pryskając tam oczyści się parownik?

Sent from my Lumia 925 using Tapatalk
    147 1.9 jtd 2011-2018
    159 1.9 jtdm q-tronic 2018-??

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Witam ponownie, wczoraj byłem na odgrzybianiu klimatyzacji i wymianie filtra w serwisie. Tego samego dnia i dzisiaj z rana wszystko było dobrze, lecz wieczorem jak wsiadałem do auta po pracy i przekręcając kluczyk na zapłon znowu poczułem delikatny smród który po kilku sekundach ustał. Jadąc dalej do domu wyłączając klime w połowie drogi i zamykając obieg zaśmierdziało delikatnie jakby coś zgniło i po chwili ustało. Teraz sie zastanawiam czy to po prostu musi się wszystko ustabilizować wywietrzyć i bedzie okej czy po prostu za kilka dni znowu będzie mi waliło starą szmatą . Prosze Was o pomoc bo już nie wiem jak sie do tego zabrać . Pozdrawiam! Przemek.