Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 67

Temat: Zaczynam mieć dość Alfy...

Kosiar
    Gość

Domyślnie

tylko powiedzcie mi jak to jest że u mnie alfa 3 lata śmigała super tylko wymiany olejów i filtrów i raz problemy z zawieszeniem były a tak zawsze wszystko ładnie , a teraz od listopada sypie sie wszystko od drobnych plastików po usterki elektryki wytułmaczy mi to ktoś? bo mnie już to wykańcza że pójdę rano do garażu i zaś coś na desce rozdzielczej się zaświeci i nie zgaśnie

gardlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kosiar
    tylko powiedzcie mi jak to jest że u mnie alfa 3 lata śmigała super tylko wymiany olejów i filtrów i raz problemy z zawieszeniem były a tak zawsze wszystko ładnie , a teraz od listopada sypie sie wszystko od drobnych plastików po usterki elektryki wytułmaczy mi to ktoś? bo mnie już to wykańcza że pójdę rano do garażu i zaś coś na desce rozdzielczej się zaświeci i nie zgaśnie
    a to akurat proste kupiłeś w miare dobry sprzęt, wytłukłeś go przez trzy lata na polskich drogach i przyszedł czas na wymiany. U mnie sprawa wyglądała odwrotnie, na początku wymiany a teraz śmiga w miarę bezproblemowo.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Niestety drodzy koledzy, eksploatacja auta czy to jest alfa, audi czy merc, kosztuje swoje.
    Pokaże wam ile ja wydałem na moja Ale.
    W większości są to reczy czysto eksploatacyjne które chciał nie chcial wymieniać trzeba na bierząco, do tego doszło troszke estetyki i robi się całkiem okrągła sumka.
    Napewno jeśli było by to auto z tego samego wieku tej samej klasy lecz innej marki nie wydał bym mniej.
    Dla przykładu: mój wujek za siłownik otwierania klapki od wlewu paliwa w mercedesie C klasy z 2002 roku zapłacił 450 zł :| takie pieniądze sie płaci jak nie ma sie poloneza.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Mikluszowice
    Auto
    Była Alfa Romeo 146 2.0 TS, jest Fiat Bravo II Sport

Domyślnie

Tak to już jest z kupnem samochodu. Ja podejrzewam, że swojego to albo zajeżdże albo sobie zostawie na rekonesansik po mieście na niedzielne popołudnia... Prawda jest taka, że nikt mi nie uwierzy ile serca i kasy(!!!) wpakowałem w Alficzkę. A tak z innej beczki tata niedawno zakupił 147 w dieselku. Rocznik 2001, przebieg uwaga- 92.000 km! Autko oczywiście od handlarza( na początku się zarzekał, że nie jest ale jak podjechał wysłużonym Fordem Galaxy z hakiem i antenką CB na dachu to już wszystko było jasne ) Autko po sprawdzeniu na stacji diagnostycznej idealne. Po odciskach na przedniej szybie od nawigacji wydusiliśmy od typa, że przez 3 miesiące zrobił nią ponad 15 tyś- ktoś mógłby się przestraszyć ale nas umocniło to w przekonaniu, że skoro tyle nachlastał to autko spisywało sie bez zarzutu( tym bardziej, że miał inne auta). Po sprawdzeniu na kompuie wyszło, że przebieg jest autentyczny Także nam się udało. Dla porównania znajomy też kupił 147 1.9 jtd, też 2001 r., przebieg ponoć 120.000 km a na kompie wyszło, że na ostatnim przeglądzie ktory mial miejsce dwa lata temu zarejstrowany był przebieg 235.000 km. A ile ktoś zrobil przez te dwa lata tego nikt nie wie...Pozdrawiam
    " Alfa Romeo (...) to styl życia, niezwykle oryginalny sposób pojmowania pojazdu silnikowego. Coś, czego nie da się zdefiniować.”- bez komentarza.

krzysiek-lex
    Gość

Domyślnie

ja kupiłem swoją jak miała przebiegu 140 tyś km, wiem bo sam sprowadzałem i kupowałem bezpośrednio od właściciela. zrobiłem około 20 tyś i już musiałem wymienić: rozrząd (bez wariatora bo jest ok), wysprzęglik, wahacze przednie dolne, olej, filtr oleju i kabinowy. Poza tym jeszce nadprogramowo przedni zderzak wraz z halogenami-spotkanie ze zwierzątkiem na trasie, całe szczeście że nie musiałem malować bo kupiłem w kolorze a chłodnice udało sie skleić. Musze jeszcze wymienić tarcze hamulcowe wraz z klockami i dokupić pamera pod silnik bo nie mam. Przydałoby sie jeszcze pomalować 2-3 elementy bo sa rysy jak sie parkuje pod blokiem Ale reasumując: drożej wyszłoby mnie utrzumanie np. paska z rego samego roku, same zawieszenie byłoby droższe, na wiosne chce sprzedać autko, kupujący powinien byc zadowolony bo jak coś robie to dla siebie a nie tylko po to żeby opchnąć no i będe szukał też alfy tyle że w kombi kolor najlepiej czarny, diselek no i automat jak się da. Nie interesują mnie komentarze typu to się sypie, sam sprawdze a poza tym baaardzo chce pojeździć automatem...

Gabor
    Gość

Domyślnie

Stary... masz dziewięcioletnie auto, którym wcześniej jeździł ktoś zupełnie inny i tak naprawdę nie wiesz dokładnie jak jeździł. Takie narzekanie mnie trochę śmieszy, bo kupując auto tak leciwe trzeba się liczyć z różnorakimi wymianami. Ot, trafił Ci się niezbyt zadbany dziewięcioletni egzemplarz.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    164 QV 24V '93, 164 Super TB '96, 166 2.5V6 '98, 155 2.0TS 16v '96

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo
    U mnie tez pare rzeczy do zrobienia. Chcesz wieczne auto? Zapomnij o wszystkim co zostało wyprodukowane powyżej 95 roku. Co widac też i po niemieckich samochodach. A jak chcesz małopalącego ropniaka w miare oryginalnego, a nie samochód firmy która produkowała czołgi które rozjeżdżały naszych w 39 to polecam Citroena Xantię 1.9SD. Widze, że kumplowi nieźle śmiga, a pali tyle co nic. Remont silnika kosztuje grosze. No ale się już nie polansujesz tak jak Alfą. Chociaż jakbym miał brac Xantię to pewnie 3 litrową V6. No i był silnik 2.1TD z XMa, ale nie wiem jak się spisuje.
    Silnik 2.1TD z XMa rewelka Mialy go tez Pugi 605.
    Mialem kiedys Xantie 1.9TD Break (dodane tylko turbo do SD).... do dzisiaj zaluje ze sprzedalem
    Pakowne super wygodne kombi, w miescie palilo 8litrow max. Jakosc materialow i wykonania na wysokim poziomie. No i to boskie zawieszenie
    Polecam po za alfa na niedziele oczywiscie
    Mam na imię Jacek... i jestem alfaholikiem...
    Powrót do Busso.... w najfajniejszym opakowaniu...

RUDA
    Gość

Domyślnie

Kupujac auto uzywane jakiejkolwiek marki trzeba sie liczyc z wydatkami zwiazanymi z wiekiem i wykesploatowaniem niestety.
    Jak faktycznie zechcesz zmienic na inne - polecam rekonensans ile kosztuja relatywnie czesci w tych markach.
    Bella nie jest zlosliwa, ale domaga sie tego na co zasluguje kazda poczciwina w pewnym wieku. Porownaj koszty serwisowe niemieckich aut - mysle ze sie lepiej poczujesz
    W 147 czujnik doładowania turbiny 350 z wymiana a w VV golfie 2 razy wiecej

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Pozbycie sie teraz tego auta wydaje mi sie najgorszym co teraz móglbys zrobic - chyba, ze sprawilbys sobie cos zdecydowanie mlodszego. A tak co bys nie kupil to bedziesz mial powtorke z rozrywki. Nalezy miec nadzieje, ze najwieksze wydatki masz juz za soba. Na pocieszenie powiem Ci, ze bylem w podobnej sytuacji (ale nie z Alfa tylko z Oplem). Mialem juz dosyc tego auta, ale wpompowalem w nie juz tyle kasy, ze glupota by bylo sie go pozbyc. Przez 1,5 roku byla to studnia bez dna, ale juz ostatni rok byl zaskakujaco dobry - tylko jakies drobne usterki. Takze glowa do gory!

Gabor
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał pafka
    Pozbycie sie teraz tego auta wydaje mi sie najgorszym co teraz móglbys zrobic - chyba, ze sprawilbys sobie cos zdecydowanie mlodszego. A tak co bys nie kupil to bedziesz mial powtorke z rozrywki. Nalezy miec nadzieje, ze najwieksze wydatki masz juz za soba. Na pocieszenie powiem Ci, ze bylem w podobnej sytuacji (ale nie z Alfa tylko z Oplem). Mialem juz dosyc tego auta, ale wpompowalem w nie juz tyle kasy, ze glupota by bylo sie go pozbyc. Przez 1,5 roku byla to studnia bez dna, ale juz ostatni rok byl zaskakujaco dobry - tylko jakies drobne usterki. Takze glowa do gory!
    Chyba, że jakiegoś leszcza znajdziesz albo okaże się, że Twoją Alfą poginał jakiś kanclerz, czy inny papież i opchniesz ją na jakiejś aukcji dla kolekcjonerów