Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Temat: Dwumas Valeo a sprawa Chipa

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Temat się niestety nie zakończył.

Oddałem auto do Dream Car w Sosnowcu, skąd skrzynia miała trafić do BCS gdzie miała być naprawiona. w BCS wymieniono komplet łożysk, piastę przesuwną oraz synchronizator 3. biegu. Następnie Dream Car z Sosnowca montował skrzynię ponownie w aucie. W trakcie tej operacji poprosiłem Dream Car by porównali stan obu dwumasów, skontaktowali się ze mną i wtedy byśmy podjęli decyzję który dwumas zakładamy, przy okazji polecili mi by wymienić uszczelniacz wału (nie wymieniałem go ostatnim razem). Zdecydowano o pozostawieniu nowego dwumasu, mechanicy stwierdzili że jest w wiele lepszym stanie niż stary i zgodziłem się. Po odebraniu auta okazało się, że podczas składania Alfy powrotnie, uszkodzono łożysko koła. Mechanik tłumaczył, że istniało takie ryzyko podczas tego typu operacji a szef zapewniał, że faktycznie tak się dziać mogło i koszt łożyska to koło 50zł. Poprosiłem go by poszukał zaraz ile takie łożysko kosztuje i niby znalazł jakieś za 150zł. Jak później sam sprawdziłem najtańsze jakie można dostać to koszt 300zł, ale to tam jeszcze pół biedy. W aucie terkocze od około 30km/h koło, ale łożysko już zamówiłem. Jak się okazało dzisiaj gdy auto postało w garażu - wyciek oleju pod autem. wcześniej oczywiście nic takiego miejsca nie miało. Podejrzewam, że coś nie tak z uszczelniaczem zostało zrobione i cieknie, a olej raczej czarny wiec pewnie silnikowy. Jutro telefon do Dream Car, dam im się najpierw wypowiedzieć w tym temacie, ale dołuje mnie ten wyciek strasznie......

W temacie skrzyni, BCS wykonał świetną robotę. Skrzynia chodzi cichutko, zarówno 6 i 5 bieg - bajka.

Może i temat wątku inny, ale przy okazji jak już o wszystkim wspomniałem. Co sądzicie o tym uszkodzeniu łożyska i na temat tego wycieku?
    Ostatnio edytowane przez Randall ; 01-10-2013 o 21:23

Użytkownik Alfa i Omega Avatar b0b3k
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 2.4jtdm | była 147 1.9jtd

Domyślnie

a co to ten dream car? robiles tam juz kiedys? bo ja 1 slysze

Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Byłem tam pierwszy raz, a skierowano mnie tam z BCS bo BCS skrzyń nie wyciąga. Aktualnie Dream prosi by auto odstawić z powrotem by sprawdzić co jest nie tak, poinformowałem o sprawie także BCS i Ci zaraz będą dzwonić i wyjaśniać w Dream Car sprawe dlaczego w ogóle doszło do uszkodzenia łożyska i co jest z tym wyciekiem.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Randall Zobacz post
    Byłem tam pierwszy raz, a skierowano mnie tam z BCS bo BCS skrzyń nie wyciąga. Aktualnie Dream prosi by auto odstawić z powrotem by sprawdzić co jest nie tak, poinformowałem o sprawie także BCS i Ci zaraz będą dzwonić i wyjaśniać w Dream Car sprawe dlaczego w ogóle doszło do uszkodzenia łożyska i co jest z tym wyciekiem.
    BCS skontaktował się już z Dream Car i stwierdził, że rzeczywiście pracując z półosiami mogło dojść do tego że uszkodziło się łożysko i jest to rzeczywiście ryzyko związane z całą operacją. Natomiast w kwestii wycieku oczekują aż odstawię auto w Dream Car, Ci mają poprawić swój błąd.

Użytkownik Świeżak Avatar Ohapara
    Mieszka w
    Trójmiasto / Brodnica
    Auto
    Bella 159 1.9jTDM była/ Giulietta 1,4 TB była/ Mito 1.4 t-jet Jest!

Domyślnie

To Panowie jaki jest najlepszy patent na mocne sprzeglo?

Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Ohapara Zobacz post
    To Panowie jaki jest najlepszy patent na mocne sprzeglo?
    U mnie problem wibracji rozwiązany. Okazało się, że miałem badziewny program, turbina przeładowywała i były fale na wykresie momentu obr. Po wizycie w cinsofcie i zrobieniu porządnego programu brak jakichkolwiek wibracji. Na wcześniejszym sofcie było 390nm i 180 kuni, teraz jest 380nm i 190 kuni i ładnie przebiegający wykres.

Co do mocnego sprzęgła to chyba trzeba by oddać je na wzmocnienie do radzikowskiego np.
    Ostatnio edytowane przez Randall ; 16-03-2014 o 21:11

Użytkownik Świeżak Avatar Ohapara
    Mieszka w
    Trójmiasto / Brodnica
    Auto
    Bella 159 1.9jTDM była/ Giulietta 1,4 TB była/ Mito 1.4 t-jet Jest!

Domyślnie

Gdzies czytałem, że sprzęgło od 2.0 170KM jest mocniejsze i mozna zamontowac do 1.9 150KM - a docisk chyba z 2.4 200KM - i juz mamy mocniejszy zestaw, pozotaje tylko temat dwumasy...

Użytkownik Embrion
    Auto
    Afla 147

Domyślnie

o BSC słyszałem bardzo wiele strasznie tam kombinuja by wyciagnac z klienta jak najwiecej a daja złom a nie czesci

Dream Car to bardzo fajny warsztat robie tam swoje 2 auta i jestem bardzo zadowolony szybko, tanio i solidnie
    Polecam wszystkim )

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał Ohapara Zobacz post
    dzies czytałem, że sprzęgło od 2.0 170KM jest mocniejsze i mozna zamontowac do 1.9 150KM - a docisk chyba z 2.4 200KM - i juz mamy mocniejszy zestaw, pozotaje tylko temat dwumasy...
    Nie ma takiej opcji, 1.9 ma inną skrzynię, za to prawdą jest ,że sprzęgło z 2.0 czy z 2.4 ( w sumie to to samo ) jest dużo mocniejsze.

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Cytat Napisał Mariusz1331 Zobacz post
    o BSC słyszałem bardzo wiele strasznie tam kombinuja by wyciagnac z klienta jak najwiecej a daja złom a nie czesci

Dream Car to bardzo fajny warsztat robie tam swoje 2 auta i jestem bardzo zadowolony szybko, tanio i solidnie
    Polecam wszystkim )
    a co? jesteś swieżo zalogowanym własicicelem formy czy co ?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 159 jtdm 136km 2006r EGR out ,KLAPY out

Domyślnie

Cytat Napisał Mariusz1331 Zobacz post

Polecam wszystkim )
    Kolega Mariusz1331 to chyba konkurencja BCS dlatego takie pierdoły sadzi ,ja robiłem u nich skrzynie i POLECAM ,szkrzynie zawiozłem o 14 ,a nastepnego dnia o 12 montowana była już do samochodu, pełen profesionalizm polecam.